Tuesday, July 22, 2014

Exit 2505 Persimpangan Kundang kini dibuka...!!! / Exit 2505 Kundang Interchange is now open...!!!

Jalan-jalan susur keluar Exit 2505 Persimpangan Kundang arah barat (gambar atas) dan timur (gambar bawah)


Salam sejahtera,

Terlebih dahulu saya ingin ucapkan jutaan tahniah kepada seluruh warga Kuala Lumpur-Kuala Selangor Expressway Berhad (KLSEB) atas pembukaan Exit 2505 Persimpangan Kundang petang semalam (21 Julai 2014). Semasa majlis perasmian dijalankan, saya masih lagi berada di Lebuhraya Utara-Selatan E2 dalam perjalanan dari kampung halaman di Segamat, Johor terus ke Exit 2505, Akibatnya, saya terlewat tiba di Exit 2505 untuk turut serta dalam majlis tersebut dan sebaik tiba di sana pada pukul 6 petang, semua orang sudah pun pulang. Namun, saya tetap berterima kasih kepada Kementerian Kerja Raya yang sempat mengambil beberapa keping gambar semasa majlis perasmian tersebut untuk dikongsi bersama.

Majlis perasmian jalan-jalan susur keluar Exit 2505 ini disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof. Turut hadir dalam majlis perasmian tersebut ialah Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia, Dato' Ir. Hj. Ismail bin Md. Salleh, Pengerusi KLSEB, Dato' Ir. Hj. Razali Othman, serta ADUN Kuang, YB Abdul Shukur bin Idrus.

Seperti mana yang anda semua sedia maklum, jalan-jalan susur keluar dari Lebuhraya Latar E25 ke Jalan Kundang B149 dibina hasil rungutan dan komplen orang ramai kerana mereka boleh memasuki lebuh raya tetapi tidak boleh keluar semula ke Kundang; sebaliknya, mereka terpaksa pusing jauh ke Exit 2503 Persimpangan Puncak Alam. Akibatnya, ramai di kalangan penduduk Kundang yang menongkah arus untuk kembali semula ke Kundang. Perbuatan sebegini sangat berbahaya, memandangkan susur masuk dari Kundang itu hanyalah selebar selorong sahaja. Maka, dengan siapnya jalan-jalan susur keluar ke Kundang ini, diharapkan tiada lagi pemandu tidak berotak yang membuat pusingan haram tanpa memikirkan bahayanya terhadap nyawa mereka sendiri.

Sebenarnya, jalan-jalan susur keluar ini belum 100% siap sepenuhnya. Papan-papan tanda penunjuk arah masih belum siap dipasang sepenuhnya. Bagi jalan susur keluar arah barat pula, bangunan plaza tol masih lagi belum siap semenuhnya, malah lorong motosikal di plaza tol pun belum siap. Kerja-kerja penyiapan plaza tol dijangka dapat diselesaikan sebelum kutipan tol dimulakan pada 15 Ogos ini - dengan kata lain, anda mempunyai tempoh tol percuma di Exit 2505 sehingga 15 Ogos ini.

Berapa pula kadar tol di situ pula...? Kadar tol hanya akan diumumkan pada pertengahan Ogos nanti, tetapi saya jangkakan kadar tol yang bakal dikenakan nanti adalah lebih kurang separuh daripada kadar tol di plaza tol lain di sepanjang Lebuhraya Latar E25 (RM2.00). Dengan kata lain, tol yang bakal dikenakan mungkin sekitar RM1 lebih tetapi tidak akan melebihi RM2. Perlu diingatkan bahawa kos bagi pembinaan jalan-jalan susur keluar tersebut menelan belanja sejumlah RM30 juta, termasuklah kos pengambilalihan tanah sebanyak RM2 juta.

Selain daripada projek pembinaan jalan-jalan susur keluar Exit 2505 ini, pihak pengurusan KLSEB dalam masa yang sama sedang menjalankan projek pembinaan sebuah persimpangan bertingkat di Kota Puteri, Ijok. Projek tersebut dapat dimulakan setelah KLSEB serta pihak pemaju telah memuktamadkan reka bentuk persimpangan yang bakal dibina itu. Ia dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2016.

Semua kredit gambar: Kementerian Kerja Raya

No comments:

Post a Comment