Tuesday, August 28, 2018

Urus niaga Visa PayWave di hentian rehat kendalian PLUS / Visa PayWave transaction at rest areas operated by PLUS
Salam sejahtera,

Mungkin anda akan tergelak & merasakan kelakar sekiranya anda menggunakan kad kredit semasa hendak membeli sepinggan nasi goreng gara-gara tidak membawa banyak wang tunai bukan...? Bunyinya memang agak kelakar, tetapi itulah yang ingin diperkenalkan oleh PLUS Malaysia Berhad sebagai usaha menggalakkan penggunaan transaksi tanpa tunai di semua hentian rehat kendalian mereka.

Sebenarnya, ini bukanlah kali pertama PLUS mengadakan inisiatif seumpamanya. Sebelum ini, PLUS pernah cuba memperkenalkan mod pembayaran tanpa tunai di hentian rehat kendalian mereka sebanyak 2 kali, bermula dengan penggunaan kad Touch 'n Go untuk membayar makanan, disusuli dengan penggunaan app Boost hasil kerjasama dengan Axiata pada awal 2018.

Pada hari ini (28 Ogos 2018), PLUS dengan kerjasama Visa Malaysia melancarkan projek perintis penggunaan kad kredit atau kad debit Visa PayWave sebagai mod pembayaran harga makanan di hentian rehat bertempat di Kawasan Rehat & Rawat (R&R) Dengkil (Arah Utara) di Lebuhraya Elite E6. Sebenarnya saya ada menerima jemputan daripada PLUS untuk turut sama menghadiri majlis tersebut, tetapi saya tidak dapat menyertainya atas sebab kesibukan kerja. Apa pun, terima kasih kepada PLUS kerana sudi berkongsi gambar serta salinan kenyataan media bagi membolehkan saya berkongsi berita ini kepada anda.

Majlis perasmian ini dirasmikan oleh Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail & turut dihadiri Ng Kong Boon, Pengurus Negara, Visa Malaysia. Menurut Datuk Azman, secara purata sebanyak 62,000 buah kenderaan menggunakan jajaran KLIA-Putrajaya di Lebuhraya Elite E6, termasuklah daripada kalangan pelancong asing. Justeru, beliau mensasarkan 25% daripada keseluruhan transaksi di R&R Dengkil Arah Utara menggunakan Visa PayWave. 

Sebagai usaha mencapai sasaran ini, PLUS & Visa mengumumkan diskaun RM1 bagi saetiap transaksi pembelian melebihi RM2 menggunakan Visa PayWave. Nak lebih banyak lagi diskaun...? Boleh, buat lebih banyak lagi pembelian asalkan setiap kali pembelian itu mesti lebih daripada RM2. Oh, tawaran ini akan berakhir 30 November ini, jadi jangan lepaskan peluang untuk mencubanya sendiri.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, kenapa kad kredit...? Kan lawak bunyinya kalau sekadar hendak membeli sekeping roti canai & secawan teh tarik pun pakai kad kredit...? Jawapannya mudah sahaja - sebenarnya tidak selamat untuk membawa terlalu banyak wang tunai dalam tangan anda semasa hendak bermusafir. Nanti kena rompak pula semasa dalam perjalanan. Justeru, lebih baik jika memegang sedikit sahaja wang tunai mengikut keperluan.

Selain itu, boleh dikatakan rata-rata pengguna lebuh raya memiliki setidak-tidaknya kad debit yang terdiri daripada kad ATM dengan ciri kad kredit yang dikeluarkan oleh bank masing-masing. Hendak menggunakan app e-dompet, tidak semua orang memiliki telefon pintar, dan tidak semua telefon pintar yang berupaya untuk memasang app sedemikian sama ada disebabkan oleh versi Android / iOS yang sudah tidak disokong, tidak cukup ruang storan dalaman, tiada sokongan untuk telefon pintar dengan akses root dsb. Di samping itu juga, pelancong asing yang tidak membawa banyak wang tunai dalam Ringgit Malaysia juga berupaya untuk menggunakan kad kredit masing-masing untuk mencuba juadah tempatan di hentian rehat kendalian PLUS.

Bagi peniaga pula, penggunaan transaksi tanpa tunai juga amat membantu urusan perniagaan mereka. Tiada lagi risiko rompakan kerana tiada tunai yang dipegang dalam tangan. Tiada lagi kes juruwang tidak amanah & kaki songlap duit. Tiada lagi masalah hendak menyediakan duit kecil untuk dipulangkan kepada pelanggan. Tidak perlu lagi pening kepala hendak merekod, menyediakan penyata akaun.

Apa pun, syabas diucapkan kepada PLUS kerana terus-menerus mengambil inisiatif memperkenalkan sistem urus niaga jual beli tanpa tunai di kesemua lebuh raya kendalian mereka. Semoga syarikat konsesi lain turut sama mencontohi PLUS dalam memperkenalkan inisiatif urusan jual beli tanpa tunai yang lebih selamat & lebih memudahkan.
Ucapan pelancaran oleh Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail
Ucapan oleh Ng Kong Boon, Pengurus Negara, Visa Malaysia
Bergambar bersama replika kad kredit Visa PayWave
Gimik menyentuh kad kredit gergasi ke terminal gergasi sebagai gimik perasmian
Bergambar kenangan semasa majlis perasmian
Bolehkah anda membeli secawan teh tarik pakai kad kredit...? Jom kita cuba di kedai betul pula...!!!


Semua kredit gambar: PLUS Malaysia Berhad

No comments:

Post a Comment