Sunday, September 1, 2013

Kembara Merdeka Sabah 2013 Part 3: Jajaran sebenar Jalan Persekutuan 1 di Kota Kinabalu / The actual section of the Federal Route 1 in Kota KinabaluJajaran sebenar Jalan Persekutuan 1 di Kota Kinabalu

Salam sejahtera,

Dalam entri lalu, saya ada menyatakan bahawa terdapat terdapat kesilapan di dalam peta GPS oleh Malfreemaps yang menunjukkan bahawa Jalan Lintas-Tuaran Bypass sebagai sebahagian daripada Jalan Persekutuan 1 di Sabah. Namun demikian, semasa saya berada di Kota Kinabalu, saya dapati bahawa jajaran yang ditandakan dalam peta tersebut adalah salah sama sekali.

Kemaskini: Jalan Persekutuan 1 di Sabah boleh dipecahkan kepada 2, iaitu FSU1 (Kota Kinabalu-Kudat) dan FSS1 (Kota Kinabalu-Sindumin.

Jadi di manakah sebenarnya jajaran FS1 di Kota Kinabalu? Kita mulakan dari arah pekan Putatan yang terletak 10 km daripada pusat bandar raya Kota Kinabalu. Sebaik sahaja tiba di Persimpangan Petagas yang membawa ke Jalan Lintas-Tuaran Bypass dan Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, jangan turun ke bawah jejambat dan masuk ke Jalan Lintas. Sebaliknya, terus naiki jejambat tersebut sehingga ke Kota Kinabalu. Sebaik sahaja berada di pusat bandar raya Kota Kinabalu, anda akan tiba di Persimpangan Karamunsing, yang lebih merupakan persimpangan lampu isyarat dengan satu jejambat untuk memasuki Jalan Kepayan / Jalan Putatan FSS1 dari arah pusat bandar raya. Di situ, anda perlu belok kanan ke Jalan Tuaran. Itulah laluan FSU1 yang sebenarnya. Seterusnya, anda hanya jalan terus di sepanjang Jalan Tuaran FSU1 sehinggalah anda tiba di simpang tiga penamat selepas pekan Menggatal, yang menghubungkannya dengan Jalan Lintas-Tuaran Bypass dan sambungan Jalan Tuaran FSU1 sehingga ke Berungis dan Tamparuli. Belok kanan untuk meneruskan perjalanan ke Tuaran dan Tamparuli.

Jika anda datang dari arah Tamparuli dan Tuaran pula, petunjuk paling penting untuk mencari persimpangan masuk ke Jalan Tuaran FSU1 yang dilencongkan keluar ialah papan tanda ke pekan Menggatal. Jika anda sudah menjumpai persimpangan tersebut, jangan jalan terus tetapi terus belok kiri. Anda perlu berhati-hati untuk mengelakkan daripada terlepas persimpangan penting tersebut. Sebaik tiba di Persimpangan Karamunsing di tengah-tengah pusat bandar raya Kota Kinabalu, terus belok kiri untuk ke Putatan, Lok Kawi, Papar, Beaufort, Sipitang dan Sindumin melalui Jalan Persekutuan 1.

Selamat melancong!


Persimpangan Karamunsing - belok kanan untuk meneruskan perjalanan sepanjang FT1 melalui Jalan Tuaran
Persimpangan Wawasan untuk terus ke Jalan Tuaran FT1

No comments:

Post a Comment