Monday, June 17, 2013

Jalan 1Malaysia - usaha 3 anak muda memartabatkan jalan raya Malaysia yang tidak dihargai / 1Malaysia Road - an unappreciated effort of upholding Malaysian highway by 3 youths
Salam sejahtera,

Semasa saya sedang melakukan kajian bagi menghasilkan reviu Lebuhraya Sungai Besi E9, saya terjumpa laman web Jalan 1Malaysia secara tidak sengaja. Laman ini diusahakan oleh tiga orang anak muda bernama Acai, Alan dan Peter yang bersungguh-sungguh mahu mempromosikan Jalan Persekutuan 1 sebagai destinasi pelancongan kembara jalan raya yang mesra alam. Mereka turut menggesa kerajaan melalui Kementerian Kerja Raya agar mewartakan Jalan Persekutuan 1 ini sebagai Jalan Raya 1Malaysia.

Kenapa mereka mahu menamakan Jalan Persekutuan 1 sebagai Jalan Raya 1Malaysia? Ada banyak sebab kenapa mereka wajar membuat gesaan sedemikian. Pertama sekali, sudah tentulah kerana nama Jalan Persekutuan 1 itu sendiri. Kedua, jalan raya persekutuan ini menganjur dari Bukit Kayu Hitam di sebelah utara sehinggalah ke Johor Bahru di selatan, menyatukan rakyat pelbagai kaum dan agama merentasi desa dan kota. Maka, jalan persekutuan ini banyak jasanya kepada seluruh rakyat Malaysia sebagai penghubung utama lalu lintas dari utara sehingga ke selatan sambil membawa semangat 1Malaysia selama hampir seabad sehinggalah peranan tersebut diambil alih oleh Lebuhraya Utara-Selatan E1 dan E2. Malah, sebahagian Lebuhraya Utara-Selatan E1 dari Jitra ke Bukit Kayu Hitam sebenarnya merupakan naik taraf Jalan Persekutuan 1 kepada lebuh raya kembar. Sepanjang laluan, sebenarnya ada lebih 92 nama-nama berbeza bagi Jalan Persekutuan 1 mengikut jajaran yang dilaluinya, yang sudah tentunya menyeksa otak untuk menghafal kesemuanya. Dengan itu, ada baiknya kita merujuk jalan tersebut sebagai Jalan Persekutuan 1, ataupun Jalan Raya 1Malaysia.

Terus-terang saya katakan, saya amat mengagumi kesungguhan ketiga-tiga anak muda ini memartabatkan Jalan Persekutuan 1 dengan memohon agar kerajaan mengisytiharkan jalan FT1 ini sebagai Jalan Raya 1Malaysia. Mereka turut membuat kajian sendiri mengenai laluan bersejarah tersebut serta tampil dengan idea-idea mesra alam seperti membina hentian rehat mini untuk penunggang basikal di sepanjang laluan. Mereka juga mahu menjelajah keseluruhan jajaran Jalan Persekutuan 1 dari kilometer sifarnya di Johor Bahru sehinggalah ke kilometer terakhirnya di Bukit Kayu Hitam. 

Malangnya, perjuangan murni tiga anak muda yang menjunjung prinsip 1Malaysia bagi memartabatkan Jalan Persekutuan 1 ini nampaknya tidak dihargai anak watan sendiri, termasuklah kerajaan sendiri. Mereka pernah memohon sendiri kepada Kementerian Kerja Raya agar mengisytiharkan jalan persekutuan yang terlalu banyak berjasa kepada seluruh rakyat Malaysia ini sebagai Jalan 1Malaysia tetapi tidak menerima sebarang respon. Mereka berhasrat mengembara di sepanjang Jalan Persekutuan 1 dari hujung ke hujung dengan menaiki basikal tetapi tidak memperoleh sebarang tajaan walau sesen pun. Serius saya katakan, saya berasa amat kecewa dan sedih kerana usaha tiga orang pemuda harapan negara ini nampaknya tidak dihargai oleh anak bangsa senegara sendiri. Janganlah kerana mereka hanya berbasikal maka perjuangan mereka memartabatkan Jalan Persekutuan 1 disia-siakan semata-mata!

Jika diberi kesempatan, saya bagi pihak Blog Jalan Raya Malaysia ingin bertemu dengan tiga anak muda yang bersungguh-sungguh mahu memartabatkan Jalan Persekutuan 1 sebagai Jalan Raya 1Malaysia. Saya ingin menjemput mereka untuk menjadi sebahagian daripada warga Blog Jalan Raya Malaysia. Buat masa sekarang, izinkan saya untuk menunaikan hasrat mereka memartabatkan Jalan Persekutuan 1 bagi pihak mereka. Kepada sesiapa yang mengenali tiga anak muda ini, sila maklumkan kepada saya melalui e-mel di squall_shinoda@hotmail.com. Kepada Menteri Kerja Raya yang baru, Datuk Haji Fadillah Yusof, saya menggesa Datuk serta kementerian pimpinan Datuk agar tidak mensia-siakan penat-lelah tiga pemuda harapan bangsa ini memartabatkan Jalan Persekutuan 1, selaras dengan Dasar Memartabatkan Jalan Persekutuan oleh Kementerian Kerja Raya sendiri. Kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Razak, saya menggesa agar Datuk Seri menisytiharkan Jalan Persekutuan 1 sebagai Jalan Raya 1Malaysia selarat dengan semangat 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Kepada Kementerian Pelancongan, Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, saya juga menggesa agar menggerakkan segala usaha bagi menjadikan Jalan Persekutuan 1 sebagai destinasi pelancongan kembara jalan raya mesra alam sebagai tarikan utama pelancong menjelang Tahun Melawat Malaysia 2014. Hanya jika kerajaan dan rakyat sama-sama berganding bahu memartabatkan Jalan Persekutuan 1, tidak mustahil zaman kegemilangannya yang telah dirampas oleh Lebuhraya Utara-Selatan E1 dan E2 itu bukan sahaja dapat dikembalikan, malah Jalan Persekutuan 1 akan berupaya untuk terus berjasa kepada seluruh pelosok rakyat Malaysia untuk beberapa dekad akan datang.

No comments:

Post a Comment