Saturday, August 3, 2013

EKSKLUSIF: Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya peringkat Kementerian Kerja Raya sempena perayaan Hari Raya Aidilfitri 2013 / EXCLUSIVE: The Ministry of Works-level Road Safety Campaign Launching Ceremony in conjunction with 2013 Eid ul Fitr celebration

Salam sejahtera,

Pada 1 Ogos 2013, saya mewakili Blog Jalan Raya Malaysia menghadiri majlis pelancaran Kempen Kesedaran Jalan Raya sempena perayaan Hari Raya Aidilfitri 2013 yang diadakan di Persada Plus pada pukul 5.00 petang. Pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Haji Fadillah Yusof. Beliau turut diiringi oleh Timbalan Menteri, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, serta Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, Datuk Himmat Singh. Jutaan terima kasih kepada Kementerian Kerja Raya kerana sudi mengundang saya serta wakil-wakil media yang lain ke majlis tersebut. Turut menjayakan majlis tersebut ialah Persatuan Syarikat-syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM) yang dianggotai oleh kesemua syarikat konsesi lebuh raya ekspres di Malaysia.

Saya tiba di Persada Plus yang terletak di KM15 NKVE E1 agak awal iaitu lebih kurang pukul 4.00 petang. Ketibaan saya di Persada Plus telah disambut oleh Encik Mohd. Hasrul Nizam bin Hanipah, Pengurus (tol, MIS dan PR) di Konsortium Lebuhraya Utara-Timur (KL) Sdn. Bhd. (Kesturi) yang mengendalikan Lebuhraya Duke E33, bagi pihak PSKLM. Wakil-wakil media yang hadir menerima sebuah beg cenderahati tajaan beberapa syarikat konsesi seperti Plus Expressways, Sprint dan Kesas. Terima kasih kepada syarikat-syarikat konsesi lebuh raya tersebut kerana bermurah hati menghadiahkan beg-beg cenderahati tersebut kepada wakil-wakil media.

Lebih kurang pukul 5.00 petang, Datuk Haji Fadillah diiringi Datuk Rosnah dan Datuk Himmat tiba di Persada Plus. Mereka kemudian dibawa melawat ke pusat kawalan trafik Plus Expressways dan diberikan taklimat mengenai operasi pusat kawalan trafik tersebut oleh wakil dari Plus Expressways. Pusat kawalan trafik Plus Expressways sememangnya merupakan yang terbesar di Malaysia, kerana ia menerima suapan video kamera litar tertutup di sepanjang laluan lebuh raya kendalian Plus Expressways yang merupakan rangkaian lebuh raya terpanjang di Malaysia. Paparan video di situ sudah pun menunjukkan keadaan trafik yang semakin sesak terutamanya di NKVE E1.

Setelah diberikan taklimat mengenai operasi pusat berkenaan, kami kembali semula ke ruang legar di pintu masuk Persada Plus bagi meneruskan aturcara majlis pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya peringkat Kementerian Kerja Raya. Ia merupakan satu inisiatif oleh Kementerian Kerja Raya yang wajar dipuji kerana keadaan jalan raya yang teruk dikenal pasti sebagai salah satu punca utama kemalangan jalan raya. Ia dibuktikan melalui kontroversi lorong motosikal Lebuhraya Persekutuan FT2 yang lebih banyak menyumbang kepada kemalangan motosikal dan bukannya melindungi mereka seperti yang diharapkan, yang berpunca daripada ketiadaan penyelenggaraan serta reka bentuk geometri yang tidak sesuai. Hasil daripada lawatan ke lorong motosikal tersebut, Kementerian Kerja Raya mula menubuhkan Rakan Ronda Lebuh Raya Malaysia sebagai "mata dan telinga" kepada pihak kerajaan agar bertindak segera terhadap kerosakan jalan serta menangani halangan-halangan lain di sepanjang jalan seperti mengalihkan segera kenderaan yang rosak atau terlibat dalam kemalangan secepat mungkin. Rakan Ronda Lebuh Raya Malaysia turut dijadikan platform bagi mengkaji sebarang bentuk cadangan bagi memastikan jalan raya Malaysia lebih selamat.

