Sunday, March 10, 2019

Penyelenggaraan jalan vs mansuh tol - biar rakyat mati berjemaah terlanggar lubang asalkan tol percuma! / Road maintenance vs abolish toll - Let many people die hitting potholes as long as the toll is free!

Kerana menuntut mansuh tol, semakin ramai rakyat mati berjemaah bahana jalan berlubang yang tidak diselenggara


Salam sejahtera,

Pada 8 Mac 2019, buat pertama kalinya dalam sejarah 147 tahun Jabatan Kerja Raya Malaysia (JKR) sejak 1872, Menteri Kerja Raya, Baru Bian telah mengumumkan bahawa penyelenggaraan jalan-jalan persekutuan di seluruh negara terpaksa ditunda berikutan peruntukan yang terlalu sedikit & tidak mencukupi. Apa tidaknya, dalam Belanjawan 2019 yang telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng, hanya RM100 juta sahaja yang diperuntukkan untuk penyelenggaraan jalan-jalan persekutuan di seluruh Malaysia. Jumlah yang diberikan itu cumalah seperduapuluh sahaja daripada keperluan sebenar JKR sebanyak RM2 bilion. Meskipun Timbalan Menteri Kerja Raya, Tn. Hj. Anuar Tahir telah mengumumkan permohonan tambahan peruntukan penyelenggaraan sebanyak RM610 juta pada Disember 2018, namun daripada pengumuman yang telah dikeluarkan oleh Baru Bian itu, maka ia bermakna bahawa permohonan tambahan peruntukan itu akhirnya telah ditolak oleh Kementerian Kewangan (MOF) di bawah pimpinan Lim Guan Eng.
Tidak disangka begitu murahnya nilai nyawa pengguna jalan raya di Malaysia


Kenapa peruntukan penyelenggaraan jalan raya tahun ini dicantas sebegitu teruk sekali...? Jika ditinjau kembali, sejak Pakatan Harapan menewaskan Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum ke-14, sudah begitu banyak projek infrastruktur untuk rakyat yang sudah dirancang ataupun sedang berjalan telah dicantas, atau setidak-tidaknya diturunkan kosnya. Antara projek infrastruktur berprofil tinggi yang turut menjadi mangsa ialah Jambatan Bagan Datuk, Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Kereta Api Laju Kuala Lumpur-Singapura (HSR), dan MRT3. Malah, projek MRT2 Aliran Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) pernah berdepan dengan ancaman pemberhentian sebelum keputusan pembatalan itu ditarik balik setelah kontraktor utamanya, MMC-Gamuda terpaksa akur menurunkan kos pembinaannya dengan membatalkan pembinaan stesen Bandar Malaysia. Meskipun sudah sebegitu banyak projek infrastruktur yang dicantas, namun episod pencantasan peruntukan infrastruktur tetap berterusan melalui pemotongan peruntukan penyelenggaraan jalan persekutuan - kesemuanya atas satu alasan yang sama.

Jadi apakah alasan yang sering dicanangkan bagi menjustifikasikan tindakan mencantas peruntukan projek infra rakyat & penyelenggaraan jalan raya. Alasan yang sering dicanangkan tidak lain dan tidak bukan ialah "hutang negara sudah lebih RM1 trilion". Irononya, kerajaan Pakatan Harapan sendiri pun menambah hutang baharu melalui bon Samurai. Tambah ironi lagi, meskipun sudah tahu negara ada hutang keliling pinggang, tetapi Lim Guan Eng boleh pula umumkan pembekuan kenaikan tol di 21 lebuh raya ekspres bagi tahun 2019, yang menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung kos pampasan RM994.43 juta, atau hampir RM1 bilion kepada syarikat-syarikat konsesi.

Kenapa Menteri Kewangan sekarang membuat keputusan sebegitu dangkal sehinggakan tidak tahu membezakan antara kehendak dengan keperluan asas rakyat...? Hendak bayar pampasan konsesi, ada duit. Tapi kalau hendak hulur peruntukan penyelenggaraan jalan, tak ada duit pula, Konon alasan hutang negara RM1 trilion, tetapi cara pengukuran hutang negara itu sendiri diragui dan tidak mengikut standard antarabangsa. Kredibiliti Lim Guan Eng semakin tercalar apabila Presiden Pertubuhan Cina Malaysia (MCA), Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong mempersoalkan bagaimana Lim Guan Eng boleh menjadi akauntan bertauliah setahun sebelum dia tamat pengajian di Universiti Monash. Maka tidak hairanlah kenapa bagi Lim Guan Eng, tol percuma itu lebih penting daripada nilai nyawa pengguna jalan raya.
Gambar sekadar hiasan


