Tuesday, January 28, 2014

Jadual nasihat waktu perjalanan sempena Tahun Baru Cina 2014 / Advisory travelling time table for 2014 Chinese New YearJadual nasihat perjalanan bagi lebuh raya kendalian Plus Expressways Berhad (Lebuhraya Utara-Selatan E1 dan E2, Lebuhraya Elite E6 dan Lebuhraya Linkedua E3)
Jadual nasihat perjalanan bagi lebuh raya kendalian Anih Berhad (Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak E8/FT2 dan Lebuhraya Pantai Timur E8)


Salam sejahtera,

Masyarakat Cina akan menyambut Tahun Baru Cina pada penghujung minggu ini. Maka, pastinya ramai yang mengambil cuti awal untuk pulang ke kampung bagi melakukan persiapan menyambut perayaan tersebut. Tidak kurang juga yang hanya berupaya pulang pada saat-saat terakhir berikutan kesukaran mendapat cuti, tetapi tetap mahu tiba di rumah keluarga masing-masing sebelum "makan besar" pada malam Tahun Baru Cina.

Untuk mengelakkan kesesakan di lebuh raya utama di Malaysia, seperti biasa saya sertakan dua buah jadual nasihat waktu perjalanan bagi rangkaian lebuh raya kendalian Plus Expressways Berhad dan Anih Berhad. Seperti biasa, petua ibu jari yang anda perlu gunakan ialah bertolak pada awal pagi jika anda mahu pulang ke tempat yang jauh seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah, dan bertolak pada waktu petang sekiranya anda sekadar mahu pulang ke tempat yang dekat seperti Selangor dan Negeri Sembilan. Kegagalan mematuhi jadual nasihat waktu perjalanan ini boleh menyebabkan anda terperangkap dalam kesesakan serius di lebuh raya sehingga berjam-jam lamanya berikutan terlalu banyak kenderaan yang berebut-rebut menggunakan laluan yang sama serentak. Bagi pengguna telefon pintar, anda tentunya mahu memanfaatkan sepenuhnya aplikasi Waze jika dipasang pada telefon pintar anda - pilih laluan alternatif yang kurang sesak sekiranya laluan utama yang anda lalui itu terlalu sesak.

Sebagai tambahan, sekiranya anda mahu pulang ke Kelantan dan Terengganu, sila rujuk entri terdahulu mengenai jalan-jalan pintasan alternatif bagi memintas kesesakan di sepanjang Jalan Persekutuan 3 dan 8.

Akhir kata, Blog Jalan Raya Malaysia ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada para pembaca yang terdiri daripada kaum Cina. Sentiasa patuhi had laju, patuhi peraturan jalan raya dan pandulah dengan cermat pada musim perayaan ini - ingatlah orang yang tersayang.

No comments:

Post a Comment