Wednesday, December 13, 2017

Jajaran dua lorong Lebuhraya Senai-Desaru E22 bakal dilebarkan / Senai-Desaru Expressway E22 two-lane section will be widened



Jajaran dua lorong Lebuhraya Senai-Desaru E22 menjadi kritikan nombor satu di kalangan penggunanya kerana jajaran tersebut paling banyak memakan korban


Salam sejahtera,

Mana-mana anak bangsa Johor pasti mengenali Lebuhraya Senai-Desaru E22 ini. Lebuh raya ekspres sepanjang 77 km yang dibuka sepenuhnya pada tahun 2011 ini dikenali bukan sahaja sebagai laluan terpantas untuk ke pantai peranginan Desaru dan Bandar Penawar, tetapi juga kerana reputasi negatifnya di kelangan pengguna lebuh raya tersebut. Reputasi buruk yang sering disebut-sebut di kalangan pengguna E22 ialah keadaan jalan yang teruk, tol yang mahal, serta jajaran dua lorong yang sering menjadi lokasi utama kemalangan maut di sepanjang E22. Tentang keadaan jalan berlubang, kita tinggalkan dahulu kerana saya sudah pun menulis mengenainya dan kita serahkan kepada pihak Senai Desaru Expressway Berhad (SDEB) untuk menanganinya. Kali ini, kita ulas mengenai isu lebuh raya dua lorong yang menjadi isu nombor satu yang menjadi bahan komplen utama di kalangan pengguna E22.

Lebuhraya Senai-Desaru E22 mula dibina pada tahun 2005. Fasa pertama dari Senai ke Cahaya Baru serta laluan cabang dari Cahaya Baru ke Pasir Gudang siap dibina pada tahun 2009, yang mana kedua-duanya merupakan lebuh raya ekspres penuh empat lorong. Namun, jajaran terakhir dari Cahaya Baru ke Bandar Penawar pula dibina sebagai jalan super two dua lorong kecuali Jambatan Sungai Johor E22 yang dibina terus empat lorong, siap pada tahun 2011. Ada dua sebab utama kenapa jajaran tersebut dibina dua lorong sahaja dan bukannya empat lorong. Pertama, sudah tentulah kerana kekangan kewangan yang dialami SDEB pada masa itu. Kedua, semasa Lebuhraya Senai-Desaru E22 mula dibangunkan, bancian trafik di Jalan Sungai Rengit FT92 pada masa itu sangat rendah, jadi tidak berbaloi jika dibina terus empat lorong. Namun, jajaran dua lorong E22 ini mempunyai rizab tanah yang cukup besar untuk membolehkannya dinaik taraf menjadi lebuh raya ekspres empat lorong penuh.

Saya tahu mungkin ada yang tidak boleh menerimanya, tetapi hakikatnya ialah konfigurasi sesebuah jalan mengikut jenis jalan & bilangan lorong ditentukan daripada data bancian jalan. Bermakna, jika jajaran E22 dari Cahaya Baru ke Bandar Penawar hanya dibina dua lorong, ia bermaksud data bancian trafik FT92 tidak mengizinkan pembinaan terus kepada empat lorong. Ironinya, setelah E22 dibuka, jajaran dua lorong itulah yang kadar aliran trafiknya paling tinggi, sedangkan jajaran empat lorong pula begitu lengang. Apa tidaknya, anak-anak muda Felda yang bekerja di Pasir Gudang dan Johor Bahru sering menjadikan Lebuhraya Senai-Desaru E22 sebagai laluan utama untuk berulang-alik. Jika dibandingkan, jajaran empat lorong E22 pula terpaksa bersaing dengan Lebuhraya Pasir Gudang FT17 dan Jalan Permas Baru FT35.

Berbeza dengan pendapat umum mengenai konfigurasi dua lorong di E22, sebenarnya tidak salah untuk membina lebuh raya ekspres dua lorong. Kenapa tidak salah...? Sebab paling utama ialah penentu utama sama ada sesebuah jalan itu layak dikategorikan sebagai lebuh raya ekspres bukanlah bilangan lorong, tetapi sebaliknya darjah kawalan masuknya. Sesebuah jalan raya kembar tidak layak dipanggil lebuh raya ekspres sekiranya tidak memenuhi keperluan kawalan masuk penuh seperti pemasangan pagar di sepanjang laluan; tiada akses langsung atau tidak langsung (melalui jalan kecil) kepada mana-mana rumah, bangunan, tanah, kebun atau mana-mana premis hartanah; tiada lintasan searas; dan hanya boleh disambungkan ke jalan raya utama (jalan persekutuan / negeri / arteri) atau lebuh raya ekspres lain melalui persimpangan bertingkat berlainan aras yang diwartakan dan dihadkan bilangannya, meskipun lebuh raya kembar itu ada banyak lorong sekalipun. Sebaliknya, sebatang jalan super two boleh dikategorikan sebagai lebuh raya ekspres sekiranya kesemua mekanisme kawalan masuk penuh yang saya nyatakan tadi diterapkan.

Jika anda tidak percaya, anda boleh lihat banyak negara termasuk Jepun, Switzerland, Kanada, malah Amerika Syarikat sekalipun membina lebuh raya dua lorong.




Jepun pun banyak membina lebuh raya dua lorong - bukan setakat dua lorong, nak memotong pun tak boleh




Negara Pakcik Sam pun membina lebuh raya dua lorong. Lebuh raya Interstate pula tu...!!!
(Lokasi: Interstate 93, Franconia Notch, New Hampshire, AS)


Namun, apa yang menjadikan jajaran lebuh raya dua lorong di E22 sering dikecam pengguna lebuh raya ialah kerana kadar nahas jalan raya yang sangat tinggi di jajaran tersebut. Sebahagian besar daripada keseluruhan kes kemalangan jalan raya di E22 berlaku di jajaran dua lorong ini. Konfigurasi satu lorong pergi dan satu lorong balik menyebabkan pengguna lebuh raya perlu makan jalan ke lorong arah bertentangan untuk memotong. Kalau di jalan raya yang lengang memang tiada masalah, tetapi memotong di jajaran dua lorong E22 ini bermaksud anda memperjudikan nyawa anda dan bermain rolet Rusia sambil memotong disebabkan kadar aliran trafik yang tinggi di situ.




SKVE Seksyen 3 juga lebuh raya dua lorong, tetapi tiada siapa pun yang mengecamnya


Nanti sekejap, bukankah SKVE E26 Seksyen 3 dari Telok Panglima Garang ke Pulau Indah juga lebuh raya dua lorong...? Kenapa SDE E22 dikecam tetapi SKVE E26 pula tiada sorang pun mengecamnya...? Ini tidak adil...!!! Sebabnya, SKVE Seksyen 3 memang lengang dan tidak banyak kenderaan, kalau ada pun kebanyakannya cumalah lori-lori yang hendak ke Pelabuhan Barat di Pulau Indah serta penduduk Pulau Indah sendiri. Lagipun, Pulau Indah bukannya ada apa-apa yang menarik melainkan setakat pelabuhan sahaja. Ia jauh berbeza berbanding jajaran dua lorong di SDE E22 yang memang ada banyak kereta.

Susulan rungutan pengguna mengenai satus lebuh raya dua lorong di E22, Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) telah bersetuju untuk menaik taraf jajaran dua lorong tersebut kepada lebuh raya ekspres empat lorong penuh, yang mana ia akan ditenderkan pada pertengahan tahun 2018. Projek naik taraf tersebut diharap berupaya untuk meningkatkan tahap keselesaan dan keselamatan jajaran tersebut. Tambahan pula, projek naik taraf ini tepat pada masanya memandangkan jajaran FT92 dari Exit 2212 Persimpangan Penawar sehingga ke penamatnya di Sungai Rengit sedang dinaiktaraf menjadi jalan raya kembar 4 lorong susulan projek RAPID Pengerang.

Mungkin ramai yang akan bertanya kepada saya tentang berapa kos projek naik taraf tersebut dan bagaimana ia dibiayai memandangkan SDEB berdepan dengan masalah kewangan, tetapi setakat ini belum ada maklumat seumpamanya dikeluarkan oleh KKR. Apa yang saya boleh katakan, kita tunggu sahaja projek naik taraf bermula tahun 2018 dan daripada situ nanti saya dan anda akan dapat mengetahuinya.

Tuesday, December 12, 2017

Temuramah eksklusif Bernama News Channel bersama Blog Jalan Raya Malaysia / Bernama News Channel exclusive interview with Malaysian Highway Blog






Mas: Ok, kembali lagi bersama Mas dan Su dalam NINE11. Su, kita selalunya pandang remeh berkenaan dengan jalan raya ini. Tetapi sebenarnya jalan atau lebih dikenali sebagai الطريق dalam bahasa lainlah ya, jalan ini sebenarnya menghubungkan kita daripada satu destinasi ke satu lagi destinasi. Sebab jalan ini sentiasa ada saja kan. Kita pun tak perasan.

Su: Ok, jadi ada kesinambunganlah dia punya link tu kan. Untuk ke mana pun saya memang susah nak ingat jalan. Tapi yang menariknya, ada seorang individu ini yang begitu unik dan pelik juga hobinya sebenarnya, kerana boleh reviu & bercerita tentang pengalamannya lalu jalan ini dan juga tahu sejarah jalan berkenaan. Haa... siapakah itu...?

Mas: Mari kita perkenalkan Encik Mohd Hezery Hussin, penulis & juga pemilik Blog Jalan Raya Malaysia. Terima kasih kerana bersama-sama kami.

Hezery: Terima kasih juga kerana menjemput saya hari ini.

Mas: Nak cerita sikit tentang jalan raya - macam mana boleh berminat untuk menceritakan tentang satu perkara yang orang tak tengok pun sebenarnya...?

Hezery: Ia lebih kepada pengalaman saya sendirilah, ataupun lebih senang saya cerita, lebih kepada pengalaman saya dengan arwah ibu saya sebelum ini. Sebab, masa arwah ibu saya hidup lagi, sebab dia sebelum ini menghidap strok, jadi satu-satunya hiburan yang dia ada selain daripada menonton televisyen, (ialah) pergi berjalan-jalanlah. Kadang-kadang apabila saya balik kampung tu ada jugaklah dia ajak saya, "Jom jalan-jalan!" Jadi daripada situ dan daripada pengalaman saya membawa ibu saya berjalan-jalan itulah yang timbul minat untuk reviu jalan-jalanlah.

Su: Dengan setiap penulisan Encik Hezery sendiri, apa yang direviukan...? Apa perkara yang penting, bila tengok jalan ini, apa yang penting dari segi apa tempat nak pergikah, keadaan jalankah atau macam mana...?

Hezery: Saya bila hendak reviu satu-satu jalan, yang paling penting saya nak reviu satu-satu jalan itu complete dari titik A ke titik B. Maksudnya, daripada penamat ke penamat. Kalau macam sekerat-sekerat, saya biasanya tak berminat. Sebab, bila saya dapat keseluruhan laluan itu, baru saya dapat gambaran yang lebih jelas. Tapi biasalah, once in a while kadang-kadang ada masanya saya tak dapat 100% jugalah.

Mas: Bolehkah beri sedikit contoh bagaimana Encik Hezery melakukan reviu tersebut...? Dari segi macam mana, dari point A ke point B...? Just a short one.

