Sunday, October 27, 2013

Isyarat tangan penunggang basikal / Hand signals for cyclists

Salam sejahtera,

Boleh dikatakan rata-rata kenderaan bermotor dilengkapi lampu-lampu isyarat membelok bertujuan untuk "memberitahu" pengguna jalan raya yang lain ke manakah arah tindakan kita, sama ada untuk membelok, memotong, ataupun menukar lorong. Selain daripada empat atau enam biji mentol berwarna jingga yang berfungsi memberitahu arah tindakan kita, lampu brek juga boleh dianggap sebagai lampu pemberi isyarat kerana ia berfungsi memberitahu pengguna jalan raya yang lain bahawa kita sedang memperlahankan kenderaan ataupun hendak berhenti.

Sementara itu pula, basikal pula tiada lampu-lampu isyarat membelok mahupun lampu brek. Akibatnya, mereka tidak berupaya untuk memberi isyarat kepada pengguna-pengguna jalan raya yang lain akan arah tindakan mereka melalui lampu-lampu berwarna. Masalah yang sama turut dihadapi pemilik kenderaan yang sangat lama yang tidak dilengkapi lampu isyarat membelok, ataupun yang menghadapi masalah kerosakan lampu isyarat membelok tetapi terpaksa menggunakan kereta tersebut kerana bengkel belum dibuka.

Jadi apa yang patut mereka lakukan?

Alternatif kepada lampu-lampu pemberi isyarat berwarna ialah isyarat tangan. Menurut Konvensyen Vienna, pengguna basikal wajib menggunakan isyarat tangan bagi memberitahu pengguna jalan raya yang lain akan niat tindakan mereka, sama ada hendak membelok ataupun berhenti. Sebab itulah isyarat tangan diajar seawal di bangku sekolah rendah lagi, terutamanya bagi yang menjadi ahli pengakap sekolah. Pendidikan mengenai isyarat tangan bagi penunggang basikal merupakan salah satu kemahiran yang wajib dikuasai oleh setiap anggota pengakap, memandangkan kemahiran berbasikal disenaraikan sebagai salah satu lencana yang wajib dimiliki anggota pengakap sekolah. Selain itu, pelajar-pelajar sekolah memandu juga diajar menggunakan isyarat tangan walaupun untuk mengikuti kursus lesen kereta atau lori; kegagalan calon ujian memandu untuk menggunakan isyarat tangan semasa ujian amali boleh menyebabkan mereka dipotong markah oleh pemeriksa.Isyarat tangan bagi penunggang basikal
(Kredit gambar: Uder Ahmad)


Bagaimana hendak menggunakan isyarat tangan? Isyarat tangan sebenarnya amat mudah (sila rujuk gambar di atas):-
  • Membelok ke kiri: Depakan tangan kiri ke kiri.
  • Membelok ke kanan: Depakan tangan kanan ke kanan.
  • Memperlahankan kenderaan atau hendak berhenti: Depakan tangan kanan ke kanan, kemudian lambaikan telapak tangan ke atas dan ke bawah.
Sila ambil perhatian bahawa isyarat-isyarat tangan di atas adalah untuk digunakan di Malaysia, United Kingdom, Ireland dan negara-negara Komanwel sahaja. Bagi isyarat tangan di negara lain, sila semak dengan pihak berkuasa masing-masing.
No comments:

Post a Comment