Sunday, January 8, 2012

KL - Unisel Part 3: Jalan Bukit Badong B35

Salam sejahtera,

Reviu Jalan Bukit Badong B35 kali ini menutup siri tiga episod jelajah KL ke Unisel sebelum saya pulang semula ke Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Latar E25.

Jalan Negeri Selangor B35, atau lebih dikenali sebagai Jalan Bukit Badong pendek saja, hanya sejauh 7 km dari pekan Ijok ke Bestari Jaya. Secara amnya jalan ini lurus dan rata tanpa selekoh. Di Kampung Bukit Badong, bahagian jalan di situ asalnya ada selekoh sebelum laluan tersebut diluruskan dengan menarah sebuah bukit bersebelahan sebuah sekolah di situ. Bahagian tersebut memang wajar diluruskan kerana keadaannya yang gelap pada waktu malam menjadikan selekoh tersebut berbahaya.

Ada sebuah loji air di Bukit Badong, yang mana menurut Cikgu Shida dari SM Teknik Kuala Selangor merupakan loji pemprosesan air terbesar di Asia Tenggara. Saya tak tahulah sama ada ia betul atau tidak, tetapi apa yang pasti ialah tanpa loji tersebut Selangor akan mengalami krisis air yang parah.

Bahagian B35 dari simpang Jalan Rawang B33/B27 sehingga ke SMK Raja Muda Musa di Bestari Jaya telah dinaik taraf sebagai jalan raya kembar empat lorong sebagai sebahagian pakej membaiki rangkaian jalan masuk ke Unisel. Di penamat bahagian jalan empat lorong tersebut terdapat longgokan batu-batu kerikil yang menandakan ada kemungkinan bahagian selebihnya ke Ijok bakal dinaik taraf kepada empat lorong suatu hari nanti.

Penamat Jalan Bukit Badong B35 ini ialah di Jalan Persekutuan 54 di Ijok. Ijok sememangnya sebuah pekan yang sibuk berikutan ia terletak di tengah-tengah laluan Kuala Lumpur ke Kuala Selangor melalui jalan lama FT54. Pembukaan kampus induk Unisel di Bestari Jaya pada tahun 2005 turut menjadikan laluan ini bertambah sibuk. Pekan Ijok ini sendiri berkembang dengan sangat pesat sejak Tan Sri Khalid menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Ijok merangkap Menteri Besar Selangor. Kini, Ijok menerima satu lagi limpahan pembangunan dengan siapnya Lebuhraya Latar pada Jun 2011.

Setelah selesai penggambaran, saya mengambil keputusan untuk pulang ke Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Latar E25. Ia satu lagi pengalaman menarik yang seharusnya saya kongsi bersama pengguna E25.

Pada Jumaat lalu (6 Januari 2012), saya menerima panggilan telefon daripada pihak Lebuhraya Latar berikutan reviu E25 yang saya kongsi di laman Facebook mereka. Reviu tersebut telah mendapat tempat pertama dalam pertandingan maklum balas penggunaan E25 dan mereka akan menawarkan hadiah tiket-tiket pelancongan di Kampung Kuantan dan Kuala Selangor. Saya berasa begitu teruja untuk mengunjungi tempat-tempat tersebut dan berkongsi bersama-sama anda semua.

Untuk galeri penuh, sila klik sini.

Pekan Bestari Jaya


Bahagian jalan raya kembar di Bestari Jaya


Penamat jalan empat lorong. Batu-batu kerikil yang dilonggokkan itu menandakan kemungkinan bahagian empat lorong ini akan disambung ke Ijok


Simpang Tiga Ijok


Balik semula ke Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Latar E25

No comments:

Post a Comment