Hezery: Saya bagi contoh yang paling mudah. Biasanya bila saya jumpa jalan baru, saya pun rasa macam, "Hmm, macam best je." Jadi saya pun pergilah ke jalan tersebut, kemudian dekat tempat-tempat yang menarik saya akan berhenti sekejap tepi jalan, ambil gambar, lepas tu teruskan, jumpa lagi tempat menarik, ambil gambar, dan seterusnya.

Mas: (sambil slaid gambar-gambar Jalan Pintasan Rawang FT37 dimainkan) Dekat slaid ni apa yang kita nampak...? Mungkin kita tengok highway saja kan...? Tapi apa cerita di sebalik highway tersebut...?

Hezery: Ini Jalan Pintasan Rawang FT37.

Su: Yang baru tu kan...?

Hezery: Ya.

Mas: Ok, betul. Tengok gambar pun dah tahu dah. Dan ada dari segi info-info yang diberikan, adakah disahkan oleh JKR sendiri atau setakat tulis pengalaman sahaja...?

Hezery: Bergantung kepada apa yang saya tulislah. Kalau biasanya tu saya tulis tentang pengalamanlah. Kalau pengalaman tu, saya cuma share sajalah. Tapi kalau yang lebih detail macam contoh sejarahnya tu, yang itu memang ambil masa sikitlah sebab saya kena korek segala sumber-sumber maklumat terutamanya sumber-sumber maklumat bertulis. Dan sebenarnya itulah yang paling susah.

Mas: Sebenarnya reviu ni sangat penting dan sangat berguna buat masyarakat, kerana sekurang-kurangnya kalau kita hendak pergi ke jalan tersebut kita tahu sedikit sebanyak, mungkin ada selekohkah, mungkin ada kedai di sebalik jalan dan sebagainya. Mungkin harapan Encik sendiri, bagaimana Encik melihat selepas ini...? Mungkin selepas ini orang akan tengok, every time mereka nak lalu jalan tu mereka akan pergi ke your blog. So what is your harapan sebenarnya...?

Hezery: Harapan saya melalui reviu jalan ini terutamanya ada dua. Yang pertamanya ialah, saya nak masyarakat appreciate nikmat melalui jalan-jalan yang pernah saya lalui sebelum ini, dan alhamdulillah, bermula daripada tahun 2016 Kementerian Kerja Raya sudah pun anjurkan FTRoadpedia, dan saya sendiri pun memang join sekali dengan Kementerian Kerja Raya untuk pergi ke laluan-laluan yang lebih panjang lagi, jadi lebih banyak reviu-reviu yang saya dapat hasilkan dan dapat saya tulislah.

Mas: Kita pun nak tahu juga berapa banyak laluan yang sudah dilalui setakat ini...?

Hezery: Kalau nak dijumlahkan semua sekali, saya pun tak ingat jumlah berpuluh-puluh jugalah (Pembetulan: Jumlah keseluruhan reviu jalan raya yang dihasilkan ialah 107, tidak termasuk jalan perbandaran). Saya dah listkan semua sekali di dalam blog.

Su: Banyak jugalah tu, agaknya lebih kurang berapa tu...?

Hezery: Saya tak ingat semua sekali, tapi rasanya lebih kurang 100 (107).

Su: Wow! Banyak juga tu. Apa pandangan Encik Hezery tentang infrastruktur ataupun laluan jalan raya antara di Malaysia ikut pengalaman Encik Hezery sendiri dengan negara jiran kita, ada yang jalan ni tak berapa ok, tapi di Malaysia ni rasanya agak baguslah. Pada pandangan Encik Hezery sendiri, pada pengalaman Encik Hezery sendiri...?

Hezery: Pada pengalaman saya sendiri sepanjang saya lalu, secara amnya jalan kita sendiri banyak yang bagus. Memang ada orang cakap jalan tu berlubang, tapi kalau ikutkan sebenarnya kalau kita salurkan (aduan) kepada pihak yang betul sebenarnya, insya-Allah, boleh settle.

Su: Selain daripada jalan raya, mungkin ada minat lain selepas ini...?

Hezery: Minat lain selepas ini, selain daripada setakat reviu jalan ada jugalah saya tulis tentang isu-isu yang berkaitan dengan jalan rayalah.

Mas: Seperti...?

Hezery: Contohnya, yang paling popular, isu tol.

Su: Ada tak mana-mana tulisan Encik Hezery mendapat feedback daripada orang-orang tertentu...? Sebagai rujukankah, nak tanyakah, daripada publickah, individukah, atau organisasi...?

Hezery: Hasil daripada tulisan saya, yang penting saya dapat mendekati industri lebuh raya ekspres tu sendiri, dan yang paling penting ialah dapat perhatian daripada Kementerian Kerja Raya sendiri.

Mas: Bagaimana Encik Hezery sendiri melihat apa yang Encik Hezery lakukan ni memberi balik kepada masyarakat...?

Hezery: Apa yang saya boleh lihat di sini ialah saya nak mendidik masyarakat supaya memartabatkan jalan raya. Saya bukan setakat tulis tu just, ok, bunyi macam best, orang lain cuba, tapi saya ada something yang saya harapkan lebih daripada itu sebenarnya. Saya nak masyarakat tahu guna kod laluan.

Mas: Hmm... kod laluan. Apakah itu kod laluan...? (Cuba terangkan) sedikit.

Hezery: Saya ceritakan sedikit tentang kod laluan. Biasanya dekat papan tanda jalan raya akan ada macam logo-logo heksagon warna kuning yang dalamnya ada nombor. Itu kod laluan.

Mas: Apa pentingnya untuk mengetahui kod laluan itu...?

Hezery: Kepentingan penggunaan kod laluan ini sebenarnya ada banyak. Yang paling utama ialah untuk membantu pengguna jalan raya untuk merancang laluan. Macam contoh, kalau dari KL nak ke Klang, kita ada sekurang-kurangnya 3 laluan. Kita ada NKVE E1, kita ada Lebuhraya Persekutuan FT2, dan kita ada Lebuhraya Kesas E5. Sebenarnya kalau ikutkan lebih lagi. Kalau kita tak gunakan kod laluan, orang mungkin ingat laluan lain tapi sebenarnya dekat laluan lain. Jadi kalau ada temu janji di situ, susahlah.

Su: Kalau jalan-jalan di Malaysia ni ada nama-nama tertentu di bandaran ataupun laluan kampung, persekutuan ada nama-nama - di Malaysia ni ada yang suka menamakan jalan-jalan berkenaan. Apa pandangan Encik Hezery berbeza dengan negara luar...?

Hezery: Negara luar, dia lebih melabelkan sesuatu laluan itu guna kod laluan. Macam contoh, terutamanya di Amerika Syarikat, mereka lebih banyak menggunakan kod laluan. Kalau ikutkan memang mereka ada nama jalan, tapi mereka lebih banyak menggunakan kod laluan. Jadi saya nak budaya sama diterapkan di Malaysia ini.

Mas: Sepatutnya kita mengetahui (kod laluan). Su, bila kita bawa (kereta) tu kita tengok ja (papan tanda) tapi kita tak tengok pun (kod laluan).

Su: Betul, saya setuju dengan Mas. Saya tengok papan tanda yang berwarna kuning tapi saya tak faham pun T apa, kan...? Kalau tengok pada kod laluan, ke penyambungankah atau macam mana...? Itu yang Encik Hezery boleh jelaskan sedikit.

Hezery: Tentang kod laluan ni, ia boleh menerangkan yang mana satu jalan persekutuan, yang mana satu jalan negeri dan yang mana satu lebuh raya ekspres. Kalau ia nombor sahaja, itu jalan persekutuan. Kalau ia bermula dengan huruf E, itu lebuh raya ekspres. Kalau bermula dengan huruf lain selain huruf E, jalan negeri.

Mas: Lepas ni kalau nak balik kampung ke apa, macam Su sendiri balik Terengganu mesti banyak lalu highway kan...?

Su: Saya ada perasan di Kedah ada nama-nama macam Siong, nama yang pelik-peliklah kan...? Di situ adakah Encik Hezery menghafal nama-nama itu juga dari segi sejarahnya...?

Hezery: Kalau ikutkan saya memang tak hafallah. Sebab tu saya lebih suka guna kod laluan, sebab lebih senang untuk saya pergi ke satu-satu tempatlah. Kalau nama, orang tempatan mungkin ingat, tapi kalau macam orang luar, masalah.

Mas: Apa sebenarnya pentingnya untuk seseorang itu mengenali laluan atau jalan yang mereka lalui...? Kadang-kadang kita ni memang tak perasan sebab kita hari-hari bawa kereta, kita anggap macam benda tu (laluan) biasa saja, tapi ia sangat penting sebenarnya. Jadi mengapa ia sangat penting...?

Hezery: Kepentingannya ada banyak. Yang pertama sudah tentulah untuk membantu kita merancang perjalanan. Dan yang kedua pula, kalau kita nampak ada kerosakan, senang kita nak buat laporan kepada pihak yang bertanggungjawab, sebab kadang-kadang kalau nampak jalan raya rosak, orang tak tahu nak report kepada siapa. Dan pengguna pun just main tembak sahaja tanpa usul periksa, dan itu yang jadi masalah.

Su: (Itu) perkara yang kita sebenarnya kadang-kadang terlepas pandang. Dan sini di blog Encik Hezery sendiri ada menerangkan apa (bagaimana) laporan sepatutnya dilakukan, ada tips-tips juga ya...?

Mas: Di mana sekiranya Mas ataupun Su ingin mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan dengan Blog Jalan Raya (Malaysia) ini macam mana...? Mungkin boleh pergi ke Facebook, di mana  (laman) Facebook itu dan juga website...?

Hezery: Kalau nak tahu lebih lanjut tu boleh pergi ke (laman) Facebook Blog Jalan Raya Malaysia di facebook.com/blogjalanrayamalaysia

Mas: Su, selepas ini kalau kita bawa keretakah, naik highwaykah ke mana-mana jalan raya, make sure kita kena tengok papan tanda dan kita kena mengetahui papan tanda itu.

Su: Baru saya terfikir untuk check papan tanda itu dan kepentingannya. Baik, terima kasih kepada Encik Hezery atas maklumat yang cukup berguna kepada kami dan juga penonton NINE11.

Wednesday, November 29, 2017

Jalan Pintasan Rawang FT37 membelah awan / Rawang Bypass FT37 through the sky




Salam sejahtera,

Blog Jalan Raya Malaysia kembali bersiaran semula setelah sekian lama susulan kesibukan kerja dan seterusnya saya mengambil kesempatan bercuti ke Langkawi bersama keluarga. Sebagai hadiah ulang tahun keenam Blog Jalan Raya Malaysia, saya bawakan kepada anda liputan perasmian Jalan Pintasan Rawang yang dinanti-nantikan sejak sekian lama.

Saya dijemput untuk menghadiri upacara perasmian Jalan Pintasan Rawang yang diadakan pada 28 November 2017 bertempat di bahagian tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang yang menjadi mercu tanda utama jalan ini. Dengan ketinggian maksimum 58.2 m, jejambat Jalan Pintasan Rawang kini secara rasmi memegang takhta sebagai jejambat tertinggi di Malaysia. Tempat kedua pula ialah jejambat Lebuhraya Timur-Barat Kedua FT185 di Lojing, Kelantan (saya tidak pasti ketinggiannya, harap pihak JKR dapat memaklumkannya kepada saya) manakala Jejambat Bukit Putus FT51 setinggi 48 m yang dahulunya memegang tangga kedua kini jatuh ke tangga ketiga.

