Wednesday, July 16, 2014

Melaka Bandaraya Bersejarah Finale: ...Sehingga ia lenyap / Historic City of Malacca Finale: ...Until it's gone
Salam sejahtera,

Semasa saya sedang menulis entri ini, rejim zionis Israel sedang membedil Palestin dan Gaza secara membabi-buta. Tatkala rakyat Malaysia di sini sedang membantah dan mengecam keras serangan oleh rejim kafir laknatullah itu, jiran-jiran Arab di Palestin pula rata-ratanya hanya membisu sahaja. Kenapa perkara sebegitu boleh terjadi...?

Kezaliman rejim zionis Israel sebenarnya bertitik-tolak daripada kelemahan pemerintahan Empayar Islam Uthmaniyyah serta perancangan jahat oleh pergerakan zionisme sejak abad ke-19. Kawasan Palestin dan Israel pernah menjadi jajahan takluk Empayar Uthmaniyyah pada tahun 1516 sehinggalah semasa Perang Dunia Pertama yang seterusnya membawa kepada kehancuran Empayar Uthmaniyyah setelah ia kalah kepada British. Kelemahan pemerintahan oleh sultan-sultan Uthmaniyyah semasa penghujung hayat empayar tersebut, ditambah pula dengan kebencian dan pengkhianatan oleh penduduk-penduduk bukan berbangsa Turki membawa kepada berkurangnya saiz empayar setelah satu demi satu wilayah mengisytiharkan kemerdekaannya (termasuklah Greece). Penglibatan Empayar Uthmaniyyah dalam Perang Dunia Pertama akhirnya membawa kepada kehancuran sebuah kerajaan Islam berusia 624 tahun.

Setelah kekalahan Empayar Uthmaniyyah dalam Perang Dunia Pertama, kawasan Palestin dan Jordan dijadikan sebahagian daripada kawasan di bawah mandat British. Kesempatan ini diambil oleh pergerakan zionis untuk menuntut kawasan Palestin agar dijadikan sebagai "negara" untuk orang Yahudi. Hasilnya, negara haram Israel terbentuk setelah tempoh mandat British berakhir. Lama-kelamaan, sempadan kawasan Palestin sedikit demi sedikit telah "dimakan" oleh rejim zionis Israel.

Sebenarnya, Palestin boleh menang mudah bagi mempertahankan tanah air mereka, memandangkan ia dikelilingi oleh jiran-jiran negara Arab Islam, tetapi hakikat sebenarnya ialah ia tidak pula berlaku. Kenapa pula boleh jadi begitu...? Sebabnya mudah sahaja - jiran-jiran Arabnya pula kebanyakannya menjadi barua Amerika yang terang-terangan menyokong Israel. Dipendekkan cerita, sebahagian besar penderitaan yang dialami oleh rakyat Palestin adalah disebabkan oleh masyarakat Arab Islam yang berpecah-belah, ditambah pula dengan kelemahan pemerintahan Empayar Uthmaniyyah yang akhitnya telah membuka ruang kepada penubuhan negara haram Israel.

Sepatutnya, entri finale ini berkisar kepada Melaka, kenapa pula saya bawakan cerita Israel dan Palestin pula...? Sebab utama kenapa saya bawakan kisah nasib saudara-saudara kita di Palestin itu adalah kerana keruntuhan Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1511 mempunyai punca yang lebih kurang sama - kelemahan pentadbiran, masyarakat yang berpecah-belah serta pengkhianatan oleh segelintir penduduk sendiri.

Sebagai mana yang kita sedia maklum, Kesultanan Melayu Melaka runtuh pada tahun 1511 akibat serangan daripada orang-orang Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquerque. Namun, de Albuquerque tidak mungkin begitu mudah menakluki Melaka tanpa sebarang kronologi peristiwa yang membawa kepada kejayaan armadanya menakluki Melaka. Pada tahun 1481 di Portugal, Raja John II berkeyakinan untuk memecahkan monopoli perdagangan rempah oleh pedagang Arab dan Itali, dengan menguasai sendiri pusat utama bekalan rempah di Kepulauan Melayu. Sebagai langkah awal, Portugal menakluki Kalikat dan Goa di India.