Saya hendak bertanya kepada anda semua, adakah anda akan mati sekiranya tol lebuh raya naik...? Sepanjang sejarah peradaban manusia, tiada seorang pun manusia di muka bumi ini yang mati kerana tol lebuh raya naik. Paling teruk pun cuma dompet anda kering sekiranya anda tidak menambah nilai kad Touch 'n Go lebih awal, itu sahaja. Itu pun masih ada dua lagi talian hayat buat pengguna lebuh raya, sama ada menaiki motosikal yang memang tidak dikenakan tol, ataupun ikut jalan persekutuan. Namun, sekiranya jalan raya berlubang di sana-sini macam baru lepas perang tanpa penyelenggaraan, anda memang boleh terbunuh atau setidak-tidaknya cedera parah atau mengalami kerosakan kenderaan. Adalah amat malang buat rakyat Malaysia kerana mempunyai seorang Menteri Kewangan yang lebih mementingkan tol percuma bagi memancing undi daripada penyelenggaraan jalan raya bagi melindungi nyawa puluhan juta rakyat Malaysia.Pemotongan peruntukan penyelenggaraan jalan persekutuan bakal merancakkan industri perikanan negara


Jika benar Lim Guan Eng begitu mengambil berat tentang nyawa pengguna jalan raya, apa kata kalau dia memotong gaji bulanannya sendiri berjumlah RM86,464 itu untuk membeli tar yang diperlukan untuk menampal jalan berlubang. Gaji sebulannya sahaja sudah cukup untuk membeli puluhan ribu kampit tar Brotherhood. Sampai bila hendak mengharapkan kumpulan Ikatan Silaturrahim Brotherhood di bawah pimpinan Lando Zawawi untuk menutup jalan berlubang...? Majoriti ahli kumpulan Brotherhood ini bukannya orang senang; kebanyakan daripada mereka berpendapatan rendah & menggunakan motosikal untuk pergi mencari rezeki. Malah, Lando sendiri terpaksa menjual motosikalnya sendiri bagi memastikan tiada lagi jalan berlubang yang tidak bertutup. Bagi mereka, nyawa pengguna jalan raya itu lebih penting. Itu barulah contoh manusia yang ada hati perut, bukannya macam seorang menteri itu yang gaji sebulannya cukup untuk membeli sebuah Honda City secara tunai tetapi langsung tidak peduli akan nasib pengguna jalan raya yang terpaksa bermain rolet Rusia setiap kali berulang-alik mencari rezeki melalui jalan raya berlubang. Beginikah rupa seorang menteri yang bermaruah...? Nobita Lim Guan Eng, maruah anda sekadar di bawah tapak kaki ahli-ahli Brotherhood.
Kepada Lim Guan Eng, selesaikan terlebih dahulu masalah peruntukan membaiki jalan berlubang sebelum hendak sembang mengenai pembekuan tol...
...atau maruah anda di bawah tapak kaki kumpulan Ikatan Silaturrahim Brotherhood


Satu lagi golongan yang terkesan daripada pemotongan peruntukan penyelenggaraan jalan raya sudah tentunya warga JKR sendiri. Saya berasa kasihan akan nasib warga JKR yang sering dijadikan beg tinju pengguna jalan raya yang berang kerana mengalami kerosakan kenderaan & kecederaan bahana jalan raya berlubang yang tidak diselenggara. Kemarahan mangsa-mangsa tersebut memang berasas kerana setiap kali aduan kerosakan jalan raya dikemukakan, alasan yang acapkali menjadi halwa telinga tidak lain dan tidak bukan ialah "kami sedang menunggu peruntukan". Hakikatnya, MOF memang tidak menyalurkan peruntukan yang diperlukan itu, tetapi tiada siapa pun di kalangan warga JKR yang berani memberikan jawapan sebenar itu kerana ia merupakan jawapan taboo yang boleh menyebabkan mereka dibuang kerja. Mahu tidak mahu, terpaksalah kakitangan JKR menelan sahaja segala caci-maki orang awam sambil berzikir "la hawla wa la quwwata illa billah" (tiada daya & tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah). Pengumuman penangguhan penyelenggaraan jalan persekutuan oleh Baru Bian membuktikan bahawa penemuan saya itu benar. Justeru, saya ingin menyeru kepada pengguna jalan raya sekalian agar tidak lagi menjadikan JKR sebagai beg tinju anda, tetapi sebaliknya menyalurkan kemarahan anda kepada seorang individu yang menjadi dalang di sebalik pemotongan peruntukan penyelenggaraan jalan persekutuan.

