Sunday, January 12, 2014

Ah Long Bukit Beruntung Finale: Jalan Sungai Buaya FT1208 - kisah sebuah tanah rancangan Felda yang tergadai akibat kerakusan penyangak hartanah / Jalan Sungai Buaya FT1208 - a story of a Felda settlement perished by property scoundrel's greed

Salam sejahtera,

Dalam bahagian terakhir siri jelajah Ah Long Bukit Beruntung sempena pembukaan Exit 117 Persimpangan Sungai Buaya, saya ingin membawa anda semua menyelami kisah pahit yang dialami penduduk Sungai Buaya yang asalnya merupakah salah sebuah tanah rancangan Felda di Selangor. Untuk pengetahuan anda, daerah Hulu Selangor mempunyai paling banyak tanah rancangan Felda di negeri Selangor, iaitu sebanyak 5 buah.

Sejarah Sungai Buaya bermula sebagai salah sebuah tanah rancangan Felda yang dibuka pada tahun 1964. Seramai 363 peneroka asal mendiami tanah rancangan tersebut. Namun, pada tahun 1994, kerajaan negeri Selangor di bawah pimpinan Tan Sri Muhammad Muhd. Taib aka "Mike Tyson" mahu mengambil alih tanah rancangan tersebut menerusi tukar milik tanah kepada pembangunan bandar dan universiti oleh syarikat penyangak hartanah, Murni Jaya Development Sdn Bhd. Peneroka Felda Sungai Buaya dijanjikan pampasan berjumlah RM1 juta setiap seorang termasuk rumah oleh pemaju.

Sebenarnya, Felda Sungai Buaya bukanlah satu-satunya tanah rancangan yang menjadi mangsa penipuan oleh Tan Sri Muhammad Muhd. Taib selaku Menteri Besar Selangor pada masa itu dan syarikat kroni. Janji-janji manis yang serupa turut ditabur oleh Tan Sri Muhammad di empat lagi tanah rancangan Felda yang lain di Hulu Selangor iaitu Felda Sungai Tengi, Felda Sungai Tengi Selatan, Felda Gedangsa dan Felda Soeharto. Sebenarnya, pihak pengurusan Felda sudah awal-awal lagi memberi amaran awal kepada para peneroka supaya tidak menjual tanah rancangan mereka kerana pada masa itu hak milik tanah bagi peneroka masih belum ada. Malangnya, amaran serta nasihat oleh pihak pengurusan Felda langsung tidak diendahkan, malah peneroka-peneroka di situ mengambil keputusan keluar daripada Felda dan nekad menjual tanah rancangan mereka setelah dijanjikan bakal menjadi jutawan segera. Sekarang apa sudah jadi...? Segala janji untuk menjadikan para peneroka di tanah-tanah rancangan tersebut sudah dicapati oleh salah seorang Menteri Besar paling korup dalam sejarah negeri Selangor - kebanyakan keluarga bekas peneroka Felda Sungai Buaya hanya sekadar menerima wang pampasan tidak lebih RM250,000 ataupun sebuah rumah, bukannya RM1 juta dan sebuah rumah seperti dijanjikan. Kerajaan persekutuan mengambil keputusan membina Universiti Islam Antarabangsa di Gombak dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang. Akibatnya, pasaran hartanah di kawasan Hulu Selangor hancur berkecai, ditambah pula dengan kegawatan ekonomi tahun 1997 yang melanda negara. Nasib Bandar Baru Sungai Buaya mungkin tidak seteruk Bukit Beruntung, tetapi Bandar Baru Sungai Buaya dibina hasil tipu daya Mat Taib dan syarikat kroni, Murni Jaya Development, yang turut dimonopoli oleh beberapa orang peneroka Sungai Buaya sendiri yang tergamak menikam para peneroka yang lain. Maka, tindakan para peneroka di sana pada masa itu tidak ubah seperti harapkan guruh di langit, air di tempayan dicurahkan.