Laluan ke majlis perasmian memerlukan saya menggunakan penghujung sebelah utara di Persimpangan Serendah, jadi saya menggunakan Jalan Batu Caves-Hulu Yam B23 dan seterusnya ke selatan melalui Jalan Kuala Lumpur-Ipoh FT1 untuk memintas kesesakan bandar Rawang, memandangkan saya perlu ke tapak majlis perasmian pada waktu orang ramai sibuk ke tempat kerja. Jadi saya menggunakan peluang ini untuk merasai sendiri pengalaman mencuba Jalan Pintasan Rawang ini. Sayangnya, saya tidak dapat mengambil gambar untuk reviu kali ini dan sepanjang majlis perasmian kerana kamera telefon pintar saya rosak setelah telefon pintar Sony Xperia M4 Aqua Dual saya terjatuh ke atas jalan semasa saya menunggang motosikal beberapa minggu sebelumnya. Jadi, saya terpaksa meminjam beberapa gambar daripada Puan Noreha Mohd. Ripin dan juga Kementerian Kerja Raya sendiri; gambar yang saya ambil pula akan menyusul sebaik saya kembali menggunakan jalan ini sebaik kamera telefon pintar saya dibaiki.

Jalan Pintasan Rawang ini pendek sahaja, iaitu 9 km. Hanya ada dua sahaja persimpangan utama di sepanjang laluannya iaitu Persimpangan Taman Rimba Templer dan Persimpangan Serendah. Tidak lama selepas memasuki Jalan Pintasan Rawang melalui Persimpangan Serendah, pembahagi jalan melebar sebelum pusingan-U jenis lorong laju ke lorong laju sebelum kedua-dua hala terpisah seketika sebelum bercantum kembali.

Jalan Pintasan Rawang ini dibina sebagai jalan raya kembar yang memang lebar dan sangat selesa, tetapi ia bukanlah sebuah lebuh raya ekspres meskipun tiada langsung persimpangan lampu isyarat di sepanjang laluannya. Kalau tak silap saya, ada jugalah lebih kurang dua atau tiga persimpangan LILO di sepanjang laluan, tetapi persimpangan tersebut lebih kepada persimpangan tunas (stub) sahaja. Jalan Pintasan Rawang ini dibina sebagai jalan raya kembar mengikut piawaian geometri JKR R5 dengan lebar lorong 3.5 m, jadi had laju yang dikenakan ialah 80 km/j.

Selepas lebih kurang 6 km melalui jalan atas tanah (at-grade), Jalan Pintasan Rawang melalui tarahan ala-Grand Canyon sebelum melalui jejambat sepanjang 2.7 km, yang membawa saya ke tapak majlis perasmian tadi. Khemah bagi majlis perasmian didirikan di bahagian tertinggi jejambat tersebut iaitu 58.2 m dari aras tanah. Kalau diukur dari aras laut pula berapa ketinggiannya...? Bahagian tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang didirikan di atas kawasan berbukit yang ketinggiannya dianggarkan sekitar 150 m dari aras laut, jadi anda boleh kira sendiri berapakah ketinggian jejambat tersebut dari aras laut. Tidak kurang ramai juga yang berasa gayat semasa melihat pemandangan di jejambat tersebut. Saya juga akui jejambat ini memang tinggi, tetapi disebabkan saya sudah pun mencuba kereta kabel Skycab dan Jambatan Skybridge di Gunung Mat Chinchang di Langkawi setinggi 713 m dari aras laut, maka saya tidak pun terasa gayat semasa berada di jejambat Jalan Pintasan Rawang ini.

Disebabkan jejambat yang dibina sebegitu tinggi ini, terdapat kebimbangan akan ada orang yang menjadikan lokasi tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang setinggi 58.2 m sebagai lokasi terbaharu untuk membunuh diri. Apa tidaknya, statistik yang dikeluarkan baru-baru ini mengenai tahap kesihatan mental mengikut negeri di Malaysia kini semakin membimbangkan. Depresi bukan perkara main-main kerana selebriti popular seperti Chester Bennington, vokalis kumpulan Linkin Park pun boleh terkorban kerana membunuh diri bahana depresi. Namun, bunuh diri merupakan perkara di luar kawalan kerana pelakunya tidak semestinya perlu ke tempat tinggi untuk membunuh diri. Barang kali Kementerian Kerja Raya boleh mengambil inisiatif untuk bekerjasama dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga bagi mendirikan papan tanda khidmat nasihat masyarakat untuk membantu golongan yang mengalami depresi melalui khidmat kaunseling agar mereka tidak membunuh diri di jejambat ini.

Seterusnya, jejambat Jalan Pintasan Rawang menuruni kecerunan 5.8% sebelum bertemu dengan Lebuhraya Rawang FT1 melalui Persimpangan Taman Rimba Templer. Kecerunun sebegini pada pendapat saya sudah cukup landai dan sepatutnya tidak akan menimbulkan masalah hilang kawalan jika anda mematuhi had laju yang ditetapkan. Sudah pasti akan ada  di kalangan para pembaca budiman yang mempersoalkan, kenapa Jalan Pintasan Rawang tidak dihubungkan dengan Lebuhraya Latar E25...? Jawapannya mudah sahaja, iaitu skop dan tujuan yang berbeza. Jalan Pintasan Rawang dibina bagi membolehkan pengguna jalan raya dari Serendah, Sungai Choh, Hulu Yam, Antara Gapi, Kuala Kubu Bharu dan Tanjung Malim memintas kesesakan bandar Rawang untuk ke Kuala Lumpur. Sementara itu, Lebuhraya Latar E25 pula dibina sebagai salah satu komponen Jalan Lingkaran Luar Kuala Lumpur KLORR). Jika kedua-duanya dihubungkan terus, maka sudah tentulah akan terkeluar daripada tujuan asal kedua-dua laluan tersebut dibina.

Saya percaya, pastinya ramai di kalangan anda yang begitu mengagumi pembinaan jejambat Jalan Pintasan Rawang sebagai satu mahakarya kejuruteraan jalan raya paling mutakhir dalam sejarah Malaysia. Kenapa pemilihan jejambat ini dipilih...? Jawapannya terkandung dalam ucapan perasmian oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof yang turut menceritakan sedikit-sebanyak sejarah pembinaannya, jadi saya himpunkan dengan sejarah ringkas yang pernah saya tulis sebelum ini untuk menghasilkan sejarah lengkap pembinaannya.

Sejarah Jalan Pintasan Rawang sebenarnya berakar umbi daripada projek Lebuhraya Kuala Lumpur Arah Serendah (LeKLAS) yang sepatutnya dibina sebagai projek lebuh raya ekspres yang diswastakan. Konsesi bagi LeKLAS ini diberikan kepada LeKLAS Sdn. Bhd. (yang terdiri daripada MGIC Berhad, Ribuan Kerjaya Sdn. Bhd., Gabungan Delima Sdn. Bhd. dan Disitu Holding Sdn. Bhd.) pada 20 Jun 1998. Namun, seperti kebanyakan projek lebuh raya ekspres yang sudah ditandatangani perjanjian konsesi pada masa itu (kecuali Lebuhraya Guthrie E35 dan Lebuhraya Senai-Desaru E22) yang dibatalkan sama sekali ataupun dihidupkan semula sama ada melalui pengambilalihan oleh syarikat konsesi lain ataupun dijadikan sekadar naik taraf jalan persekutuan sedia ada, projek LeKLAS turuf menerima nasib yang sama setelah kontraktor asal menarik diri akibat kesan kegawatan ekonomi 1997. Hasilnya, projek LeKLAS kini dihidupkan semula sebagai projek Jalan Pintasan Rawang tetapi bukan sebagai projek lebuh raya ekspres, tetapi sebagai projek lebuh raya kembar.

Projek Jalan Pintasan Rawang diluluskan oleh kerajaan persekutuan pada tahun 2005 sebagai salah satu projek Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) susulan masalah kesesakan teruk di bandar Rawang. Perjalanan melalui Jalan Kuala Lumpur-Ipoh FT1 dari Serendah ke Bandar Baru Selayang atau sebaliknya boleh mencecah sehingga 2 jam pada waktu gegas. Memang ada pilihan untuk menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan E1 melalui Exit 118 Persimpangan Bukit Beruntung ataupun Exit 117 Persimpangan Sungai Buaya, tetapi tidak semua orang yang sanggup membayar tol setiap hari, khususnya pada zaman sekarang di mana kos sara hidup mencanak naik. Asalnya LeKLAS dicadangkan pembinaannya atas sebab sama, tetapi setelah projek tersebut dibatalkan bahana kesan kegawatan ekonomi serantau pada tahun 1997, maka kerajaan menghidupkannya semula tetapi sebagai projek lebuh raya kembar dengan nama Jalan Pintasan Rawang. Projek Jalan Pintasan Rawang ini dibina oleh kontraktor yang dilantik oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) iaitu Syarikat Panzana Enterprise Sdn. Bhd. dengan kos kontrak RM628 juta.

Pembinaan Jalan Pintasan Rawang ini dilaksanakan dalam dua peringkat. Peringkat pertama ialah menaik taraf jajaran Lebuhraya Rawang FT1 dari Persimpangan Bandar Baru Selayang Utara sehingga ke Taman Rimba Templer sepanjang 12.5 km daripada jalan raya tunggal 2 lorong kepada lebuh raya kembar 4 lorong. Projek naik taraf ini siap pada tahun 2007.

Peringkat kedua pula ialah pembinaan laluan serba baharu sepanjang 9 km, dan peringkat inilah yang memakan masa paling lama disebabkan isu alam sekitar. Ya, kerana terdapat isu alam sekitar yang rumit untuk diselesaikan sehingga memaksa jajarannya direka semula. Bukannya kerana JKR mahupun pihak kontraktor berlenggang-kangkung. Sebenarnya, jajaran asal Jalan Pintasan Rawang ini dirancang lebih panjang dan 100% dibina at-grade. Namun, ia mendapat bantahan daripada kalangan pencinta alam sekitar yang tidak mahu projek Jalan Pintasan Rawang memberi impak negatif terhadap alam sekitar, memandangkan jajaran asal itu merentasi Taman Warisan Negeri Selangor dan Taman Rimba Templer yang tentunya mengakibatkan kemusnahan hutan yang meluas. Namun, warga Rawang, Serendah dan Sg. Choh tetap mahukan projek Jalan Pintasan Rawang dibina dan disiapkan. Hasil daripada perbincangan dengan pemimpin masyarakat setempat dan NGO alam sekitar, akhirnya JKR tampil dengan idea membina jejambat mengelilingi sempadan Taman Warisan Negeri Selangor yang diterima baik oleh semua pihak.

Mungkin ada di kalangan pembaca yang membandingkan jejambat Jalan Pintasan Rawang dengan pelbagai jejambat lintasan pergunungan lain di dunia seperti Jejambat Kelok 9 di Indonesia, malah ada juga yang membandingkannya dengan Jejambat Milliau A75 di Perancis. Namun, pada pendapat saya, perbandingan yang paling sepadan adalah dengan jejambat Interstate 70 di Glenwood Canyon, Colorado, Amerika Syarikat, memandangkan jenis struktur jejambat yang dipilih adalah hampir sama, iaitu daripada jenis jejambat galang kotak. Kedua-dua jejambat juga dibina atas tujuan yang sama iaitu untuk mengurangkan impak terhadap alam sekitar. Satu-satunya perbezaan antara Jejambat Glenwood Canyon I-70 dengan Jejambat Jalan Pintasan Rawang ialah hanya lalu lintas arah barat sahaja melalui Jejambat Glenwood Canyon di I-70, manakala bagi kes Jalan Pintasan Rawang pula jejambat didirikan untuk kedua-dua hala. Perbezaan tersebut wujud kerana jajaran Interstate 70 di Glenwood Canyon dibina hasil naik taraf Jalan US 6.




