Tuesday, August 6, 2013

Sebelum anda pulang ke kampung menyambut Hari Raya... / Before going back to hometown to celebrate Eid day...Salam sejahtera,

Tidak sampai tiga hari sahaja lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Ada yang sudah mula pulang ke kampung halaman sejak Jumaat lalu, tetapi ada yang pulang agak lewat berikutan beban kerja yang masih belum reda. Apa pun, saya amat mengharapkan agar anda selamat tiba di kampung halaman serta selamat pulang semula ke kota tanpa sebarang kecelakaan.

Sebelum anda pulang ke kampung, saya ingin menyampaikan beberapa pesanan penting kepada anda semua:-
  1. Pastikan kenderaan anda diservis dengan sempurna sebelum memulakan perjalanan. Pastikan juga kenderaan anda berada dalam keadaan paling sempurna - kesemua lampu-lampu termasuk lampu brek menyala tanpa ada sebiji mentol pun yang terbakar, bunga tayar masih tebal, kasut brek masih tebal, aras bendalir-bendalir penting kenderaan (minyak pelincir, minyak brek, bendalir sistem penyejukan) mencukupi, dsb.
  2. Berehat secukupnya sebelum memulakan perjalanan. Jika perjalanan mengambil masa yang sangat lama, ada baiknya anda mencari hentian rehat dan berhenti rehat setiap 4 jam pemanduan.
  3. Patuhi segala peraturan jalan raya terutamanya had laju. Harus diingat bahawa pada masa sekarang Had Laju Kebangsaan di jalan raya persekutuan dan negeri sudah pun diturunkan kepada 80 km/j. Bagi pemandu bas ekspres, jangan pandu bas melebihi 90 km/j di lebuh raya ekspres.
  4. Berhati-hatilah ketika memandu kerana terdapat banyak jalan raya yang dikenalpasti oleh Polis Diraja Malaysia sebagai laluan maut yang mencatatkan angka kemalangan yang tinggi. Klik sini untuk senarai penuh laluan berbahaya.
  5. Ikuti Jadual Nasihat Perjalanan di bawah bagi mengurangkan kesesakan di lebuh raya. Peraturan ibu jari bagi Jadual Nasihat Perjalanan yang dikeluarkan oleh Plus Expressways Berhad dan Anih Berhad ialah kenderaan yang bergerak jauh sebaiknya bertolak awal selepas bersahur, manakala kenderaan yang bergerak dekat boleh balik lebih lambat pada waktu lewat petang.
  6. Banyakkan bersabar di atas jalan raya. Bilangan kenderaan yang terlalu banyak sudah tentu akan mencabar keimanan setiap pemandu.
Saya bagi pihak Blog Jalan Raya Malaysia ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin kepada seluruh pembaca Blog Jalan Raya Malaysia...!!!Jadual nasihat perjalanan bagi lebuh raya ekspres kendalian Plus Expressways Berhad
Jadual nasihat perjalanan bagi Lebuhraya Karak E8/FT2 dan Lebuhraya Pantai Timur E8 kendalian Anih Berhad (melalui MTD Prime)
Senarai lokasi kamera AES sebagai peringatan tambahan

1 comment: