Friday, January 25, 2013

Papan tanda pelik: Zon 80 km/j di pusat bandar Seremban / Weird signboards: 80 km/h speed limit zone in Seremban town centre
Salam sejahtera,

Dalam entri kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda mengenai satu papan tanda had laju yang pelik lagi mengelirukan ini. Saya percaya warga Seremban tentunya sangat mengenali papan tanda pelik ini yang terletak di Jalan Dato' Bandar Tunggal / Jalan Tuanku Antah FT1 dekat Wisma TNB Seremban. Apa yang peliknya dengan papan tanda ini? Apa yang menjadikan papan tanda ini pelik ialah had laju 80 km/j dikenakan di kawasan pusat bandar yang sesak dengan kenderaan.

Sebenarnya, had laju bagi kebanyakan jalan di pusat bandar Seremban termasuklah pasangan sehala FT1 di situ hanyalah sekitar 60 km/j sahaja, berikutan keadaan jalan yang begitu sibuk dengan kenderaan yang lalu-lalang. Maka, sudah tentulah banyak kenderaan yang bergerak perlahan untuk keluar masuk di premis-premis perniagaan di situ. Jika had laju di situ menjadi 80 km/j, maka sudah tentulah banyak kereta yang disondol dari belakang oleh kereta-kereta lain yang laju. Hendak melintas jalan pun susah kerana kenderaan laju-laju belaka. Dengan kata lain, papan tanda zon had laju 80 km/j yang diletakkan di tempat yang sepatutnya dikenakan had laju 60 km/j mendedahkan pengguna jalan raya terhadap risiko kemalangan. Malah, ia boleh menyebabkan timbul pertikaian mengenai kesahihan saman had laju jika ada kes saman had laju 60 km/j di situ. Had laju 80 km/j yang dikatakan itu sebenarnya dikenakan di Jalan Sungai Ujong N38, bukannya Jalan Dato' Bandar Tunggal FT1.

Kepada JKR Seremban dan JKR Negeri Sembilan, harap semaklah papan-papan tanda yang didirikan di Negeri Sembilan, jangan sampai ada papan tanda salah yang didirikan. Papan tanda adalah salah satu cara bagaimana pemandu "berkomunikasi" dengan jalan raya yang dilaluinya. Oleh itu, papan tanda yang salah tentunya akan memberikan maklumat yang salah mengenai jalan tersebut, yang seterusnya mendedahkan pemandu terhadap risiko kemalangan akibat salah maklumat (contohnya, had laju tak betul, dsb.). Janganlah sampai kesalahan papan tanda tersebut bakal memalukan kita balik.

No comments:

Post a Comment