Jejambat Glenwood Canyon di Interstate 70


Memandangkan jejambat Jalan Pintasan Rawang ini sangat tinggi, maka jenis jambatan dan tiang yang dipilih juga mestilah bersesuaian supaya dapat meninggalkan kesan jejak minimum terhadap alam sekitar. Jejambat pergunungan yang lebih ekstrim seperti Jejambat Milliau A75 di Perancis serta banyak jejambat pergunungan di China menggunakan rekaan ekstrim seperti jambatan gantung atau jambatan kabel penahan. Memanglah kedua-dua jambatan ini menawarkan bilangan tiang yang minimum, tetapi pada pendapat saya kedua-dua rekaan tersebut tidak sesuai kerana dua sebab. Pertama, meskipun jambatan gantung dan kabel penahan menawarkan bilangan tiang yang minimum, tetapi membina setiap tiang itu sendiri memakan jejak yang besar. Harus diingat bahawa Jalan Pintasan Rawang ini merentasi Taman Warisan Negeri Selangor yang menempatkan spesies pokok terancam, pokok Giam Kanching, yang hanya terdapat di situ sahaja. Hasilnya, rekaan jejambat galang kotak dipilih kerana meskipun bilangan tiang yang perlu didirikan itu banyak, namun setiap satunya memakan jejak yang kecil di sepanjang sempadan hutan simpan tersebut.

Sebab kedua pula ialah kerana jejambat Jalan Pintasan Rawang melintasi laluan kabel penghantaran 500 kV Tenaga Nasional. Maka, sudah tentulah pemasangan kabel jambatan bukan sahaja akan membahayakan nyawa pengguna jejambat terhadap ancaman kejutan elektrik bervoltan tinggi, tetapi turut mengancam nyawa para pekerja pembinaan jejambat itu sendiri.




Persembahan video penerangan projek Jalan Pintasan Rawang oleh JKR


Jejambat yang sebegitu tinggi ini memerlukan rekaan tiang yang kukuh. maka tiang-tiang jejambat dibina menggunakan kaedah tiang berkembar dengan rasuk pengikat tengah serta rasuk T berkembar tuangan in-situ menggunakan Sistem Abah-abah Atas Boleh Gerak (MSS). Melalui kaedah ini, tiang bagi kedua-dua hala saling menyokong antara satu sama lain, menjadikan tiang-tiang tersebut kukuh meskipun kesemua tiang didirikan di kawasan berbukit.

Sehubungan dengan pembukaan Jalan Pintasan Rawang ini, saya bagi pihak Blog Jalan Raya Malaysia ingin mengucapkan jutaan tahniah kepada semua pihak yang menjayakan pembinaannya, khususnya kepada Kementerian Kerja Raya, Jabatan Kerja Raya dan Syarikat Panzana Enterprise Sdn. Bhd. Ternyata Jalan Pintasan Rawang ini merupakan satu mahakarya kejuruteraan jalan raya kebanggaan semua, menjadikan penantian warga Rawang, Serendah dan Sungai Choh selama 12 tahun - atau lebih tepat lagi, 19 tahun sejak projek Lebuhraya Kuala Lumpur Arah Serendah (LeKLAS) diumumkan pembinaannya. Meskipun ia dibina sebagai lebuh raya kembar capaian separa dan bukannya lebuh raya ekspres capaian terkawal, ia tetap bersesuaian dengan fungsinya memandangkan hanya ada dua sahaja persimpangan di sepanjang laluannya, menghapuskan keperluan untuk menjadikannya sebagai lebuh raya bertol. Dengan siapnya Jalan Pintasan Rawang ini, mimpi ngeri penduduk Rawang, Serendah dan Sungai Choh yang terpaksa meredah kesesakan sehingga 2 jam kini sudah berlalu. Paling penting, lebuh raya ini pastinya berupaya menjadikan penggunanya ingin terus menggunakannya lagi dan lagi susulan panorama indah Taman Warisan Negeri Selangor yang disajikannya.

Bila ia sudah boleh digunakan...? Pada masa saya menerbitkan entri ini, ia sepatutnya sudah pun dibuka bermula 9.00 pm pada malam hari pembukaannya. Jika anda bertanya kepada saya kod laluannya, kod laluannya masih belum diketahui lagi tetapi yang pasti, Jalan Pintasan Rawang ini jalan persekutuan. Mengenai kod laluan, saya ingin mengesyorkan kepada Bahagian Perancangan Jalan JKR & Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof agar Jalan Pintasan Rawang ini diwartakan sebagai Jalan Persekutuan 1; laluan asal Jalan Persekutuan 1 di bandar Rawang pula saya ingin syorkan agar dikekalkan kod laluannya tetapi diwujudkan satu kelas baharu jalan persekutuan iaitu sebagai Jalan Persekutuan Niaga. Nak tahu apa yang saya maksudkan dengan Jalan Persekutuan Niaga...? Nantikan entri seterusnya mengenai cadangan kelas Jalan Persekutuan Niaga.



Kemaskini: Waze Malaysia memaklumkan bahawa Jalan Pintasan Rawang sudah diwartakan sebagai Jalan Persekutuan dengan kod laluan FT37.





Video reviu Jalan Pintasan Rawang
(kredit video: Tru-Builder)




Jajaran at-grade yang kosong dan tiada persimpangan lain




Tarahan bukit ala-Grand Canyon




Bermulanya jejambat ikonik sepanjang 2.7 km




Bahagian tertinggi jejambat Jalan Pintasan Rawang ini tingginya 58.2 m dari aras tanah. Jangan ada yang bunuh diri di sini pula
(Kredit gambar: Kapt. Elman Mohd. Tahir)



Menyambut kedatangan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof
(Kredit gambar: Pn. Misiah Taib)




Ucapan alu-aluan oleh Ketua Pengarah Kerja Raya, Dato Sri Ir. Dr. Roslan bin Md. Taha




Datuk Seri Fadillah memberikan ucapan perasmian yang turut menceritakan sebahagian sejarah pembinaan Jalan Pintasan Rawang




Upacara simbolik perasmian Jalan Pintasan Rawang




Plak perasmian Jalan Pintasan Rawang yang ditandatangani Datuk Seri Fadillah Yusof

Tuesday, October 24, 2017

Hubungan Sri Damansara E33 - pelengkap projek DUKE 2 E33 / Sri Damansara Link E33 - the final piece of the DUKE 2 E33 project puzzle

Salam sejahtera,

Sebelum ini anda sudah pun menyaksikan reviu mengenai jajaran arah utara Hubungan Tun Razak E33, diikuti pula dengan jajaran arah selatannya pula. Kali ini saya bawakan kepada anda bahagian terakhir dalam projek DUKE 2 E33 oleh Kesturi, yang merupakan sambungan kepada jajaran asal Lebuhraya Duta-Ulu Klang (DUKE) E33. Ia susulan pembukaan bahagian terakhir projek DUKE 2 iaitu Hubungan Sri Damansara yang dibuka secara rasmi oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof pada pagi semalam, 23 Oktober 2017.

Jika sebelum ini Hubungan Tun Razak dibina bagi mengurangkan masalah kesesakan ke pusat bandar raya Kuala Lumpur yang dihadapi penduduk Sentul, Gombak dan Batu Caves, Hubungan Sri Damansara pula dibina sebagai alternatif kepada Jalan Kepong FT54 bagi menyelesaikan masalah kesesakan ke pusat bandar raya yang dihadapi penduduk Sri Damansara, Segambut, Damansara Damai dan Sungai Buloh. Nanti sekejap, penduduk Damansara Damai dan Sungai Buloh masih ada Lebuhraya Utara-Selatan E1 dan NKVE E1, tetapi sudah tentulah lebuh raya itu sering sesak teruk setiap kali waktu gegas. Justeru, Hubungan Sri Damansara dibina sebagai laluan terpantas dan terhampir ke pusat bandar raya.

Seperti sebelum ini, saya menggunakan waktu malam hari pembukaan untuk menguji sendiri Hubungan Sri Damansara sepanjang 7.4 km ini. Saya memasuki Hubungan Sri Damansara dari arah Plaza Tol Batu dan Exit 3302 Persimpangan Jalan Kuching. Sepanjang Hubungan Sri Damansara ini terdapat 4 persimpangan bertingkat, 1 plaza tol dan 1 hentian rehat & rawat.

Persimpangan pangkal bagi Hubungan Sri Damansara ini ialah Exit 3321 Persimpangan Segambut. Selain daripada persimpangan pangkal bagi Hubungan Sri Damansara, persimpangan ini  juga membolehkan pengguna E33 keluar ke Segambut yang selama ini tiada akses terhadap E33 ini. Persimpangan ini memanfaatkan penggunaan ruang jejambat lintasan kereta api sedia ada pada laluan asal E33 bagi pembinaannya.

Lebih kurang 500 m daripada Exit 3321 Persimpangan Segambut terletaknya Exit 3322 Persimpangan Plaza Tol Segambut, juga dikenali sebagai Exit 3322 Persimpangan SEGAR, di mana SEGAR di sini bermaksud SEGAmbut Rest Area. Exit 3322 Persimpangan SEGAR ini ternyata merupakan mahakarya terbaik yang pernah dibina oleh Kesturi sepanjang sejarah mereka mengendalikan projek Lebuhraya DUKE E33 ini. Apa tidaknya, Exit 3322 ini menggabungkan persimpangan bertingkat, plaza tol dan kawasan rehat & rawat (R&R) dalam satu binaan yang sama. Sebenarnya kalau diikutkan, konsep persimpangan R&R pertama kali digunakan pada Exit 803 Persimpangan Genting Sempah di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak E8/FT2 yang digabungkan dengan R&R Genting Sempah, manakala konsep persimpangan R&R dengan plaza tol pula pertama kali diimplementasikan di Exit 2505 Persimpangan Kundang di Lebuhraya Latar E25. Namun, kali ini Kesturi pergi ke tahap yang lebih tinggi iaitu dengan menggabungkan ketiga-tiganya dalam binaan yang sama, satu konsep yang selama ini sinonim dengan rangkaian lebuh raya perbandaran di Tokyo, Jepun. 

Semasa saya pertama kali menampilkan model projek Exit 3322 Persimpangan SEGAR di laman Facebook Blog Jalan Raya Malaysia, ramai pembaca yang teruja dan terpesona, tetapi ada juga yang mengkritik pembinaannya atas alasan kononnya kerajaan hanya tahu melambakkan projek lebuh raya yang mengundang kesesakan lebih teruk akibat pertambahan bilangan kereta tetapi kurang memberi perhatian terhadap sistem pengangkutan rel. Kepada golongan "hijau" tersebut, saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa tanggapan anda itu ternyata cetek sama sekali. Menurut Kesturi, Exit 3322 Persimpangan SEGAR bukan sekadar persimpangan plaza tol dengan hentian rehat semata-mata, tetapi lebih kepada pusat sehenti kerana pengguna boleh memparkir kereta di situ dan memanfaatkan stesen kereta api KTM Komuter yang sedang dalam pembinaan untuk ke pusat bandar raya. Membangunkan sistem pengangkutan rel memang penting, tetapi kalau tak ada jalan hendak ke stesen LRT / MRT / komuter / monorel pun tak guna juga.

