Monday, July 15, 2013

Pengumuman: Projek siri reviu jalan raya Trans Sabah / Announcement: Trans Sabah highway review series projectPemandangan Jalan Persekutuan 22 (Kota Kinabalu-Sandakan) dekat Kundasang

Salam sejahtera,

Berikutan kejayaan projek reviu jalan raya di Cameron Highlands pada penghujung bulan lalu, Blog Jalan Raya Malaysia dengan sukacitanya ingin mengumumkan satu lagi projek siri reviu jalan raya yang bakal diadakan di Sabah pula pada 21 hingga 24 Ogos 2013. Seperti siri jelajah di Cameron Highlands, objektif utama bagi projek reviu jalan raya kali ini ialah bagi mempromosikan Sabah sebagai destinasi pelancongan jalan raya utama di Malaysia Timur selain meneroka dan menghasilkan reviu jalan raya bagi beberapa jalan raya utama di Sabah.

Laluan yang bakal terlibat dalam siri reviu jalan raya kali ini adalah seperti berikut:-
  1. Jalan Kota Kinabalu-Lok Kawi-Papar FT1
  2. Jalan Papar Spur A25
  3. Lebuhraya Papar-Sindumin FT1
  4. Jalan Kota Kinabalu-Sandakan (Lebuhraya Timur-Barat Sabah) FT22
  5. Jalan Ranau-Tambunan SA2
  6. Jalan Persekutuan 500 (Kota Kinabalu / Tambunan-Tenom)
  7. Jalan Sipitang-Tenom SA3 (pilihan)
  8. Lebuhraya Kimanis-Keningau (pilihan)
Sebagai tambahan, Blog Jalan Raya Malaysia juga ingin mengambil kesempatan untuk mencuba sendiri perkhidmatan kereta api negeri Sabah (Tanjung Aru-Tenom) kendalian Jabatan Kereta Api Negeri Sabah (JKNS), sekiranya masa mengizinkan.

Memandangkan projek reviu jalan raya kali ini diadakan di Sabah, maka ia bakal melibatkan kos perbelanjaan yang besar. Kos perbelanjaan yang besar itu terdiri daripada tiket kapal terbang, penginapan (5 hari 4 malam) dan sewa kereta. Oleh itu, saya ingin menyeru kepada seluruh pembaca Blog Jalan Raya Malaysia (khususnya orang-orang Sabah) untuk menderma bagi memastikan projek reviu jalan raya kali ini berjaya.

Terima kasih dan teruskanlah sokongan anda terhadap Blog Jalan Raya Malaysia!

No comments:

Post a Comment