Friday, October 24, 2014

Jualan kad Touch 'n Go Edisi Terhad Ulang Tahun Ke-3 Blog Jalan Raya Malaysia / Malaysian Highway Blog 3rd Anniversary Limited Edition Touch 'n Go card sale
Salam sejahtera,

Sempena ulang tahun ketiga Blog Jalan Raya Malaysia, kami mendirikan sebuah kedai dalam talian iaitu Kedai Jalan Raya Malaysia bertujuan sebagai sokongan kewangan kepada aktiviti Blog Jalan Raya Malaysia, khususnya reviu jalan raya jarak jauh. Sebelum kami mendirikan kedai dalam talian ini, kami pernah mengadakan kempen derma, tetapi malangnya ia tidak berjaya seperti yang diharapkan. Ia terbukti apabila sepanjang kempen derma berlangsung, hanya dua orang sahaja yang menderma, itu pun sebahagian besar daripada wang derma mereka dipotong oleh PayPal sebagai "kos pentadbiran".

Untuk makluman anda, sebahagian besar daripada kos mengadakan reviu jalan raya datang daripada kos bahan api; bagi reviu yang lebih jauh pula, ia turut melibatkan kos penginapan. Bagi reviu jalan raya di Sabah dan Sarawak pula, ia turut melibatkan kos tiket kapal terbang serta sewa kenderaan. Kami pernah menerima permintaan untuk mengadakan reviu jalan raya yang lebih panjang (seperti Jalan Persekutuan 1 dan 3) ataupun jalan raya yang terletak lebih jauh (seperti Jambatan Kedua Pulau Pinang E28 dan Jalan Sungai Petani-Baling FT67), tetapi malangnya ia tidak dapat direalisasikan berikutan kekangan kewangan. Justeru, kali ini kami mengambil pendekatan berbeza dengan mendirikan sebuah kedai dalam talian, yang mana anda dapat produk dan kami pula dapat sumber kewangan mencukupi untuk mengadakan reviu jalan raya berskala besar.

Sebagai permulaan, kami mulakan dengan jualan kad Touch 'n Go edisi terhad, yang menampilkan beberapa batang jalan raya terbaik yang pernah kami lalui sepanjang sejarah 3 tahun kami. Setiap keping kad Touch 'n Go edisi terhad ini berharga RM30.00 sahaja, yang mana RM5.00 daripada harga kad tersebut didermakan untuk lebih banyak reviu jalan raya berkualiti oleh kami.

Kedai Jalan Raya Malaysia boleh dilawati di http://www.freewebstore.org/Kedai-Jalan-Raya-Malaysia. Selain itu, Kedai Jalan Raya Malaysia boleh dilawati dengan:-

Sokongan anda terhadap Blog Jalan Raya Malaysia amat kami hargai. Terima kasih.Soalan yang kerap ditanya (FAQ)

 1. Soalan: Apakah cara pembayaran yang boleh saya gunakan?

  Jawapan: Anda boleh membayar dengan melalui akaun PayPal serta kad kredit / debit.

 2. Soalan: Saya tiada kad kredit, bagaimana saya hendak membeli-belah di sini?

  Jawapan: Anda boleh menaik taraf kad ATM anda kepada kad debit di bank masing-masing.

 3. Soalan: Berapa lama masa menunggu untuk kad tersebut sampai ke rumah saya?

  Jawapan: Lebih kurang dua minggu jika anda memilih opsyen penghantaran pos percuma. Jika anda memilih opsyen penghantaran melalui Poslaju, tempoh penghantaran adalah lebih kurang seminggu sahaja.

 4. Soalan: Bagaimana saya hendak memantau status pesanan saya?

  Jawapan: Anda dinasihatkan supaya membuka akaun anda di Kedai Jalan Raya Malaysia. Selain anda tidak perlu asyik menaip alamat yang sama sekiranya anda kembali membeli-belah di sini, anda juga boleh memantau status pesanan anda dengan mudah.

 5. Soalan: Saya dari Indonesia! Adakah Rupiah Indonesia (IDR) bisa diterima di sini?

  Jawapan: Matawang asing juga diterima di sini!

 6. Soalan: Kad Touch 'n Go yang saya pesan itu sudah rosak! Boleh tak saya minta tukar?

  Jawapan: Boleh, tetapi dengan syarat anda sertakan bersama-sama resit asal dalam tempoh 2 minggu daripada tarikh yang tercatat pada resit.

 7. Soalan: Di manakah saya boleh menambah nilai kad Touch 'n Go saya yang dibeli di sini?

  Jawapan: Anda boleh menambah nilai kad Touch 'n Go anda di kesemua pejabat plaza tol lebuh raya ekspres, stesen LRT, kedai serbaneka (7 Eleven, KK Mart), atau beberapa stesen minyak terpilih.
 8. Soalan: Kenapa kad Touch 'n Go yang dijual di Kedai Jalan Raya Malaysia ini berharga RM30? Tak boleh kurang lagi ke?

  Jawapan: Ada beberapa sebab kenapa kad Touch 'n Go yang kami jual ini berharga RM30:-
  • Kad Touch 'n Go yang dijual ini adalah edisi terhad yang tidak ada dijual di mana-mana tempat lain selain Kedai Jalan Raya Malaysia
  • Harga kos bagi kad ini yang dikenakan oleh pihak Touch 'n Go ialah RM25, manakala RM5 lagi merupakan derma kepada Blog Jalan Raya Malaysia bagi membolehkan kami terus menghasilkan lebih banyak reviu jalan raya berkualiti. Dengan kata lain, keuntungan bagi jualan kad ini hanyalah RM5 sekeping yang digunakan untuk projek-projek reviu jalan raya berskala besar.

No comments:

Post a Comment