Meskipun Hubungan Sri Damansara ini sudah pun dibuka secara rasmi, namun bangunan Persimpangan SEGAR ini pula masih belum siap sepenuhnya. Masih ada banyak kerja-kerja akhir yang masih belum siap sebelum hentian rehat ini mula beroperasi, dan ini termasuklah susun atur laluan motosikal di Exit 3322 ini.

Sebut tentang laluan motosikal, ada satu perkara yang saya perlu maklumkan kepada semua pengguna motosikal yang ingin menggunakan Hubungan Sri Damansara ini, memandangkan saya sendiri menggunakan motosikal SYM Sport Rider 125i semasa mengujinya. Kepada semua penunggang motosikal, anda WAJIB mengambil susur keluar ke Jalan Lang Emas / Segambut walaupun anda hendak jalan terus, kerana tiada lorong motosikal di plaza tol laluan utama; lorong motosikal Exit 3322 ini memerlukan anda mengambil cabang jalan susur keluar ke Jalan Lang Emas sebelum anda diberi pilihan untuk keluar ke Jalan Lang Emas atau teruskan perjalanan ke Sri Damansara. Jika anda datang dari arah Sri Damansara ke Jalan Duta / laluan utama E33, anda perlu mengambil jalan susur keluar ke Jalan Lang Emas dan terus pancung ke lorong paling kanan untuk memasuki lorong motosikal di plaza tol jalan susur masuk dari Jalan Lang Emas ke laluan utama.

Nampak rumit kan...? Ya, memang nampak rumit. Daripada situlah terletaknya peranan pemasangan papan tanda yang banyak dan jelas. Sayangnya, bab papan tanda inilah yang menjadi "tumit Achilles" (kelemahan) utama Kesturi, sejak pembukaan laluan asal pada tahun 2009, yang mana saya akan huraikan lebih lanjut pada bahagian akhir reviu ini. Langsung tiada papan tanda tunjuk arah yang jelas bagi membantu navigasi penunggang motosikal di Exit 3322 Persimpangan SEGAR ini, tetapi memandangkan kompleks R&R SEGAR ini masih belum siap sepenuhnya, ia masih boleh dimaafkan, tetapi hanya untuk sebulan sahaja.

Kembali semula ke laluan utama Hubungan Sri Damansara. Secara amnya, Hubungan Sri Damansara ini sangat lurus jika dibandingkan dengan Hubungan Tun Razak kerana Hubungan Sri Damansara ini dibina di atas Jalan Lang Emas dan Jalan Taman Bukit Maluri yang memang lurus. Setakat ini papan tanda had laju di laluan tersebut masih belum dipasang, tetapi saya menjangkakan had laju 80-90 km/j di Hubungan Sri Damansara ini berbanding hanya 50 km/j di Hubungan Tun Razak.

Exit 3323 Persimpangan Jalan Burung Hantu sekadar terdiri daripada sepasang tanjakan keluar dan masuk ke Jalan Lang Emas di bawah lebuh raya menuju persimpangan lampu isyarat Jalan Burung Hantu untuk ke Metro Prima Kepong dan pekan Kepong. Persimpangan ini juga merupakan jalan masuk utama daripada Bandar Menjalara.

Persimpangan terakhir pula ialah Exit 3324 Persimpangan Menjalara, yang diubahsuai daripada Persimpangan Bukit Maluri asal dan Persimpangan Sri Damansara yang terletak berhampiran. Pengubahsuaian ini dilakukan dengan membina jejambat pusingan U untuk ke arah Batu Caves melalui KL MRR2 FT28, susur masuk dari arah Batu Caves ke pusingan U tersebut untuk masuk ke Hubungan Sri Damansara, tanjakan masuk dari arah Sungai Buloh melalui Jalan Kuala Selangor-Kepong FT54 ke Hubungan Sri Damansara, serta jalan susur masuk baharu ke LDP E11 dari arah FT28.

Secara amnya saya sangat berpuas hati dengan pengalaman saya menggunakan Hubungan Sri Damansara ini, cuma saya masih belum berpuas hati terhadap penggunaan papan tanda yang saya sifatkan masih perlu penambahbaikan lagi. Papan tanda tunjuk arah ke setiap persimpangan di sepanjang Hubungan Sri Damansara sudah mula menunjukkan penambahbaikan positif dari segi jarak pemasangan (500 m sebelum persimpangan berbanding pemasangan saat akhir sebelum ini), tetapi ia sudah tentu lebih baik lagi jika jarak tersebut dapat ditingkatkan kepada 1 km (kecuali jika jarak antara persimpangan sudah terlalu rapat). Cuma, destinasi dan bandar kawalan yang digunakan pada papan tanda tunjuk arah masih lagi saya sifatkan terlalu banyak dan sepatutnya boleh diringkaskan kepada hanya 3 atau 4 tempat sahaja. Misalnya, bandar kawalan bagi arah barat boleh diringkaskan kepada hanya E1 Ipoh (tanpa Klang), FT54 Kuala Selangor, Sri Damansara (tanpa seksyen) dan E11 Petaling Jaya. Bandar kawalan bagi arah barat pula sepatutnya diringkaskan kepada hanya E8 Kuantan, E33 Ulu Klang (tanpa Ampang), E33 Pusat Bandar Raya (tanpa Bulatan Pahang) dan E1 Klang. Barulah jadi kurang berserabut.

Namun, kelemahan terbaru bagi papan tanda yang digunakan kali ini ialah tulisannya yang terlalu halus dan comel di papan tanda tanjakan masuk Exit 3322 Persimpangan Jalan Burung Hantu ke Hubungan Sri Damansara dan juga di papan tanda jalan masuk ke Exit 3321 Persimpangan Segambut. Sudahlah saya ini bermata empat, kena pula dengan papan tanda yang tulisannya halus. Kalau saya sekadar menunggang motosikal di lorong paling kiri tu tak apalah juga, tapi bagaimana pula kalau saya memandu kereta di lorong paling kanan...? Bagaimana pula dengan pemandu lain yang tahap penglihatan mereka jauh lebih teruk daripada saya...?

Kenapa saya begitu cerewet akan hal papan tanda ini...? Sesebuah papan tanda mestilah direka agar ia jelas kelihatan dari jarak sekurang-kurangnya 250 m dalam keadaan gelap. Aspek papan tanda ini lebih kritikal di lebuh raya ekspres, di mana pengguna lebuh raya memandu dengan lebih laju dan mempunyai masa lebih pendek untuk membuat keputusan untuk memilih jalan yang mana satu. Untuk membantu memudahkan pengguna lebuh raya membuat keputusan dengan pantas, rekaan papan tanda mestilah seringkas yang boleh (prinsip KISS), bukannya dirojakkan dengan sebegitu banyak bandar kawalan dan destinasi. Ambil tiga atau paling banyak pun empat bandar kawalan paling utama sudah cukup.

Apa akan terjadi sekiranya terlalu banyak bandar kawalan dirojakkan pada papan tanda penunjuk arah lebuh raya...? Terlalu banyak bandar kawalan yang dirojakkan pada papan tanda akan mengelirukan pengguna lebuh raya, seterusnya melambatkan tindak balas mereka dan menurunkan tahap fokus mereka di lebuh raya. Selain itu, terlalu banyak bandar kawalan pada papan tanda sudah tentu menyebabkan tulisan yang digunakan semakin kecil dan menjejaskan tahap kebolehnampakannya, terutamanya di kalangan pemandu yang mengalami masalah penglihatan.

Selain itu, papan tanda penunjuk arah perlu didirikan pada jarak tertentu sebelum persimpangan supaya pemandu boleh bersedia untuk menukar lorong jika hendak keluar ke persimpangan tersebut. Jika papan tanda penunjuk arah hanya didirikan pada saat-saat akhir, pemandu sudah tentu tidak bersedia dan berpotensi melakukan gerakan berbahaya bagi mengelakkan terlepas persimpangan, termasuklah memancung secara tiba-tiba dari lorong paling kanan dan mengundurkan kenderaan sekiranya terlajak. Di jalan persekutuan dan negeri, jarak 500 m diperlukan untuk persimpangan utama, manakala di lebuh raya ekspres pula jarak 1 km (bagi lebuh raya dalam bandar) hingga 2 km (bagi lebuh raya luar bandar) diperlukan.

Isu papan tanda di Lebuhraya DUKE E33 ini bukanlah satu isu baharu. Ia berlarutan sejak E33 mula dibuka pada tahun 2009. Isu ini bukan saya seorang sahaja yang membangkitkannya, malah ramai pembaca Blog Jalan Raya Malaysia yang menggunakan E33 juga memperkatakan perkara yang sama kepada saya. Namun, penambahbaikan oleh Kesturi dari segi jarak pemasangan papan tanda penunjuk arah di Hubungan Sri Damansara merupakan langkah pertama yang wajar dipuji, dan saya amat berharap lebih banyak penambahbaikan papan tanda oleh Kesturi diterapkan pada keseluruhan jajaran E33, terutamanya di Exit 3303 Persimpangan Sentul Pasar.

Apa pun, tahniah dan syabas kepada Kesturi kerana berjaya menyempurnakan keseluruhan projek DUKE 2 E33 melalui pembukaan Hubungan Sri Damansara ini. Lebuhraya DUKE E33 semenangnya lebuh raya yang menjadi laluan harian saya berulang-alik untuk pergi bekerja, dan lebih banyak manfaat dapat saya perolehi sejak pembukaan Hubungan Tun Razak, di mana saya memerlukan tidak sampai 10 minit dari Batu Caves ke Bulatan Pahang. Kini Kesturi boleh memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap projek Lebuhraya Setiawangsa-Pantai (SPE) yang sedang berlangsung.



Maklumat lebuh raya

Kod laluan: E33
Panjang 7.4 km
Arah laluan: Timur-barat (Segambut-Sri Damansara)
Bilangan lorong: 6
Laman web: http://www.duke.com.my







JP: この高速道路看板がこんなに可愛いわけがない
MS: Tak mungkin tulisan papan tanda lebuh raya ini boleh "secomel" ini






Tunggu sekejap - kenapa laluan E1 ke Ipoh perlu dilencongkan melalui Hubungan Sri Damansara kalau sudah ada NKVE E1 di depan mata...?






Exit 3321 Persimpangan Segambut - senarai destinasi sepatutnya boleh diringkaskan kepada hanya Segambut dan Jalan Ipoh sahaja






Jalan susur masuk ke Hubungan Sri Damansara ini memanfaatkan sepenuhnya ruang bawah jejambat sedia ada di laluan asal E33






Exit 3322 Persimpangan SEGAR terletak lebih kurang 500 m selepas Exit 3321 Persimpangan Segambut






Plaza Tol Segambut di Exit 3322 Persimpangan SEGAR bagi laluan utama...