Pada penghujung abad ke-15, Melaka sudah pun berada di kemuncak kegemilangannya sebagai sebuah empayar besar dengan aktiviti perdagangan bertaraf antarabangsa. Kesemuanya hasil daripada kebijaksanaan pemerintahan Sultan Muzaffar Shah, Sultan Mansur Shah dan Sultan Alauddin Riayat Shah, serta dibantu oleh Bendahara Tun Perak yang bijaksana serta berwawasan tinggi. Namun, segala-galanya berubah sewaktu kemangkatan Sultan Alauddin Riayat Shah pada usia yang sangat muda iaitu 30 tahun. Akibatnya, pengganti baginda iaitu Sultan Mahmud Shah menaiki takhta pada usia kanak-kanak, sekaligus menjadi punca utama yang membawa kepada keruntuhan empayar Melayu Melaka.

Tidak seperti sultan-sultan terdahulu yang bertungkus-lumus membina Melaka sehingga mencapai kemuncak kegemilangannya, Sultan Mahmud pula memerintah Melaka yang memang sudah kaya dan makmur. Akibatnya, baginda menjadi lupa diri serta dikatakan bersifat kejam semasa awal pemerintahannya. Mujurlah Bendahara Tun Perak yang sudah tua itu berupaya mengawal kelakuan Sultan Mahmud itu. Namun, ia tidak kekal lama apabila Bendahara Tun Perak meninggal dunia pada tahun 1498 serta digantikan oleh Bendahara Tun Mutahir yang berketurunan Tamil-Muslim (sekaligus membawa kepada gelaran "Mamak Bendahara").

Tun Mutahir pula seorang yang sangat berpengaruh dari kalangan masyarakat Tamil Muslim. Beliau pula mengamalkan nepotisme apabila melantik kaum kerabatnya sendiri untuk memegang jawatan-jawatan penting di Melaka. Akibatnya, perpaduan di kalangan penduduk Melaka semakin lemah dan semakin berpecah-belah.

Pada zaman Tun Mutahir itu jugalah gejala rasuah semakin berleluasa di Melaka; saudagar yang rapat dengan para pembesar Melaka dibenarkan berlabuh dengan cukai yang rendah ataupun tanpa cukai, manakala pedangang lain pula dikenakan cukai yang tinggi. Akibatnya, para pedagang mula beralih ke beberapa negeri pesaing seperti Acheh, Patani dan Brunei.

Pelantikan kaum kerabat Tun Mutahir memegang jawatan-jawatan penting dalam kerajaan Melaka menimbulkan rasa tidak senang di kalangan pembesar lain seperti Syahbandar Melaka, Raja Mendailar. Akibatnya, Raja Mendailar dan golongan saudagar berkomplot memfitnah Tun Mutahir kononnya beliau mahu merampas takhta kerajaan Melaka. Ditambah dengan kemurkaan baginda setelah Tun Mutahir enggan mengahwinkan adiknya Tun Fatimah dengannya, Sultan Mahmud Shah memerintahkan agar seluruh keluarga Tun Mutahir kecuali Tun Fatimah dihukum bunuh. Namun kemudian, setelah menyedari bahawa dalam masa yang sama Tun Mutahir sebenarnya mahu menyelamatkan Melaka daripada rancangan jahat Portugis, barulah baginda menyesali tindakan baginda, tetapi sudah terlambat kerana baginda tidak sedar apa yang dimiliki baginda sehinggalah ia lenyap. Sultan Mahmud Shah yang menyesali tindakannya membunuh Tun Mutahir turun takhta dan melantik puteranya Sultan Ahmad Shah yang muda dan tidak cekap untuk memerintah Melaka.

