Saturday, September 22, 2012

Kamera AES berkuat kuasa esok / AES camera enforcement will commence tomorrow

Salam sejahtera,

Bulan lalu, saya ada menulis mengenai sistem penguatkuasaan automatik (AES) yang bakal dijalankan bagi mengurangkan kes kemalangan jalan raya. Untuk pengetahuan anda semua, esok adalah tarikh di mana sistem AES mula dikuatkuasakan.
Dalam rencana yang saya tulis bulan lalu, saya turut menyenaraikan beberapa lokasi di mana kamera AES akan dipasang (dipetik daripada blog lain), tetapi Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menafikan sekeras-kerasnya laporan seumpama ini, dengan menyatakan bahawa lokasi pemasangan AES adalah rawak. Namun demikian, memandangkan ramai pemandu yang tidak berpuas hati atas penjelasan PDRM ini, maka satu-satunya cara untuk mengenal pasti lokasi kamera AES ialah papan tanda "Zon Operasi Kamera", dipasang sekitar 2-3 km sebelum lokasi kamera AES bagi operasi had laju, dan antara 50-500 m sebelum lokasi kamera AES bagi operasi lampu isyarat. Jarak tersebut tentunya lebih daripada mencukupi untuk memperlahankan kenderaan supaya tidak melebihi had laju.

Apa pun, saya ingin menyeru kepada para pengguna jalan raya agar mematuhi peraturan jalan raya kerana takutkan Allah, bukannya kerana takutkan polis dan kemudian kembali menyetan di atas jalan raya setelah tiada lagi kelibat polis ataupun kamera AES.

Sumber: Blog eSempoi

1 comment:

  1. saya ada terbaca jugak crite AES ni. Ada yg suka , ada yg tak suka. Tapi kalau kita sayangkan nyawa apa salahnya kita slow down all the time.

    AES ni cuma satu cara nak kurangkan accident tapi nyawa tetap di tangan sendiri. Renung-renungkan..

    ReplyDelete