Selain penubuhan Rakan Ronda Lebuh Raya Malaysia, inisiatif lain oleh kerajaan bagi menangani kadar kemalangan jalan raya yang tinggi termasuklah penurunan sementara Had Laju Kebangsaan 90 km/j kepada 80 km/j sebagaimana yang selalu dilakukan. Jadual Nasihat Perjalanan turut dikeluarkan bagi membolehkan para pengguna jalan raya merancang perjalanan pulang ke kampung dengan lebih teratur supaya kurang berlaku kesesakan.

Sebaik sahaja selesai berucap, Datuk Fadillah memotong reben bagi melepaskan belon-belon sebagai simbolik perasmian kempen tersebut. Seterusnya, beliau turut melancarkan flag-off bagi pelepasan konvoi kumpulan pertama ahli Rakan Ronda Lebuh Raya Malaysia yang turut disertai oleh kumpulan penunggang superbike dari Jugra Bikers. Turut serta dalam perarakan tersebut ialah kenderaan polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Jabatan Bomba dan Penyelamat, syarikat-syarikat konsesi serta van Workshop on Wheels.

Setelah majlis pelancaran tadi selamat disempurnakan, satu sidang media oleh Kementerian Kerja Raya turut diadakan. Soalan yang paling kerap ditanya oleh para wartawan sudah tentulah mengenai diskaun tol sempena cuti Hari Raya Aidilfitri. Datuk Fadillah mengesahkan bahawa pemberian diskaun tol sempena cuti Hari Raya Aidilfitri tetap diteruskan seperti biasa oleh 17 syarikat konsesi lebuh raya bermula 7 hingga 9 Ogos ini (Plus Expressways pula memberi rebat tol 20% pada 5-6 Ogos dan 14-15 Ogos bagi menggalakkan pengguna balik kampung awal dan pulang semula ke kota lewat bagi mengurangkan kesesakan), tetapi jumlah diskaun yang diberikan adalah berbeza-beza mengikut kemampuan syarikat konsesi masing-masing. Kadar diskaun tol yang bakal diberikan dijangkakan sekitar 5% hingga 37.5%. Plus Expressways, walau bagaimanapun, telah mengesahkan bahawa kadar rebat tol yang bakal dikenakan ialah 20%.

Semasa sidang akhbar tersebut, saya turut mengemukakan soalan kepada Datuk Fadillah mengenai bidang kuasa Kementerian Kerja Raya bagi menangani masalah bas ekspres yang dipandu laju melebihi 90 km/j dan melulu di atas lebuh raya ekspres. Beliau menjelaskan bahawa Kementerian Kerja Raya tidak mempunyai kuasa bagi menangani kenderaan yang dipandu melebihi had laju, memandangkan ia di bawah bidang kuasa Kementerian Pengangkutan; walau bagaimanapun, beliau akan memaklumkan mengenai perkara tersebut kepada Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, di dalam kempen serupa di Putrajaya pada keesokan harinya (2 Ogos 2013). Beliau juga menjelaskan bahawa bidang kuasa Kementerian Kerja Raya dalam menangani kemalangan maut ialah memastikan jalan raya dalam keadaan yang baik dan selesa.

Setelah tamat sidang akhbar, pihak media diberi sedikit bungkusan makanan untuk dibawa pulang sebagai juadah berbuka puasa. Sekali lagi saya ucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Plus Expressways Berhad kerana bermurah hati menyediakan juadah berbuka puasa untuk dibawa pulang, memandangkan sudah lebih pukul 6 dan sudah terlambat untuk mencari juadah berbuka puasa terlebih dahulu.

