Thursday, August 21, 2014

Waktu bertafakur seminit pada pagi Jumaat ini sempena tragedi MH17 / A minute of silence this Friday morning due to the MH17 tragedy
Salam sejahtera,

Esok (22 Ogos 2014) diisytiharkan sebagai hari berkabung sempena menghormati kesemua mangsa tragedi Penerbangan 17 Penerbangan Malaysia (MH17) yang terkorban, dipercayai akibat ditembak oleh peluru berpandu. Tragedi tersebut berlaku pada 17 Julai 2014 semasa pesawat Boeing 777-200ER milik Penerbangan Malaysia (MAS) bernombor pendaftaran 9M-MRD dalam perjalanan dari Amsterdam, Belanda ke Kuala Lumpur, Malaysia. Dalam tragedi tersebut, kesemua 298 orang (termasuk 15 orang kru penerbangan) dalam pesawat tersebut maut serta-merta.

Mayat-mayat mangsa kini sedang diterbangkan pulang ke negara masing-masing, yang mana 20 mayat mangsa dari Malaysia dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 9.45 pagi.


Sempena dengan minit bertafakur pagi esok, pergerakan trafik di beberapa lokasi akan disekat sementara bagi membolehkan pengguna jalan raya bertafakur ataupun menyedekahkan Surah al-Fatihah kepada mangsa yang terkorban. Lima lokasi sudah pun disahkan, iaitu:-
  1. Kawasan sekitar Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur
  2. KLIA, Sepang
  3. KLIA2
  4. Jambatan Pulau Pinang E36
  5. Kompleks Kastam dan Imigresen Bangunan Sultan Iskandar (CIQ BSI), Johor Bahru

Sementara itu, dua lagi lokasi di Sabah dan Sarawak masih belum ditetapkan setakat jam 1.00 petang hari ini.

Sama-samalah kita sedekahkan Surah al-Fatihah dan Surah Yasin kepada semua mangsa nahas MH17 beragama Islam yang terkorban pada pagi esok. Amin.

No comments:

Post a Comment