Jadi sudah jelas sekarang, yang manakah patut diutamakan...? Adakah anda mahu tol percuma tetapi akhirnya ramai pengguna jalan raya mati berjemaah kerana jalan raya yang berlubang di sana-sini tanpa penyelenggaraan...? Ataupun tol naik tetapi jalan raya diselenggara sempurna, selesa & selamat demi nyawa rakyat...? Orang yang tidak hormat akan nilai nyawa manusia pasti memilih "tol percuma" tanpa menghiraukan nilai nyawa pengguna jalan raya yang lain. Bagi mereka, "pergi matilah pengguna jalan raya yang lain asalkan aku dapat tol percuma". Namun, bagi yang mementingkan nilai nyawa manusia, mereka akan mengutamakan penyelenggaraan jalan raya terlebih dahulu. Setelah kesemua jalan persekutuan siap diselenggara & dibaik pulih, jika masih ada banyak lagi pendapatan negara, barulah boleh sembang tentang tol percuma. Faham...? Atau, adakah rakyat sudah tidak perlu lagi membayar cukai jalan setelah amanah rakyat untuk memastikan jalan raya sentiasa diselenggara dengan sempurna & selamat telah pun dikhianati...?
Sekadar hiasan


Kepada semua ahli keluarga mangsa nahas maut akibat jalan berlubang yang tidak diselenggara, selepas ini anda sudah tahu siapa yang patut anda salurkan segala saman & tuntutan kerosakan kenderaan mahupun kos perubatan kerana kecuaiannya menunaikan tanggungjawab menyalurkan peruntukan kepada JKR bagi membaik pulih jalan tersebut.

5 comments:

 1. numpang share ya min ^^
  bosan tidak tahu mesti mengerjakan apa ^^
  daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
  F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
  ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^

  ReplyDelete
 2. KABAR BAIK!!!

  Nama saya Lady Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu kepada Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran di muka, tetapi mereka adalah penipu , karena mereka kemudian akan meminta pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, jadi berhati-hatilah terhadap Perusahaan Pinjaman yang curang itu.

  Perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, tidak akan menuntut pembayaran konstan dan mereka tidak akan menunda pemrosesan transfer pinjaman, jadi harap bijak.

  Beberapa bulan yang lalu saya tegang secara finansial dan putus asa, saya telah ditipu oleh beberapa pemberi pinjaman online, saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ms. Cynthia, yang meminjamkan saya pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa konstan pembayaran atau tekanan dan tingkat bunga hanya 2%.

  Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya terapkan dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

  Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik jika dia membantu saya dengan pinjaman, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres atau penipuan

  Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman apa pun, silakan hubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan atas karunia Allah, ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan memberi tahu saya tentang Ibu Cynthia, ini emailnya: arissetymin@gmail.com

  Yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran cicilan pinjaman saya yang akan saya kirim langsung ke rekening perusahaan setiap bulan.

  Sepatah kata cukup untuk orang bijak.

  ReplyDelete
 3. numpang share ya min ^^
  Hayyy guys...
  sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
  dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
  di DEWAPK agen terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^


  ReplyDelete
 4. Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal orang Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran nyata kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, kadang-kadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria dan Singapura dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya bernama EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ny. ESTHER PATRICK Manajer cabang dari Access loan Firm, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan tingkat bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

  Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mentransfer pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah Rp600.000.000 yang saya terapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya buktinya dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

  Jadi untuk pekerjaan yang baik, LADY ESTHER telah melakukannya dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberi tahu dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentang dia, Dia menawarkan semua jenis pinjaman baik untuk perorangan maupun perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Mahakuasa terus memberkati LADY ESTHER atas pekerjaannya yang baik dalam hidup dan keluarga saya.
  Tolong lakukan dengan baik untuk meminta saya untuk rincian lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua

  ReplyDelete
 5. Hari yang baik untuk semua warga negara Indonesia, nama saya Nurul Yudianto, tolong, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya yang sebenarnya di sini di platform ini sehingga semua warga negara Indonesia berhati-hati dengan pinjaman peminjam di internet dari NIGERIA dan lainnya bagian dari AFRIKA,

  Setelah beberapa waktu mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan terus ditolak, saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman online tetapi saya menipu dan kehilangan Rp18,7 juta, untuk seorang wanita di saudi arabia dan Nigeria.

  Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan teman saya Ny Rika Nadia (rikanadia6@gmail.com) yang kemudian memperkenalkan saya kepada Lady Esther, manajer Cabang Access Loan Firm, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari LADY ESTHER, jadi I Screams menuangkan dan menghubungi LADY ESTHER. via email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Saya mengajukan pinjaman sebesar Rp200 juta dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk transfer pinjaman, saya diperintahkan untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi untuk mentransfer kredit I dan dalam waktu kurang dari satu setengah jam uang pinjaman telah dimasukkan ke dalam rekening bank saya.

  Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan jumlah Rp200 juta. Saya sangat senang bahwa akhirnya Tuhan telah menjawab doa saya dengan buku pinjaman dengan pinjaman awal saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.

  Semoga Tuhan memberkati LADY ESTHER untuk mewujudkan kehidupan yang adil bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. LADY ESTHER dengan baik melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) atas pinjaman Anda

  Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda. Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: (nurulyudianto2@gmail.com) Salam

  ReplyDelete