Namun, cerita kelemahan Kesultanan Melayu Melaka tidak terhenti setakat itu sahaja. Akibat perpecahan di kalangan penduduk Melaka, semasa Portugis menyerang Melaka pada tahun 1511, terdapat saudagar yang belot dengan meminjamkan kapal-kapal mereka kepada Portugis, malah ada yang turut membocorkan rahsia pertahanan Melaka. Selain itu, askar-askar upahan Melaka yang datang dari Jawa kebanyakannya melarikan diri. Dari segi faktor pemilihan senjata pula, kebanyakan tentera Melayu Melaka hanya sekadar bersenjatakan keris, panah, lembing dan tombak, sedangkan askar Portugis sudah pun beralih kepada senjata yang lebih canggih seperti senapang. Sebenarnya ada juga askar Melayu Melaka yang menggunakan senjata api seperti senapang, meriam dan artileri, tetapi senjata api yang digunakan Portugis pula jauh lebih canggih dan mampu menembak pada jarak yang lebih jauh dengan ketepatan yang lebih tinggi. Kesemua faktor kombinasi tersebut membawa kepada tumbangnya Kesultanan Melayu Melaka dan seterusnya membawa kepada episod penjajahan negara kita oleh kuasa-kuasa Barat selama 446 tahun lamanya.

Kenapa pula saya perlu menceritakan semua ini kepada anda...? Jika anda bandingkan, sungguhpun usia kemerdekaan negara kita kini mencecah 57 tahun iaitu sebaya dengan ayah saya, namun usia kemerdekaan negara kita sebenarnya terlalu muda jika dibandingkan dengan sejarah penjajahan negara kita selama 446 tahun. Malangnya, ramai di kalangan orang kita - terutamanya yang lahir pada era pasca kemerdekaan - yang sudah menjadi lupa diri dan kufur nikmat akan kemerdekaan yang dikecapi oleh negara kita. Sejak kebelakangan ini, sudah ada suara-suara sumbang yang memainkan isu-isu agama dan perkauman, yang boleh menggugat keharmonian di negara kita. Golongan-golongan sebegini dibantu oleh segelintir individu yang berkepentingan politik, yang memainkan isu-isu perkauman dan agama demi meraih sokongan politik semata-mata, tanpa mempedulikan akibat buruknya terhadap keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia. Kemunculan media sosial serta pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri menyebabkan gejala sebegini semakin menjadi-jadi.

Terdapat juga golongan-golongan dangkal yang mempertikaikan sejarah negara serta mendakwa bahawa sejarah Malaysia yang ada sekarang sebagai "palsu" kerana hanya lebih "memihak" kepada parti pemerintah semata-mata. "Sejarawan-sejarawan" tidak bertauliah ini membuat dakwaan sebegitu dangkal hanyalah atas dasar politik semata-mata dengan hanya bergantung kepada caka-cakap orang dan cerita-cerita dari mulut sahaja tanpa sedikit pun mengambil kira etika akademik dalam "kajian" mereka. Sebab itulah terdapat golongan bebal lagi dangkal yang mengangkat pemimpin pengganas komunis seperti Chin Peng, Rashid Maidin dan Mat Indera yang menyembelih ribuan rakyat Malaysia sebagai "wira negara"...!!! Dalam etika akademik, cerita-cerita dan cakap-cakap mulut semata-mata tidak boleh dijadikan sebagai sumber rujukan sahih dalam mana-mana kajian sama sekali.

Demi mengukuhkan perpaduan sesama kaum di Malaysia, Kontrak Sosial telah dirangka bagi mengiktiraf hak-hak bagi sesuatu kaum. Semasa pembentukan Persekutuan Tanah Melayu, orang-orang Melayu pada masa itu menolak kerakyatan secara jus soli kepada orang-orang bukan Melayu dan menuntut hak-hak istimewa orang Melayu. Dalam masa yang sama pula, orang-orang bukan Melayu menuntut hak-hak untuk mendirikan sekolah vernakular, hak kewarganegaraan serta hak kesamarataan. Namun, atas dasar tolak ansur sesama kaum, Kontrak Sosial diwujudkan, yang mana orang-orang Melayu diberikan hak-hak istimewa yang dijamin oleh Perlembagaan - antaranya, status Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, agama Islam sebagai agama rasmi, hak-hak milikan hartanah dengan kuota Bumiputera serta kewujudan tanah-tanah rizab Bumiputera - manakala orang-orang bukan Melayu diberikan hak kerakyatan, kebebasan untuk mengamalkan adat resam serta agama masing-masing, hak mendirikan sekolah vernakular serta hak kesamarataan dalam Perlembagaan (kecuali beberapa perkara yang didefinisikan sebagai hak-hak istimewa Bumiputera). Dengan kata lain, Kontrak Sosial merupakan lambang sumpah setia setiap kaum bagi menjaga hubungan antara satu sama lain.

