Monday, August 12, 2013

Apa Kejadahnya: Memotong ikut lorong kecemasan - biadap dan tidak boleh dimaafkan / What The Hell: Overtaking through emergency lane - rude and unforgivable
Salam sejahtera,

Semasa saya sedang menulis entri ini, majoriti warga kota sudah pun pulang ke ibu kota untuk kembali bekerja seperti biasa setelah menikmati cuti sempena Hari Raya Aidilfitri. Namun, ada juga di kalangan warga kota yang masih sibuk beraya di kampung kerana mendapat cuti yang lebih panjang ataupun mengambil kesempatan untuk menggunakan peruntukan cuti tahunan yang masih banyak. Seperti biasa, ungkapan "Maaf Zahir Batin" acapkali menjadi halwa telinga setiap kali tibanya Hari Raya Aidilfitri. Namun, terdapat puak-puak munafik yang tidak layak untuk menyebut ungkapan tersebut kerana bersikap hipokrit dan masih lagi tidak serik membuat onar sehingga menyusahkan orang lain, dan salah satu daripada puak-puak hipokrit tersebut ialah bajingan-bajingan jalan raya yang tidak pernah serik malah berbangga dengan perbuatan haram jadah mereka yang menyusahkan pengguna jalan raya yang lain seperti melanggar lampu merah, memotong pada garisan berkembar ataupun semasa sudah terlalu dekat, keluar masuk simpang tidak ikut aturan keutamaan, membelok atau menukar lorong tanpa menggunakan lampu isyarat, memandu melebihi had laju, memotong ikut lorong kecemasan, dan banyak lagi. Bangsat-bangsat jalan raya ini sememangnya tidak layak dan tidak patut untuk dimaafkan zahir dan batin, dunia dan akhirat berikutan sikap mereka yang tidak habis-habis menyusahkan orang lain dengan onar yang dilakukan mereka.

Kali ini saya ingin bawakan satu lagi onar yang sering kali dilakukan oleh puak-puak bebal lagi bodoh sombong di atas lebuh raya, iaitu memotong ikut lorong kecemasan. Lorong kecemasan, atau dalam bahasa yang lebih tepat iaitu bahu jalan keras, disediakan pada lebuh raya ekspres dan jalan super two bagi membolehkan kenderaan beralih ke tepi bagi mengelak kemalangan. Ia sama seperti bahu jalan lembut yang terdiri daripada tanah merah, tetapi bahu jalan keras membolehkan pemandu beralih ke tepi dengan selamat pada kelajuan lebih tinggi. Saya pernah mengingatkan dalam rencana Lebuhraya Senai-Desaru E22 bahawa lorong kecemasan bukanlah lorong trafik "tambahan" untuk memotong atau memintas kesesakan lebuh raya. Lorong kecemasan juga bukanlah tempat untuk melepak dan tidur. Lorong kecemasan juga bukanlah lorong motosikal. Sebaliknya, lorong kecemasan sebenarnya merupakan bahu jalan keras untuk membolehkan kenderaan beralih ke tepi bagi mengelak kemalangan jalan raya. Lorong kecemasan juga merupakan hentian sementara bagi kenderaan bermasalah sementara menunggu untuk ditunda ke bengkel berhampiran. Selain itu, lorong kecemasan juga sepatutnya dikosongkan sebagai laluan bagi kenderaan kecemasan iaitu kereta polis, kereta bomba dan ambulans. Itu sahaja. Walau seteruk mana pun kesesakan lebuh raya, ia tidak boleh digunakan sebagai lorong tambahan sama sekali. 

Malangnya, masih ada puak-puak bodoh sombong lagi biadap yang tidak serik-serik memotong ikut lorong kecemasan. Malah, terdapat juga segelintir pemandu bas ekspres biadap lagi haram jadah yang membunyikan hon dan memainkan lampu tinggi bagi memaksa penunggang motosikal beralih ke lorong kecemasan supaya mereka dapat memotong motosikal yang lebih perlahan tanpa perlu beralih ke lorong laju. Sudahlah memandu bas terlalu laju macam bapak pelesit seolah-olah menjadikan pil kuda sebagai makanan asasi menggantikan nasi, lagi mahu tunjuk perangai langsi, samseng dan bodoh sombong pula! Apa kejadahnya semua ini...?

Cuba fikirkan baik-baik, apa akan berlaku jika ada si pemandu bangsat yang memotong ikut lorong kecemasan...? Terdapat banyak sisa-sisa dan puing-puing halus seperti paku atau kaca yang menanti mangsanya di lorong kecemasan. Selain itu, mereka juga berkemungkinan akan melanggar kenderaan rosak yang diparkir di lorong kecemasan. Disebabkan kedegilan si bebal yang masih berdegil memandu di lorong kecemasan itulah pihak polis, bomba dan ambulans lambat tiba ke tempat kejadian. Pesakit yang sepatutnya dapat diselamatkan boleh mati akibat lambat tiba ke hospital angkara bangsat-bangsat bodoh sombong di lorong kecemasan. Kenderaan terbakar yang sepatutnya boleh dipadamkan dengan pantas akan hangus dan rentung 100% akibat bajingan-bajingan bebal yang hanya pentingkan diri sahaja.

Maka, para pengguna lebuh raya sepatutnya memanfaatkan jadual nasihat perjalanan yang sudah dikeluarkan oleh Plus Expressways dan Anih Berhad bagi mengelak kesesakan serius di lebuh raya akibat bilangan kenderaan yang terlalu banyak pada satu-satu masa. Kalau lebuh raya sesak pun, sabar sajalah. Orang lain pun nak balik juga. Anda sepatutnya menghormati pengguna jalan raya lain yang juga terpaksa bersabar menempuh kesesakan. Kalau pun tak tahan kesesakan lebuh raya, keluar sahajalah melalui persimpangan bertingkat terdekat dan guna sajalah jalan raya persekutuan atau negeri yang percuma itu. Sekurang-kurangnya ia jauh lebih berbaloi daripada membayar tol hanya untuk tersangkut dalam kesesakan. Ingatlah bahawa Allah sentiasa bersama-sama orang yang sabar - jadi jangan salahkan sesiapa jika terlibat dalam kemalangan atau sekurang-kurangnya disaman RM300 akibat kedegilan memandu ikut lorong kecemasan - padan muka!

No comments:

Post a Comment