Tuesday, July 1, 2014

Melaka Bandaraya Bersejarah Bahagian 4: Jalan Bukit Katil M144/M107 / Historic City of Malacca Part 4: Jalan Bukit Katil M144/M107

Salam sejahtera,

Setelah mendaftar masuk di hotel yang kami tempah di Bandar Hilir, Melaka, kami ke Ayer Keroh untuk melawat Taman Buaya Melaka dan Zoo Melaka, kerana kami ada merancang untuk mencuba Safari Malam di situ. Malang bagi kami, kami tiba lewat di Taman Buaya Melaka dan hanya ada sejam sahaja sebelum ia ditutup. Itu masih boleh dikira bernasib baik lagi. Namun, kami boleh dikatakan benar-benar bernasib malang kerana tiba di Zoo Melaka semasa ia sudah pun ditutup, tanpa menyedari bahawa ia hanya dibuka semula pada pukul 8.00 malam sebagai Safari Malam. Rugi betul...!!!

Sebagai pengganti kepada kepada lokasi Zoo Melaka yang terpaksa kami lupakan dahulu, kami beralih kepada Plan B pula, iaitu menikmati ikan bakar di Serkam. Untuk ke Serkam, kami perlu terlebih dahulu menggunakan Jalan Bukit Katil M144/M107 bagi memintas kesesakan Bandaraya Melaka dan seterusnya menggunakan Jalan Melaka-Muar FT5 untuk ke sana.

Jalan Bukit Katil terdiri daripada dua bahagian, iaitu bahagian M144 dan M107. Asalnya, keseluruhan Jalan Bukit Katil terdiri daripada jalan raya tunggal sahaja, tetapi sekarang jajaran M144 dari Persimpangan Istana Melaka ke Persimpangan Bukit Katil sudah pun dinaik taraf menjadi jalan raya kembar. Kerja-kerja naik taraf ini penting, memandangkan Jalan Bukit Katil ini menjadi laluan utama bagi memintas kesesakan Bandaraya Melaka untuk terus ke kawasan pinggir timur Bandaraya Melaka seperti Semabok, Duyung, Kandang dan Alai.

Salah satu persimpangan terpenting di sepanjang jalan ini ialah Persimpangan Bukit Katil. Ibu pejabat JPJ Melaka terletak di persimpangan ini. Dari arah Ayer Keroh, anda perlu belok ke kanan untuk meneruskan perjalanan ke Bukit Katil melalui Jalan Bukit Katil M107; jalan terus akan membawa anda ke Jalan Tun Kudu M144 ke Pengkalan Minyak dan Kandang. Sementara itu, jika anda jalan terus dari Jalan Bukit Katil M107, anda akan dibawa ke Jalan Tun Hamzah M107 ke kompleks Dewan Undangan Negeri Melaka di Seri Negeri.

Sebenarnya, hari sudah mulai gelap sebaik kami memulakan perjalanan, tetapi entah bagaimana agaknya tiga gambar pertama yang diambil di sepanjang jalan ini begitu terang seolah-olah hari masih lagi siang. Hanya semasa mengambil gambar seterusnya di Persimpangan Duyong-Bukit Baru barulah menampakkan suasana hari yang semakin gelap.

Persimpangan kedua terakhir ialah Persimpangan Perigi Hang Tuah yang menempatkan Perigi Hang Tuah yang juga menjadi satu lagi tarikan popular di kawasan ini. Jalan Bukit Katil M107 tamat di Persimpangan Duyong-Bukit Katil, di mana M107 bertemu dengan Lebuh AMJ FT19/FT5. Kami membelok ke kiri untuk meneruskan perjalanan ke Serkam pula melalui Jalan Melaka-Muar FT5.

Ingin menikmati ikan bakar yang lazat dan bersari di Serkam...? Ikuti pengembaraan kami seterusnya ke Serkam melalui Jalan Melaka-Muar FT5...!!!

Untuk galeri gambar penuh, sila klik sini.Memasuki Jalan Bukit Katil M144 di Persimpangan Istana Melaka


Persimpangan Bukit Katil - belok kanan untuk meneruskan perjalanan melalui Jalan Bukit Katil M107


Hari sepatutnya sudah gelap, tetapi gambar ini menunjukkan hari masih terang


Persimpangan Duyong-Bukit Baru


Persimpangan Perigi Hang Tuah - belok kiri jika anda ingin melawat ke Perigi Hang Tuah


Jalan Bukit Katil M107 tamat dan bertemu dengan Lebuh AMJ FT19/FT5 di Persimpangan Duyong-Bukit Katil

No comments:

Post a Comment