Saturday, July 21, 2018

Pengalaman memasang sendiri Fuel Gain Kit pada motosikal / An experience of installing Fuel Gain Kit on a motorcycle

Salam sejahtera,

Pertama sekali, saya memohon maaf kepada semua peminat Blog Jalan Raya Malaysia kerana sebegitu lama tidak mengemaskini blog ini. Dalam tempoh sebulan kebelakangan ini, saya sangat sibuk dengan kerja harian saya termasuklah sebagai pengedar Fuel Gain Kit di Kuala Lumpur & Lembah Klang. Untuk pengetahuan anda, Fuel Gain Kit merupakan sebuah kit penukaran sistem karburetor kepada pancitan bahan api khas buat motosikal kapcai & skuter 4 lejang 1 silinder jenis baring ke hadapan bawah 150 cc.

Seperti yang anda semua sedia maklum, Blog Jalan Raya Malaysia dilantik sebagai wakil pengedar sah Fuel Gain Kit oleh pengeluarnya, APT Touch Sdn. Bhd pada Mei 2018. Pada masa itu, saya memulakan aktiviti sebagai wakil pengedar FGK sebagai sumber kewangan bagi menyokong aktiviti Blog Jalan Raya Malaysia supaya boleh kembali semula menghasilkan reviu-reviu jalan raya setelah sebegitu lama tidak menghasilkan sebarang reviu. Namun, aktiviti jualan hanya bermula secara rasminya pada 1 Julai 2018 setelah laman Facebook rasmi Fuel Gain Kit - Kuala Lumpur dilancarkan. Meskipun saya memulakannya secara kecil-kecilan, namun saya berasa gembira atas sambutan menggalakkan yang diterima, dibuktikan dengan kesemua stok awal sebagai modal permulaan saya habis licin dalam masa seminggu sahaja, malah saya terpaksa menjual demo set saya sendiri sementara menunggu stok baharu tiba dari Johor Bahru. Jutaan terima kasih atas sokongan semua.
Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman memasang salah satu set Fuel Gain Kit pada motosikal Encik Syafiq, salah seorang pelanggan saya di Puchong. Dia membeli 1 set Fuel Gain Kit pada 11 Julai 2018 & meminta saya untuk memasangnya pada motosikal Honda Wave 110DX miliknya. Jadi cara-cara pemasangannya adalah seperti berikut:-
Pertama: Bogelkan motosikal anda dengan mencabut set badan plastik yang menutupinya.
Kedua: Kosongkan tangki minyak. Untuk tugasan kali ini, saya menggunakan pam hos sifon yang dibeli dari kedai Mr. DIY.
Ketiga: Cabut hos bahan api lama, kabel pendikit & seterusnya cabut karburetor. Untuk tugasan ini, saya mengekalkan hos bahan api dari tangki ke penapis bahan api & juga penapis bahan api asal supaya pam bahan api & pemancit bahan api tidak tersumbat.
Keempat: Pasang badan pendikit FGK. Seterusnya, sambungkan kabel pendikit ke injap pendikit pada badan pendikit.
Kelima: Sambungkan hos bahan api baharu dari tangki (atau dalam kes ini, dari penapis bahan api) ke pam bahan api & seterusnya ke pemancit. Arah bahan api keluar pada pam bahan api ialah pada terminal penyambung elektriknya.
Keenam: Sambungkan penyambung elektrik dari abah-abah pendawaian ke lokasi berikut. Wayar 12VDC disambung ke wayar kuasa kunci (dalam kes ini, wayar merah-hitam)...
...manakala wayar GND pula dibumikan pada casis motosikal.
Wayar FP+ ke terminal positif pam bahan api manakala wayar FP- pula ke terminal negatif.
Ini bahagian paling mengelirukan. Sambungkan wayar IPS pada wayar-wayar gelung pemicu CDI. Bagi kes motor Honda, sambungkan wayar IPS+ ke wayar biru-kuning manakala IPS- ke wayar hijau (jika anda terkeliru, anda boleh semak kod warna di sini).
Ketujuh: Akhir sekali barulah kita sambungkan ECU ke soketnya.


Namun, proses pemasangan tersebut tidak semestinya lancar sepenuhnya. Semasa ujian pemasangan kali pertama, motosikal gagal dihidupkan & tiada langsung bunyi pam bahan api. Sangkaan awal saya berkemungkinan pam bahan api rosak. Jadi saya terpaksa kembali semula pada 15 Julai 2018 bersama-sama dengan pam bahan api dan ECU gantian daripada demo set baharu yang saya perolehi semasa stok baharu tiba pada sebelah pagi hari sebelumnya. Namun, sekali lagi motosikal gagal dihidupkan walaupun setelah ditukar ECUnya, dan setelah menguji kedua-dua pam bahan api, saya dapati kedua-dua pam bahan api berfungsi dengan baik. Daripada situ, saya dapati bahawa punca motosikal pelanggan saya itu gagal dihidupkan bukan kerana pam bahan api mahupun ECU, tetapi kerana abah-abah pendawaian berkemungkinan sudah terputus dalam.
Sepanjang minggu berikutnya, saya sangat sibuk dengan kerja utama saya, jadi saya terpaksa mengepos abah-abah pendawaian gantian daripada demo set baharu saya kepada Encik Syafiq. Hanya pada pagi tadi (21 Julai 2018) barulah saya berkesempatan untuk berkunjung semula ke rumahnya untuk meninjau semula pemasangan Fuel Gain Kit pada motosikalnya. Akhirnya, motosikal Honda Wave 110DX itu berjaya dihidupkan.
Kepada para peminat Blog Jalan Raya Malaysia yang memiliki motosikal berkarburetor, harap anda semua dapat membuktikan sokongan anda kepada kami dengan membeli set FGK di laman Facebook Fuel Gain Kit - Kuala Lumpur. Klik atau tekan butang Beli Sekarang atau Shop Now di laman Facebook FGK KL. Harganya hanya RM300 sahaja. Semoga pembelian anda dapat membantu kami untuk kembali semula menghasilkan lebih banyak reviu jalan raya seperti dahulu.

Terima kasih atas sokongan anda.

No comments:

Post a Comment