Thursday, July 2, 2015

Hadiah Hari Raya: Harga minyak naik lagi, tetapi tiada tindakan bagi mengurangkan beban terhadap rakyat / An Eid day gift: The petrol price rises again, but no such action to lessen the people's burdenHarga petrol sudah tiga kali naik tahun ini meskipun harga minyak dunia sudah stabil
(arkib gambar oleh: Sinar Harian)


Salam sejahtera,

Harga petrol naik lagi pada Julai ini. Ia merupakan kenaikan ketiga pada tahun ini setelah harga petrol RON95 menjunam ke paras RM1.75 seliter pada bulan Februari. Namun, kenaikan harga minyak kali ini sangat ironi kerana ia berlaku tatkala harga minyak dunia sedang stabil tanpa kenaikan atau penurunan ketara - tambahan pula, ia berlaku tatkala kerajaan sudah tidak lagi menanggung beban subsidi bahan bakar sejak Disember 2014. Apa sudah jadi sebenarnya...?

Punca utama bagi kenaikan harga minyak di Malaysia yang sangat ironik itu adalah disebabkan nilai Ringgit Malaysia yang semakin jatuh. Ia sudah tentu memberi kesan terhadap harga minyak di Malaysia kerana kita menggunakan petroleum yang diimport dan dibayar dengan Dolar Amerika (USD). Jika nilai ringgit kita jatuh, maka kita terpaksa membayar lebih untuk mendapatkan kuantiti bahan bakar yang sama. Sebab itulah harga minyak di Malaysia naik...!!!

Malangnya, terdapat segelintir individu yang memberikan komen dangkal terhadap isu kejatuhan nilai ringgit dan kesannya terhadap negara. Contohnya, Menteri Pelancongan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengeluarkan kenyataan dengan mengatakan bahawa beliau "paling gembira bila ringgit jatuh". Akibat kenyataan dangkal tanpa mengira sensitiviti rakyat yang sudah tentunya tertekan apabila nilai ringgit jatuh, beliau menjadi sasaran kemarahan rakyat marhaen yang sudah tentunya bertambah tertekan akibat kejatuhan nilai ringgit, kerana kejatuhan nilai ringgit bermaksud harga barangan - terutamanya bahan bakar dan produl-produk yang diimport - pasti akan naik.

Ada juga individu yang mengambil kesempatan mempolitikkan kejatuhan nilai ringgit dengan menyalahkan individu tertentu yang sudah tidak ada kena-mengena lagi dengan sistem pentadbiran negara. Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan pula menyalahkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan mendakwa kononnya "serangan" beliau terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sebagai punca kejatuhan nilai ringgit. Kalau pun Tun Dr. M berbalah dengan Datuk Seri Najib, sepatutnya mereka diberi peluang untuk menyelesaikannya sesama mereka serta mencari usaha untuk mendamaikan mereka, bukannya semakin menjadi batu api bagi menambah parah keadaan...!!!

Apa pun, peningkatan harga bahan bakar buat kesekian kalinya menunjukkan kegagalan pemerintahan Datuk Seri Najib dalam mengekang beban kenaikan harga petrol terhadap rakyat. Satu-satunya usaha beliau yang patut dipuji hanyalah pembinaan lebih banyak landasan LRT dan MRT, tetapi itu pun hanya dapat dirasai oleh penduduk Lembah Klang yang tinggal di sepanjang laluannya sahaja, paling awal pun sekitar 2016-2017. Bagaimana pula dengan penduduk di kawasan lain...? Bagaimana pula dengan warga Lembah Klang yang tinggal jauh dari laluan sebarang sistem pengangkutan awam...?

Pada tahun 2008, negara pernah menyaksikan peningkatan harga bahan bakar yang tertinggi dalam sejarah negara iaitu RM2.70 bagi seliter petrol RON97. Perdana Menteri pada masa itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi (aka Pak Lah) pernah cuba memperkenalkan baucar petrol bagi mengurangkan beban rakyat marhaen yang terkesan akibat peningkatan harga minyak yang tertinggi dalam sejarah, tetapi ternyata usaha tersebut gagal sama sekali. Namun, Kementerian Kerja Raya di bawah pimpinan Dato' Ir. Mohd. Zin Mohamed mengambil inisiatif melancarkan kempen menggalakkan warga kota bermotosikal ke tempat kerja, yang membawa kepada pemansuhan larangan bermotosikal di Lebuhraya AKLEH E12 dan Lebuhraya MEX E20. Hasilnya, ramai warga kota yang berhijrah kepada penggunaan motosikal ke tempat kerja, menyebabkan jualan motosikal meningkat mendadak dan seterusnya mengurangkan permintaan terhadap bahan api petrol yang seterusnya menyumbang kepada beberapa siri penurunan harga minyak beberapa bulan kemudian.

Bagaimana pula dengan sekarang...? Harga minyak sudah beberapa kali naik, tetapi langsung tiada tindakan bagi membantu mengurangkan beban kenaikan harga minyak terhadap rakyat marhaen. Tiada langsung kempen penggunaan motosikal ke tempat kerja dilancarkan sebagaimana yang pernah dilakukan oleh Dato' Ir. Mohd. Zin sebelum ini. Tiada langsung kempen penghijrahan kepada penggunaan kenderaan yang lebih jimat bahan bakar. Meskipun memang ada insentif bagi Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) seperti yang dimanfaatkan oleh Perodua Axia, tetapi tiada pula inisiatif bagi menggalakkan pengguna berhijrah kepada kenderaan sebegini. Inisiatif menggalakkan industri automotif menghasilkan kit penukaran ke sistem pancitan bahan api untuk kereta dan motosikal berkarburetor juga langsung tidak dilakukan. Pendek kata, rakyat dibiarkan terkontang-kanting sahaja ketika berdepan dengan kenaikan harga minyak tanpa sebarang inisiatif mengurangkan beban rakyat.

Saya sudah letih hendak menulis mengenai isu harga petrol ini. Setiap kali harga minyak naik pun sama juga skrip yang dimainkan - rakyat dirayu agar memahami rasional kenapa kerajaan "terpaksa" menaikkan harga minyak, tetapi dalam masa yang sama tiada pula tindakan yang diambil bagi membantu mengurangkan beban rakyat. Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dihulur atas alasan "subsidi bersasar" mahupun "jaringan sosial" (BR1M = Facebook...?), sedangkan umum mengetahui bahawa BR1M sama sekali tidak berkesan dalam membantu rakyat menangani kenaikan kos sara hidup, memandangkan ia ibarat pil Panadol yang hanya menghapuskan rasa sakit bagi jangka masa pendek tanpa menangani punca kesakitan itu sendiri. Datuk Seri Najib seharusnya sedar bahawa rakyat semakin hilang kepercayaan terhadap kerajaan kerana gagal menangani masalah kenaikan kos sara hidup dari peringkat akar umbi lagi, lebih-lebih lagi apabila rakyat terus dimomokkan dengan isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kemungkinan kenaikan tol lebuh raya ekspres serta isu 1MDB. Justeru, satu-satunya pilihan yang ada pada Datuk Seri Najib hanyalah dengan mencari jalan memerangi beban kos sara hidup secara total dengan memperkenalkan inisiatif yang telah saya nyatakan di atas, bukannya sekadar mencari alasan mahupun sekadar menabur BR1M sebagai ubat tutup mulut.

No comments:

Post a Comment