Wednesday, April 1, 2015

Diari GST semasa hari April Fool / The GST diary during the April Fool's day

Salam sejahtera,

Hari ini (1 April 2015) bermula sudah penguatkuasaan kutipan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang selama ini menjadi kegusaran rakyat marhaen. Bukti paling ketara mengenai tahap kerisauan rakyat mengenainya dapat anda saksikan sepanjang minggu lalu apabila pasar-pasar raya di seluruh negara khususnya di Lembah Klang dibanjiri pengguna yang melakukan pembelian panik dan memborong sebanyak mungkin barangan keperluan kerana bimbang harga akan naik bermula hari ini. Kebimbangan orang ramai terhadap GST kelihatan seolah-olah dunia hendak kiamat hari ini.
Secara matematiknya, memang harga barang akan naik jika ditambah GST...
...tetapi sebenarnya harga barangan boleh dikekalkan walaupun ada GST...
...dan boleh jadi lebih murah walaupun ada GST


Kenapa orang ramai begitu bimbang akan GST...? Sudah tentulah kerana persepsi kononnya harga barang semuanya akan naik disebabkan GST. Secara matematiknya pun memang harga barang akan naik jika ditambah dengan GST, dengan andaian harga asal barang tersebut kekal sama. Namun, apa yang ramai orang tidak tahu ialah sebenarnya masih ada lagi barangan yang turun harga, atau setidak-tidaknya kekal harga, tatkala kutipan GST mula dilaksanakan. Misalnya, pasar raya Mydin, rangkaian kedai alat pertukangan Mr. DIY dan rangkaian kedai pakaian al-Ikhsan berjaya mengekalkan harga jualan kesemua produk mereka dengan memanipulasikan angka-angka harga jualan supaya kalau ditambah dengan GST sekalipun pelanggan masih membayar harga yang sama seperti sebelum ini. Baru-baru ini pun Honda, Proton, Audi, malah Mercedes-Benz juga mengumumkan penurunan harga kereta-kereta keluaran mereka tatkala ramai menjangkakan harga kereta akan naik semasa pelaksanaan GST. Justeru, terbuktilah bahawa naik turunnya harga barang semasa pelaksanaan GST sebenarnya sangat bergantung kepada pengeluar, pemborong dan peruncit sendiri dan bukannya salah kerajaan - adakah anda membeli barang keperluan di pejabat kerajaan dan bukannya di kedai...?
Ajaran sesat yang sering disebarkan macai-macai parti "anda tahu parti apa" - GST dikenakan pada margin keuntungan sahaja dan bukannya pada keseluruhan harga barangan


Namun, punca sebenar kepada fobia GST yang dialami rakyat Malaysia tidak lain dan tidak bukan adalah disebabkan ajaran sesat yang disebarkan segelintir pihak yang mempunyai kepentingan politik. Mereka memomokkan kononnya setiap lapisan perniagaan, yang merangkumi pengilang, pemborong, peruncit sehinggalah kepada pengguna, membayar cukai 6% daripada keseluruhan harga - menjadikan kutipan cukai keseluruhan mencecah 24% daripada harga sebenar (4 x 6%). Namun,hakikat sebenarnya ialah hanya pengilang sahaja yang membayar penuh cukai 6% itu; lapisan-lapisan di bawahnya pula hanya perlu membayar 6% daripada margin keuntungan bagi setiap lapisan (misalnya, peruncit membayar 6% daripada keuntungan pemborong, dan pengguna membayar 6% daripada keuntungan peruncit). Maka, kerajaan akhirnya hanya mengutip cukai sebanyak 6% daripada harga akhir sebelum cukai bagi barangan tersebut, bukannya 24%. Sebab itulah GST juga dikenali sebagai cukai nilai tambah (VAT). Justeru, kalau pun harga barang naik, ia sepatutnya naik sangat sedikit sahaja, bukannya naik "kaw-kaw".
Harga makanan di Pizza Hut kekal sama walaupun semasa pelaksanaan GST