...dan di susur keluar ke Jalan Lang Emas






Bangunan utama kompleks Kawasan Rehat & Rawat (R&R) Segambut yang masih belum siap sepenuhnya






Exit 3323 Persimpangan Jalan Burung Hantu ke Bandar Menjalara & Kepong Prima






Exit 3324 Persimpangan Menjalara, persimpangan terakhir bagi Hubungan Sri Damansara






Jalan susur baharu ke LDP E11 dari Hubungan Sri Damansara & KL MRR2 FT28






Hubungan Sri Damansara E33 dibina di atas Jalan Taman Bukit Maluri & Jalan Lang Emas






Tulisan pada papan tanda ini terlalu halus dan "comel" untuk pemandu bermata empat seperti saya






Exit 3321 Persimpangan Segambut dari Arah Sri Damansara ke laluan utama E33

Wednesday, October 11, 2017

Sejarah lengkap Jalan Persekutuan 1 Sarawak / Sarawak Federal Route 1 complete history



Beginilah rupa Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 semasa konvoi Sagathon pada tahun 1986 bagi membuktikan ketahanan kereta Proton Saga
(Kredit gambar: Motor Trader)


Salam sejahtera,

Terlebih dahulu saya memohon maaf kerana terlalu lama tidak menulis untuk Blog Jalan Raya Malaysia susulan kesibukan kerja. Kini, setelah bebanan kerja semakin berkurangan, maka dapatlah saya menulis semula dengan lebih kerap, terutamanya bagi menyambung baki reviu jalan raya untuk siri reviu FTRoadpedia Zon Selatan dan Zon Utara. Tetapi sebelum itu, izinkan saya menulis satu entri sejarah lengkap jalan raya utama pertama di Sarawak sementara saya sedang memperoleh bahan rujukan berharga yang mencukupi untuk dikongsi bersama, khususnya buat anak-anak Sarawak yang dambakan sejarah asal-usul jalan raya utama di negeri kesayangan mereka ini.

Seperti yang anda dapat saksikan di Sarawak, projek Lebuhraya Pan Borneo yang merupakan projek naik taraf jalan persekutuan sedia ada kepada lebuh raya kembar sedang rancak dibina. Projek ini dilancarkan oleh kerajaan persekutuan bagi menjawab tohmahan kononnya kerajaan persekutuan meminggirkan Sabah dan Sarawak dalam hal pembinaan rangkaian jalan raya, tetapi dalam masa yang sama juga kadar kepadatan penduduk di Sabah dan Sarawak masih lagi tidak cukup padat untuk membina rangkaian lebuh raya ekspres capaian terkawal seperti di Semenanjung Malaysia. Untuk pengetahuan anak-anak Sarawak sekalian, sebenarnya kerajaan negeri Sarawak memang ada merancang untuk membina lebuh raya ekspres capaian terkawal pertama dari Kuching ke Sibu dengan kod laluan FT2, tetapi tiada maklumat mengenai bila ia akan dibina. Yang saya boleh katakan, lama lagi setelah kawasan di sepanjang Kuching-Sibu menjadi bertambah maju dan makmur setelah siapnya projek lebuh raya kembar Pan Borneo kelak.

Ramai yang mendakwa kononnya kerajaan persekutuan sengaja meminggirkan Sabah dan Sarawak dalam pembinaan rangkaian jalan raya dan hanya melebihkan Semenanjung sahaja, yang mana dakwaan tersebut dicanangkan sebagai punca utama rangkaian jalan raya di Sabah dan Sarawak jauh ketinggalan berbanding Semenanjung, sedangkan hakikatnya bukan begitu. Untuk pengetahuan para pembaca di Sarawak terutamanya, rangkaian jalan raya di Semenanjung lebih cepat berkembang maju kerana sejarah pembinaan rangkaian jalan raya Semenanjung yang jauh lebih lama berbanding rangkaian jalan raya di Sarawak, sejak kurun ke-19 lagi. Misalnya, Jalan Persekutuan 1, 3 dan 5 masing-masing mula dibina pada tahun 1880, 1866 dan 1887 oleh pihak penjajah British, sedangkan pada masa yang sama di Sabah dan Sarawak pula, North Borneo Chartered Company dan Dinasti Rajah Brooke tidak pula membangunkan rangkaian jalan raya tetapi sekadar menggunakan jalan air (sungai & laut) sebagai pengangkutan utama.

Sementara itu, sejarah rangkaian jalan raya di Sarawak hanya bermula selepas Perang Dunia Kedua. Malah, kebanyakan jalan raya utama di Sarawak hanya dibina sekitar dekad 1960-1980an. Setelah Sarawak menyertai Persekutuan Malaysia, agenda pertama yang dirangka pada Rancangan Malaysia Pertama (RMK1) yang diumumkan pada tahun 1965 ialah membangunkan satu rangkaian jalan raya tulang belakang utama di Sarawak, yang dikenali sebagai First Trunk Road (Jalan Raya Utama Pertama). Memandangkan pada masa itu secara amnya belum wujud sebarang rangkaian jalan raya utama jarak jauh di Sabah dan Sarawak, maka projek jalan raya tersebut juga disebut sebagai Lebuhraya Trans Borneo dan seterusnya Lebuhraya Pan Borneo.

Tarikh spesifik setiap jajaran dibina tidak dapat saya pastikan kerana tiada dokumentasi yang dapat ditemui mengenainya. Yang pasti, Jalan Raya Utama Pertama ini mempunyai 92 bahagian kesemuanya, yang dibina secara berperingkat. Namun, apa yang saya boleh katakan, cara setiap jajaran itu dibina agak kurang sistematik berikutan sifat kebanyakan bandar utama Sarawak yang didirikan di tebing-tebing sungai utama. Jadi, untuk membina setiap jajaran, sebatang jalan dibina terus dari bandar A ke bandar B, dan jika hendak disambung ke bandar C, maka satu simpang dibina beberapa kilometer dari bandar B sebagai permulaan jalan dan jalan raya dibina sehingga ke bandar C. Proses yang saya sebutkan tadi diulang semula sehinggalah keseluruhan Jalan Raya Utama Pertama siap. Teknik pembinaan sebegini mewujudkan beberapa jalan cabang untuk masuk ke beberapa bandar seperti Sri Aman, Sarikei dan Sibu. 

Memandangkan jalan-jalan cabang tersebut merupakan satu-satunya laluan keluar masuk ke bandar masing-masing, maka terdapat satu kelemahan besar bagi pendekatan tersebut. Sekiranya jalan raya runtuh atau rosak teruk akibat bencana alam seperti banjir dan tanah runtuh, maka bandar-bandar yang dihubunginya terputus terus hubungan dengan dunia luar tanpa sebarang laluan alternatif. Bagi kes Sarikei dan Sibu, kelemahan ini diatasi dengan membina satu rangkaian jalan negeri antara kedua-dua bandar tersebut sebagai laluan alternatif tanpa perlu melalui Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1, yang mana Jambatan Lanang melengkapkan rangkaian jalan negeri tersebut.

Hanya ada dua sahaja jajaran yang didokumentasikan pembinaannya, iaitu jajaran Sibu-Bintulu dan Lawas-Merapok-Sindumin. Jajaran Lawas-Merapok-Sindumin siap pada tahun 1981, di mana ia dihubungkan dengan Lebuhraya Papar-Sindumin FT1 yang siap pada tahun yang sama. Sementara itu, jajaran Sibu-Bintulu pula siap sepenuhnya pada tahun 1985 sebagai jajaran terakhir Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 setelah siapnya Jambatan Batang Kemena FT1 di Bintulu pada tahun 1982 dan Jambatan Tatau FT1 pada tahun 1985.

Namun begitu, ia belum bermakna Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 sudah siap sepenuhnya. Pada masa itu, kebanyakan jajaran Jalan Raya Utama Pertama Sarawak masih lagi merupakan jalan tanah merah. Ia dibuktikan semasa program jelajah Sagathon Rally 1986 anjuran Proton dan Edaran Otomobil Nasional (EON) selaku pengedarnya pada masa itu bagi menunjukkan ketahanan kereta nasional pertama Malaysia, Proton Saga. Dikatakan majoriti daripada 1,111 km laluan dari Kota Kinabalu ke Kuching pada masa itu merupakan jalan tanah merah yang tidak berturap. Hanya semasa tempoh Rancangan Malaysia Keenam (RMK6) berakhir pada tahun 1995 barulah Jalan Raya Utama Pertama Sarawak aka Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 siap sepenuhnya sebagai jalan raya berturap. Setelah Akta Jalan-jalan Persekutuan 1959 dikuatkuasakan di Sabah dan Sarawak pada tahun 1984, maka Jalan Raya Utama Pertama Sarawak diwartakan sebagai Jalan Persekutuan 1 pada tahun 1996, sesuai dengan namanya.




Kini keseluruhan 1,077 km Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 sedang dinaik taraf menjadi lebuh raya kembar seperti ini


Secara keseluruhannya, Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 ini mengambil masa selama 30 tahun untuk disiapkan sejak ia mula diumumkan pada tahun 1965. Ia dibina secara berperingkat, bermula sebagai jalan tanah merah, seterusnya jalan kerikil dan akhirnya sebagai jalan raya berturap. Disebabkan itu jugalah maka ada di antara jajaran yang dibina sempit dan hanya memenuhi piawaian JKR R3 (lebar lorong 3.0 m, had laju reka bentuk 70 km/j). Untuk memenuhi keperluan negeri Sarawak terutamanya dalam bidang pengangkutan dan industri, maka Lebuhraya Pan Borneo Sarawak FT1 asalnya dicadangkan untuk dinaiktaraf sebagai jalan super two tetapi akhirnya dimuktamadkan untuk dinaik taraf sebagai lebuh raya kembar.

Tuesday, October 3, 2017

Anatomi enjin & sistem pancitan bahan api SYM Sport Rider 125i / SYM Sport Rider 125i engine & fuel injection system anatomy




Salam sejahtera,

Hari ini saya ingin bawakan kepada anda anatomi enjin dan sistem pancitan bahan api motosikal SYM Sport Rider 125i hasil kerjasama dengan rakan-rakan dalam kelab motosikal Sport Rider Community (SRC). Tujuan kami menghasilkan entri anatomi motosikal ini adalah bagi menambahkan ilmu kepada para pemilik serta bakal pemilik motosikal SYM Sport Rider 125i agar dapat mengenali enjin serta sistem pancitan bahan api motosikal ini. 

Seperti yang anda semua sedia maklum, motosikal SYM Sport Rider 125i ini menggunakan enjin ECOTECH serba baharu yang disuap oleh sistem pancitan bahan api yang lebih cekap, jimat minyak dan mesra alam berbanding karburetor. Memandangkan model ini baru dilancarkan setahun lalu, maka pengguna yang baru mengenali sistem pancitan bahan api sudah tentunya akan bimbang kemungkinan motor ini sukar diservis serta kesukaran mencari mekanik yang berupaya membaiki kerosakan sistem pancitan bahan api.

Sebenarnya, sistem pancitan bahan api tidaklah serumit yang anda sangkakan. Sebaliknya, sistem pancitan bahan api sebenarnya lebih memudahkan anda mengenal pasti masalah pada motosikal anda. Malah, sistem pancitan bahan api juga sebenarnya berupaya mengesan beberapa masalah kritikal enjin yang memerlukan pembaikan segera seperti ketukan, masalah sistem penyejukan (bagi motosikal yang menggunakan sistem sejukan air) serta kehausan gelang omboh.

Motosikal SYM Sport Rider 125i digerakkan oleh enjin ECOTECH serba baharu. Ada dakwaan yang mengatakan bahawa enjin ECOTECH ini sama seperti enjin 125 cc Honda seperti yang digunakan pada Honda Future (dan Honda Future FI / Honda Wave 125i), tetapi sebenarnya tidak. Kalau diikutkan, enjin ini nampak biasa-biasa sahaja kerana ia sekadar enjin 4 lejang 125 cc SOHC 2 injap sejukan udara, tetapi ia dibina menggunakan blok enjin aluminium aloi tuang untuk penyingkiran haba berlebihan yang lebih baik, tidak seperti enjin Honda 125 cc yang menggunakan blok besi tuang biasa.

