Wednesday, March 30, 2016

Kita semua (bukan) penghasut / We are all (not) seditiousKerana amarah terhadap pemimpin politik, papan tanda yang tidak bersalah pula menjadi mangsa


Salam sejahtera,

Semalam (29 Mac 2016) ada dua perkara yang menjadi heboh di serata laman sosial - pertama, mengenai isu pemandu teksi Kuala Lumpur mengadakan mogok di Bukit Bintang, dan kedua pula mengenai isu papan tanda penunjuk arah di Persimpangan Batu Badak di Lebuhraya Segamat-Muar FT23 yang diconteng dengan gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Razak yang dilukis dengan rupa seperti badut. Untuk entri pagi ini, saya akan menulis mengenai isu gambar badut Najib Razak yang diconteng pada papan tanda jalan raya, sementara isu teksi mogok pula akan menyusul malam ini.

Sejak Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) pada tahun 2013, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Razak semakin hilang populariti di kalangan rakyat Malaysia, meskipun beliau memperkenalkan slogan 1Malaysia, program transformasi kerajaan dan ekonomi, serta melancarkan pembinaan projek lebuh raya kembar Pan Borneo AH150, transit laju massa (MRT) Aliran Sungai Buloh-Kajang, Jalan Raya Utama Tengah (CSR), Lebuhraya Segamat-Muar FT23, dan yang terkini naik taraf Lebuhraya Tun Razak FT12 kepada lebuh raya kembar. Ironinya, kenapa pula rakyat semakin membenci beliau...? Semuanya gara-gara peningkatan mendadak harga barangan dan seterusnya kos sara hidup akibat kutipan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kenaikan tambang pengangkutan awam dan pesta naik kadar tol di Lembah Klang pada tahun 2015, yang gagal ditangani oleh Najib. Selain masalah kos sara hidup yang gagal ditangani pentadbiran Najib, dua kes skandal politik terbesar dalam karier politiknya juga telah mengakibatkan rakyat semakin hilang kepercayaan terhadapnya, iaitu skandal hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan skandal "duit derma" RM2.6 bilion - saya malas hendak mengulas mengenai dua skandal tersebut kerana blog ini ialah Blog Jalan Raya Malaysia dan bukannya Blog Pilihan Raya Malaysia.

Jika anda tanya saya sendiri, secara jujur saya katakan bahawa saya sendiri pun sebenarnya tidak menyukai Najib Razak, tetapi bukan atas sebab politik - tetapi disebabkan beliau tidak menghormati perbezaan pendapat dan enggan menerima teguran dan nasihat orang-orang tua seperti Tun Dr. Mahathir Mohamad, Tan Sri Rafidah Aziz, dsb. Pun begitu, saya tetap menyokong projek-projek infrastruktur untuk rakyat sebagaimana yang telah saya sebutkan sebelum ini. Ada juga yang pasti akan bertanya, kenapa pula saya begitu rapat dengan Kementerian Kerja Raya (KKR) walaupun saya bukan di pihak Najib...? Saya menyokong penuh KKR - malah turut bersekutu dengan KKR - kerana KKR benar-benar menerima teguran dan menghormati perbezaan pendapat tanpa mengeluarkan serangan balas. Terus-terang saya katakan, hubungan akrab antara Blog Jalan Raya Malaysia dengan KKR lahir bukan daripada hasil mengampu dan menjilat, tetapi ia datang hasil daripada kritikan terhadap apa yang saya sifatkan sebagai tidak betul serta penulisan entri-entri ilmiah di dalam blog ini. Dengan kata lain, Blog Jalan Raya Malaysia bersifat neutral tanpa memihak kepada mana-mana parti politik sekalipun. Paling penting, sebab nombor satu kenapa KKR merupakan sekutu terkuat Blog Jalan Raya Malaysia adalah kerana KKR menyokong penuh perjuangan kami memartabatkan jalan raya negara. 

Disebabkan sebegitu ramai rakyat yang berasa sangat marah terhadap Najib, maka pelbagai cara digunakan untuk menyalurkan kemarahan mereka. Antaranya termasuklah menghasilkan lagu remix berbaur sindiran, menghasilkan patung replika yang mulutnya disumbat dengan kangkung, dan yang terbaru ialah melukis karikatur Najib berupa seperti badut. Pelukis asal gambar badut Najib itu pula merupakan seorang pelukis politik terkenal bernama Fahmi Reza dengan sikap tidak takut mati ketika menjolok sarang tebuan. Sejak lukisan gambar badut Najib karyanya menjadi terkenal di seantero dunia, tiada siapa yang mampu menutup mulutnya, meskipun akaun laman sosialnya sering diintip oleh pihak polis.
Fahmi Reza (kiri), pelukis asal gambar badut Najib di luar perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi


Sejak cerita gambar badut Najib menjadi heboh, sudah banyak kesan contengan gambar berkenaan ditemui di beberapa tempat. Ada contengan yang ditemui di dinding bangunan, rumah kedai, pangsapuri, dan yang terbaru pula ialah papan tanda jalan raya. Papan tanda jalan raya yang menjadi mangsa contengan kali ini ialah papan tanda penunjuk arah di Persimpangan Batu Badak di Lebuhraya Segamat-Muar FT23. 

Setelah imej contengan gambar badut Najib pada papan tanda tersebut menjadi viral, ramai yang berasa "hairan" bagaimana contengan tersebut dilakukan pada papan tanda yang besar dan tinggi itu. Kalau anda tanya saya sendiri pun memang saya akan beri jawapan yang sama, kerana saya sudah pun menghasilkan reviu Lebuhraya Segamat-Muar FT23. 