Satu lagi sebab kenapa harga barangan tidak sepatutnya naik banyak kerana GST adalah disebabkan pemansuhan cukai jualan dan cukai perkhidmatan. Cukai jualan 10% hanya dikenakan kepada pengilang sahaja, dan kos tersebut diserap oleh pemborong, peruncit dan pengguna. Sementara itu, cukai perkhidmatan 10% pula lebih zalim kerana hanya pengguna akhir sahaja yang tidak fasal-fasal memikul semua kos cukai - kalau ditambah cukai kerajaan 6%, pengguna akhir membayar 16% cukai sedangkan lapisan atasan pula langsung tidak membayar cukai. Justeru, anda boleh menjangkakan kos untuk makan di KFC atau McDonald's kekal sama (kerana cukai kerajaan 6% digantikan dengan GST 6%).


Jika Mydin (atas) dan Mr. DIY (bawah) boleh mengekalkan harga walaupun ketika GST dilaksanakan, kenapa tauke-tauke besar lain tidak boleh...?
Contoh puak-puak yang menangguk di air yang keruh dan mengambil kesempatan terhadap kebimbangan rakyat terhadap GST - sudahlah caj parkir melampau mahal, GST yang tidak sepatutnya mula dikutip pada tarikh resit itu pun mula dikutip - nampak sangatlah operator parkir itu songlap duit...!!!


Jadi kenapa ramai tauke-tauke besar yang paling kuat menentang GST ini...? Sudah tentulah tidak lain dan tidak bukan kerana mereka mahu terus lari daripada membayar cukai. Selama ini hanya pengeluar dan pengguna akhir sahaja yang membayar cukai dalam bentuk cukai jualan (bagi pengeluar), cukai perkhidmatan dan cukai kerajaan (bagi pengguna), sementara orang-orang tengah pula sedap-sedap mengaut untung tanpa membayar cukai walau sesen pun kepada kerajaan. Memang benar, memang ramai peniaga kecil yang turut tersepit, tetapi itu juga berpunca daripada tauke-tauke kedai besar dan pemborong yang menekan harga mahal kepada mereka sehinggakan peniaga kecil tiada pilihan melainkan terpaksa menaikkan harga. Ironinya, golongan orang-orang tengah inilah yang paling kuat menentang GST, kerana GST menyebabkan mereka tidak lagi boleh mengaut keuntungan berlebihan, memandangkan mereka juga dikenakan cukai. Segelintir golongan orang-orang tengah tamak haloba ini turut didorong oleh segelintir kumpulan politik yang kononnya memperjuangkan rakyat tetapi hakikatnya menyembunyikan kebobrokan orang-orang tengah ini.

Bagaimana pula dengan sektor pengangkutan pula...? Kadar tol kekal sama tanpa dikenakan GST, tetapi kad Touch 'n Go dan transponder Smart Tag pula dikenakan GST. Berita sebegini sudah tentu akan merencatkan usaha bagi menggalakkan penggunaan sistem kutipan tol elektronik (ETC). Selain itu, buat pertama kalinya cukai bahan api dikenakan pada harga petrol Malaysia apabila petrol RON97 dikenakan GST mulai April Fool hari ini. Sementara itu pula, harga petrol RON95 dan diesel kekal tanpa GST.

Bagi pengangkutan awam pula, lebih banyak berita buruk daripada berita baik yang dikhabarkan. Tambang pengangkutan awam memang dikecualikan daripada GST, tetapi tambang teksi dan bas ekspres sudah pun naik. Inilah lawak paling kejam pada hari April Fool kali ini, terutamanya buat para penumpang yang selama ini amat bergantung kepada bas ekspres dan teksi. Tambang kereta api KTMB juga bakal naik kerana sudah tidak lagi sanggup menanggung beban kerugian sekitar RM200 juta setahun. Sungguhpun demikian, tambang bas, LRT dan monorel RapidKL kekal dan tidak naik,