Itu baru perbezaan pertama. Dari segi ukuran dimensi enjin, saiz lubang silinder Sport Rider sama seperti Future FI / Wave 125i (52.4 mm), tetapi ukuran lejangnya pula berbeza. Lejang Sport Rider lebih pendek (57 mm) berbanding lejang Future FI / Wave 125i (57.9 mm). Namun, nisbah mampatan Sport Rider pula lebih tinggi (9.5:1) berbanding Wave 125i (9.3:1). Hasilnya, enjin Ecotech pada Sport Rider lebih ligat berputar dan mampu menghasilkan kuasa 9.5 PS (7.2 kW) pada 8,000 rpm dan tork 10.8 N-m pada 5,500 rpm. Jika dibandingkan, Wave 125i pula hanya mampu menghasilkan 9.19 PS (6.76 kW pada 7,500 rpm dan tork 10.08 N-m @ 5,500 rpm.






Susunan gear Honda Future / Wave 125i pada aci utama (atas) dan aci lawan (bawah)




Susunan gear SYM Sport Rider 125i


Perbezaan ketiga bagi kedua-dua enjn tersebut ialah susunan gearnya. Susunan gear Honda Wave 125i pada aci utama dari kanan ke kiri ialah 1-3-4-2, manakala susunan gear aci utama SYM Sport Rider (dari kanan ke kiri) ialah 4-3-2-1. Selain itu, garpu penukar (shift fork) pada Sport Rider disarungkan terus pada gelendong penukar (shift drum) yang turut berperanan sebagai penyokong, berbeza pula dengan garpu penukar Wave 125i yang menggunakan rekaan konvensional yang disokong oleh dua batang besi untuk dua garpu penukar.

Perbezaan terakhir pula ialah lokasi pemasangan sensor lambda. Sensor lambda atau sensor oksigen berperanan menyukat kandungan oksigen dalam gas ekzos bagi menentukan sama ada nisbah udara-bahan api mencapai takat stoikiometrik (14.7:1), berlebihan bahan api atau berlebihan oksigen bagi tindakan pembetulan pancitan bahan api. Namun, untuk membolehkan sensor lambda berfungsi dengan cekap, ia memerlukan suhu operasi sekitar 700 °C, yang hanya boleh dicapai berhampiran rongga ekzos. Maka, sensor lambda dipasang pada pangkal paip ekzos bagi Sport Rider ataupun pada kepala silinder di rongga ekzos bagi Wave 125i.




Ringkasan anatomi sistem pancitan bahan api SYM


Sekarang saya akan terangkan pula anatomi sistem pancitan bahan api bagi SYM Sport Rider 125i. Saya sudah pun menulis mengenai anatomi sistem PGM-FI yang digunakan pada Honda Future FI / Wave 125i, jadi kali ini saya akan menulis mengenai sistem pancitan bahan api pada SYM Sport Rider pula. Untuk pengetahuan anda, kesemua sistem pancitan bahan api motosikal keluaran SYM dibekalkan oleh Keihin Corporation yang turut membekalkan sistem PGM-FI bagi motosikal Honda.

Bagi sistem pancitan bahan api Sport Rider, lima buah sensor digunakan bagi mengukur maklumat yang diperlukan sebelum dihantar ke ECU untuk diproses dan seterusnya dihantar kepada pemancit bahan api. Sensor-sensor tersebut adalah:-
  1. Sensor suhu & tekanan mutlak rongga (TMAP): terletak pada badan pendikit, mengukur suhu & tekanan udara rongga masukan bagi mengira isipadu udara yang masuk serta ketumpatannya - semakin banyak udara masuk atau semakin tinggi ketumpatan udara (akibat cuaca sejuk), maka bahan api akan ditambah.
  2. Sensor kedudukan pendikit (TPS): terletak pada badan pendikit, mengukur sudut bukaan pendikit apabila genggam pendikit dipulas - seperti karburetor, semakin besar gerakan genggam pendikit, semakin besar bukaan pendikit dan seterusnya bahan api semakin ditambah.
  3. Sensor kedudukan aci engkol (CKP): terletak berhampiran gelung stator alternator, menerima isyarat pemicu daripada magnet pada roda tenaga bagi tujuan pemasaan pancitan bahan api dan penyalaan palam pencucuh. Bahan api dipancitkan pada lejang masukan manakala palam pencucuh dinyalakan pada penghujung lejang mampatan.
  4. Sensor suhu enjin (ECT): terletak pada kepala silinder, mengukur suhu enjin. Semasa enjin sejuk pada awal pagi atau ketika cuaca sejuk, ECU akan mengarahkan lebih bahan api api disuapkan ke enjin supaya enjin lebih mudah dihidupkan dan lebih cepat mencapai suhu operasi. Semasa enjin dipanaskan, amaun pancitan bahan api dikurangkan secara beransur ke takat biasa sehingga enjin mencapai suhu operasi. Jika enjin terlampau panas pula, ECU akan mengurangkan kadar pancitan dan melambatkan pemasaan penyalaan palam pencucuh untuk menurunkan suhu enjin ke tahap operasi biasa.
  5. Sensor lambda / oksigen (O2S / LAMBDA): terletak pada pangkal paip ekzos, mengukur kandungan oksigen dalam gas ekzos bagi mengira nisbah udara-bahan api untuk tindakan pembetulan. Jika kandungan oksigen terlalu tinggi, maka ECU akan mengarahkan lebih banyak bahan api dipancitkan, manakala jika kandungan oksigen terlalu rendah, ECU akan mengarahkan agar kadar pancitan dikurangkan. Nisbah udara-bahan api yang betul amat penting untuk membolehkan pemangkin asap berfungsi secara optimum. Namun, sensor lambda memerlukan suhu sekitar 700 °C untuk berfungsi, maka ia perlu dipasang pada pangkal paip ekzos ataupun pada rongga ekzos pada kepala silinder. Sesetengah sensor lambda turut mempunyai pemanas terbina dalam bagi membolehkannya berfungsi dengan segera pada cuaca sejuk.



Kedudukan sensor TMAP (kiri) dan TPS (kanan) pada badan pendikit




Sensor ECT pada kepala silinder




Sensor CKP pula terletak bersebelahan roda tenaga




Sensor lambda yang ditanggalkan daripada pangkal paip ekzos


Seperti kebanyakan model motosikal pancitan bahan api yang lain, Sport Rider menggunakan pam bahan api jenis sedutan atas dengan pengawal tekanan terbina dalam, jadi tiada hos bahan api balikan diperlukan. Pam bahan api Sport Rider ini membekalkan bahan api pada tekanan 294 kPa pada pemancit bahan api. Pam bahan api ini memerlukan arus 1 ampere daripada bateri untuk menggerakkannya.




Pam bahan api SYM Sport Rider




Pam bahan api selepas penutupnya dicabut - hanya ada 1 hos bahan api sahaja


Sementara itu, ECU SYM Sport Rider terletak di bahagian hadapan motosikal dan dilindungi fender hadapan. Ia diapit oleh dua biji geganti (geganti kuasa & geganti pam bahan api) di sebelah kanan dan rektifier di sebelah kiri. ECU ini menggunakan cip mikropemproses 16 bit bagi tujuan pengiraan kadar pancitan bahan api serta penyalaan palam pencucuh. Sekiranya terdapat komponen sistem pancitan bahan api yang bermasalah, ECU akan memaparkannya melalui lampu Periksa Enjin yang menyala pada papan pemuka.




Dari kiri ke kanan: 2 geganti, ECU & rektifier




Lampu Periksa Enjin


Hasil penggunaan sistem pancitan bahan api yang lebih cekap dan lebih tepat dalam mengira pemasaan pancitan bahan api dan penyalaan palam pencucuh serta kadar pancitan bahan api, maka SYM Sport Rider 125i ini lulus piawaian emisi Euro 3 serta mencatatkan penggunaan api purata 55 km/L pada kelajuan malar 90 km/j. Justeru, melalui entri ini diharap anda semua lebih cakna akan perkembangan teknologi pancitan bahan api sebagai persediaan menghadapi piawaian emisi yang lebih ketat pada masa akan datang, selaras dengan pengumuman kerajaan yang berhasrat mengurangkan tahap pelepasan gas karbon dioksida sehingga 40% menjelang tahun 2020.

Kredit gambar: Imroen Noor & Mohd. Hezery

Friday, September 29, 2017

DUKE 2 E33: Hubungan Tun Razak Bahagian 2 - laluan arah selatan kini dibuka! / Tun Razak Link Part 2 - southbound section now open!




Salam sejahtera,

Semalam (28 September 2017), satu lagi sejarah tercipta buat Konsortium Lebuhraya Utara-Timur (KL) Sdn. Bhd. (Kesturi) kerana satu lagi komponen Lebuhraya Duta-Ulu Klang (DUKE) E33 Fasa 2 sudah pun selamat dirasmikan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof. Ia seterusnya menjadi pelengkap kepada jajaran utara Hubungan Tun Razak yang dirasmikan pada 23 Mei 2017.

Saya mendapat tahu akan berita perasmian jajaran selatan Hubungan Tun Razak semasa dalam perjalanan pulang ke rumah saya di Batu Caves dari Sentul melalui satu lorong tikus baharu untuk motosikal yang menghubungkan Taman Dato' Senu dengan Plaza Tol Sentul Pasar. Lorong tikus itu dibina oleh Kesturi bagi menggantikan jejambat motosikal yang dirobohkan bagi memberi laluan kepada projek DUKE 2 E33. Semasa saya hendak keluar dari lorong motosikal Plaza Tol Sentul Pasar, saya terlihat ada sebegitu banyak kenderaan milik Kementerian Kerja Raya, Lembaga Lebuhraya Malaysia serta Kesturi sendiri, di samping khemah untuk tetamu VIP. Daripada situlah saya ingin mengambil kesempatan untuk mencuba sendiri laluan arah selatan bagi Hubungan Tun Razak E33 di sebelah malamnya semasa pulang dari kerja.

Sebut tentang lorong tikus, pastinya ia akan mengingatkan anda kepada isu lorong tikus yang kontroversi di Taman Pelangi dekat Exit 3309 Persimpangan Kampung Bandar Dalam. Lebih seminggu lalu, saya dijemput oleh pihak Kesturi untuk membincangkan penyelesaian mengenai isu lorong tikus tersebut, di mana kami akhirnya sepakat memilih pendekatan membina satu tanjakan kekal di penghujung tanjakan susur masuk ke Lebuhraya DUKE E33 arah ke Greenwood, tetapi diasingkan laluannya agar tiada lagi konflik jalinan dengan lalu lintas di lorong-lorong trafik utama. Sebaliknya, pengguna E33 yang hendak ke Taman Pelangi perlu keluar ke persimpangan lampu isyarat Exit 3309 dan keluar ke tanjakan keluar ke Taman Pelangi sebelum jalan susur masuk ke E33 arah Greenwood berakhir. Pendekatan ini diambil setelah pihak pengurusan Kesturi memaklumkan kepada saya terdapat sebegitu banyak isu yang perlu diselesaikan dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), pemilik rumah di Taman Pelangi dan Tenaga Nasional Berhad (TNB). Untuk pengetahuan anda, isu lorong tikus Taman Pelangi itu sebenarnya merupakan isu lama yang masih belum berjaya diselesaikan berikutan banyak isu seperti yang saya nyatakan tadi.