Namun, kenapa pula hari ini banyak insiden menghina agama dan kaum yang begitu berleluasa terutamanya di dalam media sosial, sedangkan kes-kes seumpamanya tidak ada pula semasa dua dekad yang lalu...? Kesemuanya disebabkan oleh hilangnya rasa hormat akan hak-hak orang lain. Sensitiviti kaum dan agama tidak dijaga. Hak-hak setiap kaum (terutamanya Bumiputera) tidak lagi dihormati, malah dipertikaikan. Parti-parti politik sibuk merekrut macai-macai dan bala tentera papan kekunci bagi menimbulkan kekacauan dan menyebar fitnah. Bila diingatkan tentang peristiwa penjajahan negara, serangan pengganas komunis, rusuhan kaum 13 Mei 1969 serta serangan pengganas di Sabah, golongan dangkal tersebut terus bersifat angkuh, bodoh sombong, lupa diri dan kufur nikmat. Mereka lupa dan alpa bahawa nikmat kemerdekaan boleh dirarik balik oleh Allah pada bila-bila masa sahaja. Mereka terus lupa bahawa apa yang berlaku pada rakyat Palestin sebenarnya boleh berlaku pada rakyat Malaysia jika mereka terus kufur nikmat.

Ada juga pihak yang mendakwa kononnya tidak perlu mementingkan bangsa sendiri dan mendakwa perpaduan agama lebih penting. Namun, dakwaan tersebut ternyata karut lagi semberono. Cuba fikirkan, dapatkah seorang ketua kampung, yang bercerai dengan isterinya sehinggakan anak-anaknya menjadi porak-peranda, memimpin dan menyatupadukan orang-orang kampungnya...? Dapatkah seorang ketua kaum, yang mana kaumnya sendiri berpecah-belah dan saling bertelagah sesama sendiri, berpakat dengan ketua-ketua kaum lain untuk bersatu-padu...? Sedangkan Rasulullah sendiri pun sebelum menyatupadukan antara puak Muhajirin (Islam Quraisy Mekah) dengan puak Ansar (Islam Madinah) baginda terlebih dahulu menyatupadukan umat baginda di Mekah. Sebab itulah sebelum menyatupadukan unit yang lebih besar, kita perlu menyatupadukan unit-unit yang lebih kecil terlebih dahulu.

Jadi apa yang patut anda lakukan demi mengekalkan nikmat kemerdekaan seperti yang kita kecapi sekarang ini...? Belajarlah daripada sejarah silam. Kita belajar sejarah supaya kita tidak lagi mengulangi kesilapan sama yang pernah dilakukan para pemimpin zaman dahulu. Setelah belajar sejarah, kita seharusnya mengambil iktibar daripada kehancuran tamadun-tamadun terdahulu termasuklah keruntuhan Kesultanan Melayu Melaka. Seterusnya, hargailah kemerdekaan yang kita kecapi sekarang ini. Jangan sekali-kali membiarkan fitnah, rasuah, nepotisme dan kronisme menjadi sebahagian daripada amalan kita. Jagalah perpaduan sesama kaum sebelum bercakap tentang perpaduan nasional. Hormatilah hak-hak orang lain jika kita mahu orang lain menghormati hak kita. Ingatlah bahawa kita tidak akan sedar apa yang kita nikmati sehinggalah kita kehilangannya.


"Kerana anda tidak sedar apa yang anda miliki,
oh, anda tidak sedar apa yang anda miliki,
tidak, anda tidak sedar apa yang anda miliki,
inilah perjuangan yang anda perlu hadapi,
tidak, anda tidak sedar apa yang anda miliki,
sehingga ia lenyap...!!!"


Dengan tamatnya entri ini, Blog Jalan Raya Malaysia menutup siri jelajah ke Melaka Bandaraya Bersejarah ini dengan rasminya. Jutaan terima kasih kepada para pembaca kerana terus menyokong Blog Jalan Raya Malaysia. Semoga kita bertemu lagi dalam siri entri jelajah akan datang...!!!


No comments:

Post a Comment