Berikutan kemelut yang dialami para peneroka di kawasan tersebut, bekas tanah rancangan Sungai Tengi, Sungai Tengi Selatan, Gedangsa dan Kg. Soeharto merayu untuk menyertai Felda semula, dan akhirnya keempat-empat tanah rancangan tersebut kembali ke pangkuan Felda pada tahun 2005. Namun, penduduk di bekas tanah rancangan Sungai Buaya pula masih tidak menyertai Felda kembali dan masih menaruh harapan agar kawasan tersebut dimajukan semula. Ia dibuktikan melalui nilai rumah teres dua tingkat di Sungai Buaya yang kini berlegar antara sekitar RM 105,000 sehingga RM 160,000, naik semula sejak dua tahun lalu setelah sekian lama menyusut.

Oh ya... kenapa pula Exit 117 dibina di Sungai Buaya padahal masih ada Exit 118 di Bukit Beruntung...? Bukankah jika ditinjau pada hirarki jalan, jalan FT1208 cuma bertaraf jalan raya tertier (jalan pengumpul) juka dibandingkan dengan FT3208 yang terletak pada hirarki lebih tinggi iaitu jalan raya sekunder (jalan pengagih)...? Sebenarnya, semasa Bandar Sungai Buaya hendak dibangunkan, pembinaan persimpangan bertingkat Sungai Buaya memang sudah dicanangkan oleh pemaju sebagai "gula-gula" kepada bekas peneroka Felda Sungai Buaya supaya menjualkan tanah mereka. Turut diceritakan juga dalam risalah promosi Bandar Sungai Buaya juga, persimpangan bertingkat yang dijanjikan itu menjadi daya penarik utama untuk menarik bakal pembeli. Namun, janji hanya tinggal janji yang dicapati oleh Mat Taib dan penyangak hartanah kroni - akhirnya penduduk Bandar Sungai Buaya (dan juga Kampung Sungai Buaya) tetap terpaksa menggunakan jalan FT1208 sebagai satu-satunya jalan keluar masuk utama. Hanya pada tahun 2010 barulah kerajaan persekutuan mengambil keputusan meneruskan pembinaan Exit 117 Persimpangan Sungai Buaya demi membela nasib penduduk Sungai Buaya.

Sebenarnya, Felda Sungai Buaya bukanlah satu-satunya tanah rancangan Felda yang terkenal dengan isu penjualan tanah untuk menjadi jutawan segera. Di Negeri Sembilan, Felda LB Johnson dan Felda Sendayan juga terkenal dengan isu yang sama. Begitu juga dengan Felda Bukit Cherakah dekat Meru, Klang. Bezanya ialah ketiga-tiga tanah rancangan itu boleh dikatakan sebagai yang benar-benar berjaya. Yang paling berjaya ialah Felda LB Johnson; kedudukannya yang hampir dengan KLIA dan Bandar Baru Nilai menyebabkan permintaan tinggi terhadap tanah di situ, dan rata-rata peneroka di sana menjadi kaya-raya setelah tanah mereka dijual untuk dijadikan tapak kolej dan institut perguruan. Namun, Felda LB Johnson tetap tidak lenyap apabila pihak Felda sendiri membuka pusat bioteknologi di situ, sekaligus memastikan kelestarian sumber ekonomi di situ. Begitu juga dengan Felda Sendayan, tanah rancangan Felda paling hampir dengan bandar Seremban; tanah di situ dijual bagi projek Bandar Sri Sendayan. Perkara sama turut terjadi di Felda Bukit Cherakah apabila tanah di sana dijual dengan harga tinggi bagi projek Puncak Alam.

