Thursday, August 9, 2018

Smart Tag sah berkubur & digantikan dengan RFID / Smart Tag is dead, long live the RFIDRupa pelekat RFID yang akan digunakan tidak lama lagi


Salam sejahtera,

Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf kerana terlalu lama tidak mengemaskini blog ini, sehinggakan tahun 2018 menjadi tahun paling tidak produktif untuk Blog Jalan Raya Malaysia. Kekerapan mengemaskini yang sebegitu rendah kali ini adalah disebabkan oleh kesibukan kerja serta masalah kesihatan. Mohon maaf saya ucapkan. Justeru, teruskanlah sokongan anda terhadap Blog Jalan Raya Malaysia & doakan kesihatan saya agar saya dapat kembali menyajikan kepada anda dengan sebegitu banyak reviu jalan raya seperti sebelum ini.

Sebagai pembuka bulan Ogos ini, saya bawakan kepada anda satu berita yang sudah tentu dinanti-nantikan selama ini, iaitu mengenai sistem pembayaran tol RFID (Pengenalan Frekuensi Radio). Saya sudah menulis mengenainya sebelum ini, tetapi tarikh pelaksanaannya masih menjadi teka-teki pada masa itu. Namun, baru-baru ini Touch 'n Go Sdn. Bhd. baru-baru ini mengeluarkan bukan hanya satu, tetapi dua kenyataan rasmi yang membawa kepada penamat teka-teki mengenai bila RFID mula dilaksanakan.

Kenyataan pertama menyebut bahawa RFID akan mula dilaksanakan bermula 3 September 2018 sebagai "ujian beta terbuka" (atau dengan kata lain, ujian perintis tambahan) yang boleh disertai sesiapa sahaja termasuklah saya & anda. Ujian beta terbuka ini diadakan bagi mengenal pasti & memperbaiki sebarang kelemahan tambahan dari sudut pandangan pengguna lebuh raya sendiri sebelum ia mula dilaksanakan di semua lebuh raya ekspres utama bermula Januari 2019. Sebelum ini, ujian RFID merupakan "ujian beta tertutup" terhad kepada sekumpulan kecil pengguna ujian yang terdiri daripada kenderaan milik syarikat konsesi, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Kementerian Kerja Raya (KKR), LLM & Touch 'n Go sendiri, dengan jumlah edaran sebanyak 3,872 kenderaan sahaja.

Untuk fasa ujian beta terbuka ini, beberapa lebuh raya ekspres yang dilengkapi sistem RFID termasuklah Lebuhraya KL-Karak E8/FT2, Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) E11, Lebuhraya Shah Alam (Kesas) E5, Lebuhraya Duta-Ulu Klang E33 & Lebuhraya Besraya E9. Pengguna lebuh raya yang ingin mendaftar sebagai "penguji beta terbuka" bagi sistem RFID ini boleh mendaftar di laman web Touch 'n Go di http://www.touchngo.com.my.
Rupa akhir logo RFID yang sudah dimuktamadkan


Itu baru kenyataan pertama yang dikeluarkan oleh pihak Touch 'n Go. Kenyataan kedua yang dikeluarkan pada masa yang sama juga ialah pengumuman pemberhentian jualan transponder Smart Tag bermula 8 Ogos 2018 (semalam). Dengan berakhirnya penjualan transponder Smart Tag ini bermakna berakhir jugalah "mimpi ngeri" yang sering dialami pengguna Smart Tag seperti insiden "mengundur secara berjemaah", transponder Smart Tag tidak dapat dikesan kerana cermin gelap, kedudukan yang serta tidak kena serta bateri lemah, dan juga tidak boleh melepasi palang tol sekiranya baki kad Touch 'n Go yang digunakan itu terlalu kurang.


Pengumuman pelancaran RFID bermaksud berakhirnya penggunaan Smart Tag


Jadi bagaimana pula dengan nasib pengguna Smart Tag sedia ada serta pemilik kereta Perodua Myvi generasi ketiga varian premium yang turut dilengkapi transponder Smart Tag terbina dalam...? Jangan risau, anda masih boleh menggunakan peranti Smart Tag sedia ada. Lebuh raya ekspres sedia ada akan terus menerima Smart Tag sehinggalah tiada lagi yang menggunakannya ataupun sekiranya pengumuman penamatan sokongan Smart Tag diumumkan. Jadi, lama lagilah. Juga, pengguna Touch 'n Go sedia ada juga akan terus boleh menggunakan kad Touch 'n Go mereka kerana pengumuman penamatan tersebut hanya melibatkan Smart Tag sahaja & tidak melibatkan kad Touch 'n Go.

Kepada para pembaca Blog Jalan Raya Malaysia yang baru hendak mengenali apa itu RFID, rasanya tidak perlulah saya menulisnya lagi kerana saya sudah pun menulis secara panjang-lebar mengenainya dalam entri sebelumnya. Buat masa sekarang saya belum bercadang untuk menyertai "ujian beta lanjutan RFID" itu kerana kereta saya mengalami kerosakan & sedang berada di bengkel; jika saya menyertai ujian beta tersebut, saya akan maklumkan & akan menulis reviu eksklusif mengenainya. jadi doa-doakanlah agar segala urusan dipermudahkan supaya saya dapat turut serta dalam ujian tersebut & seterusnya menulis reviu mengenainya khas untuk anda.

No comments:

Post a Comment