Kita kembali semula kepada reviu laluan arah selatan Hubungan Tun Razak E33 ini. Sejak pembukaan laluan arah utara Hubungan Tun Razak kepada lalu lintas, saya sering menjadikan Hubungan Tun Razak ini sebagai laluan harian untuk pulang ke rumah selepas bekerja. Namun, untuk ke pusat bandar raya Kuala Lumpur, saya masih perlu mengharungi kesesakan Jalan Sentul (dan Jalan Kampung Bandar Dalam). Masa perjalanan pulang dari Bulatan Pahang ke Batu Caves melalui Hubungan Tun Razak ini hanyalah tidak sampai 20 minit jika bermotosikal atau setengah jam jika menggunakan kereta. Sebelum wujudnya DUKE 2 E33, masa yang sama cuma mencukupi untuk perjalanan dari Batu Caves ke Sentul.

Memasuki Hubungan Tun Razak E33 dari Jalan Tun Razak sangat mudah. Dari arah jam (dari Lebuhraya Mahameru FT2), anda hanya perlu menaiki jejambat Bulatan Pahang dan terus belok kiri. Dari arah lawan jam pula (dari Institut Jantung Negara), anda hanya perlu ambil jalan susur ke kiri yang terletak sebelum susur ke Bulatan Pahang. Laluan arah utara ini membolehkan anda keluar ke arah Batu Caves dan Jalan Duta; jika anda hendak ke arah Ulu Klang pula, anda perlu melalui susur masuk dari Jalan Pahang ke laluan utama. Laluan arah selatan pula direka untuk pengguna dari arah Gombak dan Batu Caves. Bagi yang datang dari arah Jalan Duta dan Ulu Klang dan hendak ke pusat bandar raya, anda perlu memasuki Exit 3303 Persimpangan Sentul Pasar dan menggunakan pusingan U bertingkat untuk memasuki Hubungan Tun Razak.

Sebelum ini saya pernah mempersoalkan rekaan persimpangan sebegini kepada Kesturi, tetapi mereka menjelaskan kepada saya bahawa rekaan sebegini dihasilkan bagi menangani isu pengambilalihan tanah dan perobohan setinggan dengan kos seminima mungkin. Semasa mula-mula hendak membina laluan asal DUKE E33 sekalipun memang Kesturi sentiasa berhadapan dengan isu setinggan ini, baik pengambilalihan tanah, pembayaran pampasan, perobohan rumah dan penempatan semula penduduk setinggan ini. Justeru, reka bentuk persimpangan dioptimumkan dengan keutamaan diberikan kepada pengguna dari Gombak, Sentul dan Batu Caves yang hendak ke pusat bandar raya atau sebaliknya. Pun begitu, pusingan U bertingkat disediakan bagi memenuhi keperluan pengguna dari arah Ulu Klang dan Setiawangsa (yang sebenarnya boleh menggunakan AKLEH E12) dan dari arah Jalan Duta (yang sepatutnya tidak perlu memasuki DUKE E33 pun), di samping untuk pengguna Hubungan Tun Razak yang hendak ke Jalan Gombak FT68.

Saya mencuba laluan Hubungan Tun Razak arah selatan pada waktu malam hari perasmian semasa dalam perjalanan pulang dari kerja, dalam keadaan cuaca baru lepas hujan. Sebaik sahaja memasuki susur ke Hubungan Tun Razak terletak Plaza Tol Baru Sentul Pasar. Tidak seperti kebanyakan plaza tol yang hanya ada satu lorong motosikal di mana motosikal perlu membahayakan diri memancung ke lorong paling kiri, Plaza Tol Baru Sentul Pasar pula ada dua lorong motosikal bagi arah yang berbeza; lorong paling kiri ialah untuk yang memasuki Hubungan Tun Razak dari pusingan U bertingkat, manakala lorong paling kanan pula ialah untuk motosikal dari arah Batu Caves yang hendak terus ke Bulatan Pahang. Namun, ia memerlukan Kesturi memasang papan tanda pemberitahuan agar penunggang motosikal tidak membahayakan diri memancung ke lorong paling kiri atau paling kanan.

Saya menggunakan lorong motosikal di sebelah kiri kerana saya ingin mencuba dahulu laluan cabang ke Jalan Gombak FT68. Persimpangan LILO ke Jalan Gombak FT68 terletak betul-betul selepas Plaza Tol Baru Sentul Pasar. Tidak jauh dari simpang LILO berjejari besar itu, ada sebuah terowong separa yang mana semasa saya menampilkan imej pratonton terowong tersebut di laman Facebook Blog Jalan Raya Malaysia, ramai pembaca yang menyamakannya seperti terowong jalan raya di Monaco yang popular sebagai sebahagian laluan litar Formula 1. Oh, sebut tentang Formula 1, tahun 2017 ini merupakan tahun terakhir Litar Antarabangsa Sepang menganjurkan perlumbaan Formula 1, jadi siapa yang belum pernah menonton F1 di Litar Sepang, jangan lepaskan peluang terakhir ini kerana selepas ini anda tidak akan lagi dapat merasa sensasi raungan enjin F1 di negara sendiri. Tapi kenapa pula Kesturi membina terowong "ala Monaco" itu...? Rupa-rupanya, terowong tersebut ialah sebahagian daripada Persimpangan Jalan Gombak yang belum diberikan nombor persimpangan lagi, dan terowong ini sebenarnya dibina melintasi bahagian bawah Jalan Gombak FT68 dan dibina menggunakan kaedah korek, bina & timbus.

Saya memasuki semula Hubungan Tun Razak dari Jalan Gombak FT68. Namun, jalan cabang sama dari Jalan Gombak FT68 hanya membenarkan anda untuk keluar ke arah Ulu Klang dan Jalan Duta sahaja. Justeru, jika anda hendak ke arah Batu Caves, saya nasihatkan anda agar memasuki E33 dari Exit 3309 Persimpangan Kampung Bandar Dalam. Jalan susur dari laluan cabang Jalan Gombak ke arah Jalan Duta juga boleh dimasuki dari Bandar Baru Sentul, tetapi perlu melalui jalan kampung kendalian DBKL yang sempit, gelap dan tiada garisan jalan.

Kembali semula ke laluan utama Hubungan Tun Razak. Sebaik melepasi persimpangan LILO ke laluan cabang ke Jalan Gombak FT68, ada satu jalan susur keluar ke Bandar Baru Sentul. Dari Bandar Baru Sentul, jika anda hendak memasuki E33, anda perlu keluar ke Jalan Pahang dan menggunakan jalan susur masuk dari Jalan Pahang kerana jalan susur masuk dari Bandar Baru Sentul dalam projek DUKE 2 E33 hanya membolehkan anda pergi ke arah Jalan Duta sahaja.

Seperti laluan arah utara, laluan arah selatan dibina di atas Jalan 1/48a, Jalan 9/48a dan Jalan Pahang. Hubungan Tun Razak ini ternyata begitu nikmat ketika digunakan semasa waktu gegas. Secara amnya, laluan arah selatan bagi Hubungan Tun Razak ini berkeadaan bagus. Namun, apa yang tidak memuaskan saya semasa saya mencuba laluan arah selatan ini ialah tahap pencahayaan yang teruk disebabkan banyak lampu jalan yang tidak berfungsi. Jika dibandingkan, laluan arah utara pula boleh dikatakan hampir kesemua lampu jalan berfungsi dengan sempurna. Tambahan pula, insiden banyak lampu jalan tidak menyala ini berlaku pada hari pertama pembukaannya pula tu. Justeru, saya memohon kepada Kesturi agar dapat menyelesaikan segera masalah lampu tidak berfungsi ini kerana tanpa sistem pencahayaan yang bagus, maka keadaan lebuh raya akan jadi berbahaya terutamanya di selekoh tajam di persimpangan. Oh, sebut tentang lampu jalan tidak menyala, saya juga meminta Kesturi agar dapat memeriksa lampu-lampu jalan di susur masuk pusingan U di Exit 3310 Persimpangan Greenwood kerana kerosakan lampu jalan di situ menyebabkan selekoh hairpin di situ bertambah berbahaya.

Dengan siapnya Hubungan Tun Razak yang merupakan salah satu daripada komponen projek DUKE 2 bernilai RM1.18 bilion, maka laluan ini sememangnya menjadi laluan wajib saya untuk berulang-alik ke tempat kerja. Kini saya boleh ucapkan selamat tinggal kepada kesesakan di Jalan Kampung Bandar Dalam, Persimpangan Petron Taman Dato Senu dan kawasan Sentul Pasar. Hubungan Tun Razak ini menjanjikan penjimatan masa yang amat ketara terutamanya semasa waktu gegas. Tapi macam biasalah, kemudahan ini tidak datang secara percuma dan ada ongkosnya. Ongkosnya sama sahaja seperti di Plaza Tol Sentul Pasar iaitu RM2.50 sahaja. Anda terasa mahal...? Apa susah, lain kali gunakan motosikal kalau hendak pergi bekerja, macam yang saya buat. Kereta pula anda simpan untuk kegunaan hari hujan ataupun jika perlu mengangkut banyak barangan atau orang. Pada saya, apa yang lebih penting ialah saya kini boleh ucapkan selamat tinggal kepada azab kesesakan di Sentul setiap kali saya berulang-alik ke tempat kerja.


Maklumat lebuh raya

Kod laluan: E33
Panjang 9 km
Arah laluan: Utara-selatan (Sentul-Bulatan Pahang)
Bilangan lorong: 6
Laman web: http://www.duke.com.my







Memasuki Hubungan Tun Razak di Plaza Tol Baru Sentul Pasar






Banyaknya nama destinasi - oleh kerana terlalu banyak destinasi dilambakkan pada papan tanda yang sama, kedudukan lorong yang betul adalah penting supaya anda tidak terlajak






Memasuki laluan cabang ke Jalan Gombak FT68






Terowong separa "ala Monaco" di laluan cabang Jalan Gombak






Rupanya terowong "ala Monaco" itu sebenarnya sebahagian Persimpangan Jalan Gombak






Memasuki semula dari Jalan Gombak FT68 - dari sini, anda hanya boleh ke Jalan Duta dan Ulu Klang tetapi tidak boleh ke Bulatan Pahang & Batu Caves - gunakan Exit 3309 Persimpangan Kg. Bandar Dalam untuk ke 2 destinasi tersebut






Pencahayaan kurang memuaskan kerana banyak lampu jalan yang tidak berfungsi - diharap agar Kesturi dapat membaikinya segera






Susur keluar ke Bandar Baru Sentul






Laluan arah utara terang-benderang tetapi arah selatan pula gelap - jika semua lampu jalan befungsi, pasti keindahan panorama bandar raya Kuala Lumpur semakin terserlah






Hanya 1 km lagi sebelum penamat Hubungan Tun Razak di Bulatan Pahang






Penamat Hubungan Tun Razak di Persimpangan Bulatan Pahang - belok kanan ke Bulatan Pahang, dan belok kiri ke Lebuhraya Sultan Iskandar FT2 & Jalan Tun Razak






Seterusnya cabang ke kiri berpecah lagi - cabang kanan ke jalan susur ke Jalan Ipoh / Lebuhraya Sultan Iskandar manakala cabang ke kiri pula ke Jalan Tun Razak

Advertisement