Jalan Sungai Buaya FT1208 ini pendek sahaja iaitu sepanjang 4 km. Sebaik melepasi simpang pangkalnya tidak jauh dari simpang kilang Perodua, FT1208 melalui Kampung Koskan sebelum menjadi berkelok-kelok semasa mendaki bukit curam. Keadaan jalan di situ menjadi sempit, dengan lebar lorong lebih kurang 3 m (piawaian JKR R3), tetapi semasa saya melaluinya, saya disajikan dengan turapan segar beraspal mulus di sepanjang laluan. Bandar Sungai Buaya terletak lebih kurang 1 km selepas Exit 117 Persimpangan Sungai Buaya. Keadaannya cuma kelihatan seperti kawasan perumahan berskala sederhana, dan saya tidak menemui sebarang rumah kedai di situ. Namun, masih ada aktiviti jual beli di situ di gerai-gerai tepi jalan yang agak berselerak kedudukannya. Untuk ke Kampung Sungai Buaya pula, anda perlu belok ke kanan pada simpang kedua di Bandar Sungai Buaya. Ia agak mengelirukan kerana tiada papan tanda.

Sebaik tiba di Kampung Sungai Buaya yang menjadi penamat jalan FT1208, keadaan di situ begitu menyedihkan. Banyak rumah-rumah lama peneroka yang ditinggalkan kosong dan dibiarkan bersemak-samun. Bagi yang masih menetap di kampung tersebut, keadaan di sana kelihatan begitu suram, tidak seperti kebanyakan tanah rancangan Felda yang saya pernah pergi, yang mana boleh dikatakan hampir kesemua tanah rancangan Felda yang saya pernah jejaki kelihatan begitu ceria. Apa tidaknya, tanah sudah tiada dan sumber ekonomi pun sudah tiada. Nak salahkan Felda pun tak guna kerana Felda sudah pun memberi amaran awal-awal lagi supaya tidak menjual tanah, tetapi malangnya ramai yang degil setelah mata mereka dikaburi dengan wang RM1 juta yang dijanjikan. Akhirnya, ramai golongan miskin tegar yang terus mendiami bekas tanah rancangan tersebut kerana tidak mampu memiliki rumah di kawasan bandar.

Begitulah sedikit sebanyak kisah mengenai nasib malang penduduk Sungai Buaya yang hilang punca ekonomi akibat ditipu hidup-hidup oleh Mat Taib dan penyangak hartanah kroni sehingga tanah rancangan yang sepatutnya menjadi punca rezeki mereka tergadai begitu sahaja. Kisah tersebut seharusnya menjadi iktibar buat para peneroka Felda serta generasi-generasi seterusnya agar tidak mengambil jalan mudah menjual tanah punca rezeki masing-masing hanya kerana dijanjikan bayaran pampasan bernilai jutaan ringgit. Saya berpesan kepada diri saya dan juga kepada generasi muda peneroka Felda tentang perkara ini kerana saya juga seorang cucu peneroka Felda. Saya tidak mahu generasi peneroka hancur akibat ketamakan penyangak hartanah yang rakus merampas tanah-tanah peneroka demi memuaskan nafsu serakah mereka. Yang baik kita jadikan teladan, yang buruk kita jadikan sempadan.

Untuk galeri gambar, sila klik sini.Jalan Sungai Buaya FT1208 melintasi bawah Lebuhraya Utara-Selatan E1 tatkala Exit 1207 Persimpangan Sungai Buaya berbaki 1 km sahaja lagi


Saya disajikan dengan turapan segar beraspal mulus di sepanjang laluan


Simpang masuk ke Lebuhraya Utara-Selatan melalui Exit 117 Persimpangan Sungai Buaya. Penduduk Sungai Buaya menaruh harapan yang tinggi agar persimpangan ini bakal mengubah nasib mereka


Keadaan di Bandar Sungai Buaya


Untuk ke Kampung Sungai Buaya yang menjadi penamat sebenar FT1208, anda perlu membelok ke kanan. Tiada papan tanda yang menunjukkan arah, jadi berhati-hatilah dan jangan sampai terlajak


FT1208 tamat di Kampung Sungai Buaya - keadaan di Kampung Sungai Buaya sungguh menyedihkan kerana sudah kehilangan sumber ekonomi akibat kerakusan penyangak hartanah kroni

No comments:

Post a Comment