Sepanjang berada di Persada Plus, banyak pengalaman baru yang dapat saya perolehi di sana. Selain dapat berkenalan dengan seorang lagi "orang kuat" dalam industri lebuh raya ekspres (Encik Mohd. Hasrul Nizam dari Lebuhraya Duke E33), saya juga dapat bergaul dengan beberapa orang wartawan dari akhbar Kosmo!, Harian Metro dan TV3. Hubungan baik sesama pengamal media adalah "nyawa" penting bagi kerjaya setiap wartawan, kerana wartawan juga adalah manusia biasa yang tidak berupaya mengingat semua butiran yang ada. Kerjasama sesama wartawan juga penting bagi memastikan sesuatu berita itu sahih dan tepat. Ia dapat dibuktikan apabila beberapa orang wartawan Harian Metro bertanya kepada saya mengenai isi kandungan sidang media tersebut. Selain itu juga, kami turut bertanya antara satu sama lain mengenai lokasi kempen serupa di Putrajaya pada keesokan harinya, tetapi tiada siapa pun di antara kami yang mengetahui lokasi sebenar, yang seterusnya menyebabkan saya terlepas peluang untuk mengemukakan soalan yang sama kepada Datuk Seri Hishamuddin pula.

Ikuti entri seterusnya mengenai Persada Plus pula.Senarai lebuh raya yang memberikan diskaun tol 5%-37.5%


 1. Lebuhraya Guthrie E35
 2. Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA) E13
 3. Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) E12
 4. Terowong SMART E38
 5. Lebuhraya Shah Alam (Kesas) E5
 6. Lebuhraya Karak E8/FT2
 7. Lebuhraya Pantai Timur E8
 8. Lebuhraya Duta-Ulu Klang (Duke) E33
 9. Lebuhraya Pantai Baru (NPE) E10
 10. Jalan Pintasan Selat Klang Baru (NNKSB) E30/FT20
 11. Lebuhraya Maju (MEX) E20
 12. Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) E9
 13. Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) E21
 14. Lebuhraya Senai-Desaru E22
 15. SKVE E26
 16. Lebuhraya Damansara-Puchong E11
 17. Lebuhraya Sprint E23Senarai lebuh raya yang memberikan rebat tol 20% (lebuh raya kendalian Plus Espressways Berhad)

 1. Lebuhraya Utara-Selatan E1 dan E2 (termasuk NKVE E1)
 2. Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH) E29
 3. Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) E6
 4. Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE) E15
 5. Lebuhraya Hubungan Kedua Malaysia-Singapura (Linkedua) E3Antara paparan komputer di Pusat Kawalan Trafik Plus Expressways yang memaparkan suapan video kamera trafik di sepanjang lebuh raya. Monitor komputer ini menunjukkan keadaan trafik di Jambatan Pulau Pinang E36


Paparan besar menunjukkan keadaan trafik di NKVE E1, yang menunjukkan keadaan trafik yang semakin sesak


Seorang wakil Plus Expressways sedang memberi taklimat mengenai operasi di Pusat Kawalan Trafik kepada Datuk Rosnah


Datuk Fadillah sedang memerhatikan operasi di Pusat Kawalan Trafik. Beliau sempat beramah mesra dengan salah seorang operator yang mengendalikan kamera-kamera trafik bagi kawasan selatan


Datuk Fadillah, Datuk Rosnah dan Datuk Himmat bergambar bersama-sama "orang-orang kuat" dalam industri lebuh raya ekspres negara


Tetamu-tetamu kehormat serta wakil-wakil dari syarikat-syarikat konsesi lebuh raya semasa majlis pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya peringkat Kementerian Kerja Raya 2013


Bersedia untuk dilancarkan (Datuk Fadillah terlindung di balik sepanduk perasmian)


Kempen sudah dirasmikan dan flag-off pun sudah dilakukan, hanya tunggu kenderaan mula bergerak sahaja


Antara penunggang motosikal kapcai yang menyertai konvoi perarakan


Penunggang-penunggang superbike dari Jugra Riders...


...diikuti sebarisan anggota polis trafik yang menunggang Honda ST1300 Pan European


Motosikal bomba turut tidak ketinggalan menyertai konvoi


Toyota Hilux milik Plus Ronda


Perkhidmatan Workshop on Wheels merupakan inisiatif oleh Plus Expressways bagi melindungi para pengguna lebuh raya daripada menjadi mangsa penipuan sindiket lori tunda haram


Sidang media oleh Kementerian Kerja Raya


Datuk Fadillah menjawab soalan para wartawan

No comments:

Post a Comment