Jadi apa perasaan anda terhadap hari pertama pelaksanaan kutipan GST pada hari April Fool ini...? Rasa seperti diperbodohkan...? Rasa seperti mahu memaki-hamun dan mengadakan tunjuk perasaan...? Sebelum anda memaki-hamun kerajaan berikutan pelaksanaan GST, cuba renungkan sebentar - apa jasa anda kepada negara selama ini...? Adakah anda pembayar cukai pendapatan...? Jika bukan, kenapa anda hendak marah-marah pula...? Sepatutnya anda fikirkan perasaan para pembayar cukai pendapatan yang melaburkan sebahagian pendapatan mereka untuk membangunkan anak bangsa apabila melihat anak bangsa sendiri menunjukkan perangai dan akhlak yang lebih teruk daripada warga dunia ketiga. Beginikah rupa rakyat bagi negara yang mensasarkan status negara maju menjelang tahun 2020...? Daripada mempersoalkan apa yang kerajaan beri kepada anda, anda sendiri yang sepatutnya mempersoalkan apa sumbangan anda kepada negara. Anda bising cukai import dan eksais kereta mahal...? Adakah anda hari-hari beli kereta...? Adakah anda menjadikan kereta sebagai makanan asasi bagi menggantikan nasi...? Anda bising tentang hutang negara yang tinggi, tetapi sedarkah anda bahawa negara banyak berhutang bagi memastikan kemakmuran dan kesejahteraan kita semua...? Kerajaan berhutang bagi memastikan semua anak watan Malaysia mendapat pendidikan asas yang sempurna di sekolah. Kerajaan berhutang bagi memastikan semua rakyat Malaysia sihat walafiat. Kerajaan berhutang bagi memastikan setiap pekan dan kampung dihubungkan melalui jalan raya asas yang sempurna. Itu pun masih tak tahu hendak bersyukur lagi. Sepatutnya peristiwa banjir besar pada penghujung 2014 lalu menginsafkan anda, kerana bencana sebegitulah yang sepatutnya menyedarkan anda semua bagaimana Allah boleh menarik balik semua kesenangan kita dalam sekelip mata sahaja. Kalau ikutkan, saya sendiri pun tidak suka GST, tetapi kita tiada pilihan lain. Nak harapkan hasil minyak dan gas...? Suatu hari nanti simpanan minyak dan gas akan habis juga. Jika GST membolehkan jalan raya sedia ada diselenggara dengan lebih sempurna serta lebih banyak jalan raya baharu dibina untuk kesejahteraan rakyat, saya rela GST diteruskan biarpun pahit.

Kesimpulannya, tidak usahlah kita terlalu berkira sangat untuk menyumbang kepada negara. Apalah sangat cukai 6% jika dibandingkan dengan cukai antara 6% hingga 16% sebelum ini. Pulangannya akan kembali juga kepada kita melalui pembinaan lebih banyak sekolah, masjid, kemudahan asas, hospital, jalan raya dsb. Sekurang-kurangnya setiap lapisan ekonomi dikenakan sistem percukaian yang lebih adil tanpa sebarang pengecualian seperti sebelum ini. Parti-parti politik sepatutnya berhenti daripada mengajar rakyat untuk meminta-minta sahaja tanpa menyumbang apa-apa kepada negara. Tangan yang memberi itu lebih mulia daripada yang menerima. Oleh itu, kepada yang beragama Islam dan mengaku diri mereka umat Nabi Muhammad, kita seharusnya mengikuti sunnah baginda dengan menanamkan niat mahu menyumbang bagi membangunkan anak bangsa setiap kali dikenakan GST semasa membeli barangan - sekurang-kurangnya hati jadi tenang, negara jadi makmur dan kita sendiri pun dapat pahala.Peringatan: Entri ini ditulis dari sudut pandangan neutral tanpa menyebelahi mana-mana kumpulan politik. Oleh itu, sebarang komen berbaur politik akan dibuang serta-merta.

No comments:

Post a Comment