Nanti sekejap, patutkah anda berasa kagum terhadap tindakan vandalisme aka laku musnah sebegini...?
Kerja-kerja pembersihan yang dilakukan oleh JKR Segamat, Majlis Daerah Segamat dan Kontraktor ISB


Dalam masa tidak sampai 12 jam sejak gambar badut Najib pada papan tanda tersebut menjadi viral, Jabatan Kerja Raya (JKR) Segamat dengan kerjasama Majlis Daerah Segamat (MDS) dan Kontraktor ISB bertindak membersihkan semula contengan tersebut dengan mengecatnya dengan menggunakan cat berwarna biru. Sayang betul kerana papan tanda tersebut masih sangat baharu. Tidak fasal-fasal wang rakyat terpaksa dibazirkan lagi untuk membersihkan papan tanda tersebut.

Ada juga pihak yang mempersoalkan rasional papan tanda yang diconteng itu sekejap sahaja dibersihkan semula, sedangkan aduan jalan berlubang pula mengambil masa lama sebelum ditampal semula. Kepada pihak-pihak yang mempertikaikan rasional pembersihan papan tanda tersebut, saya ingin bertanya kepada anda - adakah anda suka jika dinding rumah anda diconteng oleh budak-budak jahat...? Adakah anda marah sekiranya wang cukai yang anda bayar kepada kerajaan dibazirkan...? Jika anda menyokong contengan tersebut, bermakna ia samalah seperti anda merelakan rumah anda diconteng serta merelakan wang cukai anda dibazirkan untuk berjoli katak. Anda perlu ingat, conteng tetap conteng, vandalisme tetap vandalisme, salah tetap salah...!!! Perasaan amarah terhadap Najib Razak bukanlah lesen besar untuk anda menconteng papan tanda jalan raya, kerana ia boleh menyebabkan pengguna jalan raya tidak nampak tulisan atau simbol amaran pada papan tanda. Mahukah anda bertanggungjawab dan menanggung bil hospital, bil bengkel ataupun belanja kenduri arwah mangsa yang kemalangan akibat tidak dapat melihat tulisan atau simbol amaran pada papan tanda bahana contengan grafiti pada papan tanda tersebut...? Janganlah jadi seperti anjing menyalak bukit ataupun kerana marahkan nyamuk, kelambu dibakar.

Jika ada yang mempertikaikan kenapa papan tanda yang rosak atau diconteng dibaiki dengan cepat tetapi jalan berlubang pula lambat diambil tindakan, biar saya beritahu anda dua perkara ini. Papan tanda yang diconteng dengan gambar badut Najib dibersihkan dengan pantas kerana adanya aduan serta gambar tersebut menjadi viral di laman sosial. Sebab itulah kerja membersihkannya pun begitu laju juga. Bagaimana pula dengan kes jalan berlubang...? Sejak akhir-akhir ini, JKR Segamat semakin bagus kerana banyak lubang yang ditampal oleh JKR Segamat tanpa sebarang aduan pengguna - nampak sahaja ada lubang terus tampal. Pun begitu, masih ada lubang-lubang yang terlepas pandang oleh JKR Segamat. Namun demikian, kumpulan Brotherhood Segamat tampil sebagai kumpulan pencabar, dan mereka inilah yang mengambil inisiatif "membangkitkan" JKR Segamat melalui penandaan yang dibuat di atas jalan raya. Justeru, kepada golongan yang cuma tahu komplen sahaja, jika anda tidak mampu untuk berbuat seperti Brotherhood, kenapa anda sendiri tidak ambil inisiatif membuat aduan kepada JKR...? JKR bukannya tuhan yang boleh mengetahui di mana ada lubang di semua tempat tanpa pergi ke lokasi. Sebagai penulis blog jalan raya, saya sendiri mengakui keberkesanan kempen #zeropotholes oleh JKR - kalau anda tidak percaya, anda ikuti sendiri laman-laman Twitter JKR daerah di seluruh Malaysia dan saksikan sendiri berapa banyak jalan yang ditampal dan diturap semula.

Kesimpulannya, amarah terhadap Najib Razak ataupun mana-mana pemimpin politik yang lain bukanlah lesen besar untuk anda menconteng di papan tanda jalan raya. Selain meletakkan diri anda setaraf dengan kera yang hanya tahu menjahanamkan bunga yang diterimanya, ia juga satu bentuk pembaziran duit rakyat, kerana duit yang dibazirkan untuk membiayai kos pembersihan papan tanda yang diconteng itu lebih baik digunakan untuk menurap lebih banyak jalan berlubang. Kalau pun anda marah sangat akan Najib Razak, lebih baik anda menyalurkan kemarahan anda melalui cara yang lebih bertamadun seperti menandatangani Deklarasi Rakyat, ataupun menghukumnya sendiri melalui kertas undi kelak. Kepada Datuk Seri Najib Razak, belajarlah menerima teguran yang memeritkan, belajarlah menghormati orang tua, dan belajarlah menghormati perbezaan pandangan dan pendapat daripada rakyat. Jadikanlah diri anda pendebat dan ilmuan yang dihormati dan bukannya menuduh orang yang tidak sependapat sebagai penghasut.PERINGATAN: Segala penulisan oleh Blog Jalan Raya Malaysia adalah bersifat neutral tanpa memihak kepada mana-mana parti politik, sebaliknya ditulis dalam sudut pandangan sebagai pengkritik jalan raya. Oleh itu, sebarang komen berbaur sentimen politik akan dibuang dengan serta-merta.

No comments:

Post a Comment